vineri, 28 iunie 2024

ZIUA IEI, ZIUA POEZIEI - TÂRGU LĂPUȘ, 2024

                                                                          (prima zi)

Pe lângă, activitățile de primire și cazare a musafirilor, ora 17.00 a însemnat începerea activităților cultural-literare. Ca orice român bun creștin și cu frică de Dumnezeu, s-a rostit o rugăciune de mulțumire și de binecuvântare. Cu toții ne-am rugat, cerând ocrotire și sprijin Bunului și Dreptului Dumnezeu. Rugăciunea de binecuvântare a fost rostită de către starețul mănăstirii Rohia - arhimandritul Macarie Motogna împreună cu Protopopul de Tg. Lăpuș - pr. Florin Stan. Mulțumim  Doamne, pentru fiecare clipă de emoție trăită. Doamne ajută, tuturor! Corul Liceului Teoretic ,,Petru Rareș", din localitate, a cântat Imnul de stat și Imnul Uniunii Europene. Frumos. Minunat și emoționant. Înălțător! Mulțumim pentru minunata primire de care am avut parte. Ne-a fost prezentată tânăra și proaspăta echipă a Primăriei Tg. Lăpuș, care-și va prelua mandatul începând din luna octombrie 2024. Noul primar ales, a promis că va susține cât îi va sta în putință actele de cultură și literatură, tradiția și folclorul, pentru ca Țara Lăpușului să fie mândră. Felicitări pentru noua funcție ca întâi gospodar al orașului și Doamne ajută să fie bine! Pace- n țară!



Amfitrioana noastră, prof. dr  Valeria Bilț, a trecut în revistă, participanții și zonele din care provin, cu specificația că ,,mâine veți avea fiecare ocazia de a vă prezenta și cele mai proaspete realizări literare. Celor care, din motive obiective, nu vor fi prezenți în zilele ce urmează li s-au acordat plachete, medalii și diplome de excelență, din partea organizatorilor. Pozele, vor sta mărturie vorbelor mele.

Interpreta de muzică populară Livia Neag Nistea - o prezență excelentă,  o frumoasă și o talentată, născută și crescută în acest ținut binecuvântat, un promotor cultural prin excelență, al Țării Lăpușului - a fost ajutor și sprijin, organizatorilor. Ba chiar face parte din staff-ul de organizare al festivalului. Felicitări, tuturor!

A urmat prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu cu un referat extraordinar despre proza fantastică din literatura națională și universală. Prof. dr. Daniela Sitar Tăut ne-a vorbit despre mitul Dracula, apelând la volumul lui Alexandru Buican.

Vasile BELE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu