vineri, 10 august 2018

Tabăra „De amicitiae”, o tabără deosebită, generoasă, dorită!


 Printr-o conjunctură favorabilă, am purces spre Tabăra Internaţională „De amicitiae”,Sebeş, ediţia 2018, împreună cu prietenul în ale scrisului Vasile Bele. După un drum lin, cu şosele bune şi peisaje văzute doar în albumele editate de National Geographic, am poposit pe meleagurile Albei, mai exact la pensiunea „Faur” din localitatea Petreşti. Ne aştepta, cu zâmbetul pe buze şi braţele larg deschise, fondatoarea şi promotoarea acestei tabere, scriitoarea Mariana Moga, cea care de-a lungul celor cinci zile de tabără s-a dovedit un manager, coleg şi prieten de nota 10.
Cadrul natural în care am fost cazaţi ne-a dus cu gândul la felul în care credem că arată edenul pentru cei care, prin faptele lor, aici, pe Pământ, vor ajunge acolo: verdeaţă cât cuprinde, linişte, flori de diferite culori şi cu mirosuri îmbietoare, aer curat, livezi cu pruni, peri, meri încărcaţi, bună dispoziţie, case cu o arhitectură a locului ca în stampele de odinioară cu case boiereşti, bucătărie românească sănătoasă şi bogată, cer senin şi câteodată picuri mari de ploaie de vară, pâine pe vatră, ape cu peşti coloraţi, curăţenie peste tot, obiecte vechi ce amintesc de tradiţiile străvechi din Alba, prietenie, multă prietenie, colegialitate, dragoste, Poezie... Cam acesta a fost, de la început şi până la sfârşit, ambientul taberei prieteniei literare. Şi multe îmbrăţişări!
Poate nu mă credeţi, dar totul a fost planificat la minut şi, culmea, toată lumea s-a ţinut de acest program, poate şi pentru că în tabără au fost invitaţi scriitori din diaspora, iar ei au reprezentat pentru noi un model de sobrietate, de cum trebuie să (nu) ne exteriorizăm, de cum să ne purtăm unii cu alţii. Şi totuşi, nopţile au fost altfel, mai româneşti, indiferent că vorbim despre Ardeal, Moldova sau Oltenia lui Constantin Triţă, pot să confirme asta luna roşie (am văzut eclipsa!), miile de stele, Vasile Bele, Romulus Moldovan, Alin Cucuruzan, Ovidiu Vasile şi ceilalţi participanţi.
Faptul că în fiecare seară s-au lansat cărţi, s-a discutat pe diverse teme, în special de literatură, artă, muzică, s-au legat prietenii, a sporit şi mai mult valoarea individuală şi de grup a participanţilor dar şi a taberei, îndrăznesc să spun. Deja s-au pus bazele pentru ediţia a III-a a acesteia, prin tragerea la sorţi a trei locuri gratuite pentru anul 2019. Aşadar, generozitatea gazdelor a fost la loc de frunte! Iar cât timp Mariana şi Cristi Moga iubesc frumosul din jur, proiectul poate continua şi creşte... 

Gelu Dragoş

Uniunea Scriitorilor Europeni de Limbă Română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu