duminică, 5 august 2018

A zecea ediţie a Conferinţei academice la Săliştea de Sus


 Se împlinesc zece ani de când, din inițiativa Primăriei orașului Săliștea de Sus și a unor intelectuali din acest oraș, a început organizarea anuală, în zilele de 13 – 14 august, a unor Colocvii intitulate generic „Cultură și civilizație românească în Maramureș”. În timp, această manifestare a devenit, prin participarea mai multor membri ai Academiei Române în frunte cu fostul președinte regretatul acad. Ionel-Valentin Vlad, una dintre cele mai importante conferințe științifice pe plan național din perioada de vară, fapt care a dus la înființarea în acest tânăr oraș maramureșean a unui Centru de cercetări al Academiei Române. 
            Și în acest an, în zilele de luni 13 și marți 14 august 2018, și-au anunțat participarea la Săliștea de Sus cu conferințe și comunicări științifice acad. Ioan–Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, acad. Emil Burzo, președinte al Filialei Cluj a aceleași instituții și cetățean de onoare al Săliștei, acad. Alexandru Surdu, președinte al Secției Filosofie și Teologie a Academiei Române, director al Centrului de Cercetări din Săliștea de Sus și de asemenea cetățean de onoare al acestui oraș, Prof. univ. dr. Ion Pop, M.C. al Academiei Române, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director al Institutului „Gh. I. Brătianu” al Academiei Române, dr. Constantin Buchet, președinte CNSAS, dr. Dumitru Loșonți, cercetăror șt. I la Institutul „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, dr. Victor Bârsan, fost ambasador al României la Chișinău, numeroase cadre didactice universitare de la universități din București, Cluj, Baia Mare și Iași, cercetători de la instituții de nivel județean, cadre didactice din învățământul preuniversitar.

            În cadrul acestui eveniment academic, vor fi prezentate și primele producții științifice ale Centrul Academiei Române de la Săliștea de Sus, respectiv următoarele trei cărți: „Cultură și civilizație românească în Maramureș” (vol. 8), coordonator prof. Simion Iuga, ”Ziarul Sfatul (1918-1919), retipărit de către prof. univ. dr. Nicolae Iuga și lect. univ. dr. Ioan-Liviu Tăut și „Monografia Școlii din Săliștea de Sus”, autor prof. Dumitru Chiș. De asemenea vor mai fi prezentate cărți aparținând universitarilor dr. Dan Dungaciu și dr. Ilie Gherheș.               

Un comentariu: