joi, 2 august 2018

Aniversare dinamovistă. Cornel Dinu la 70 de ani!


La mulţi ani cu sănătate MISTER Corne Dinu!

  • Cornel Dinu a adunat 454 de meciuri în tricoul lui Dinamo în prima ligă, performanță greu de depășit vreodată de un alt jucător alb-roșu.
  • La doar 16 ani şi 7 luni, Rudy Wetzer şi Gigi Nuţescu îl trimit pentru prima dată în teren într-un meci oficial jucat de seniorii Târgoviştei. Metalul - UTA 1-0, partidă disputată la Sibiu, în Cupa României.
  • Dinamo - Inter Milano 2-1 a fost primul contact cu clubul care urma să-i marcheze cariera. În dimineaţa acelei zile a plecat spre Bucureşti, alături de doi colegi, şi a văzut din tribună întâiul succes din istoria fotbalului românesc în faţa unei echipe italiene în competiţiile organizate de UEFA. A doua zi, vicepreşedintele Turtureanu avea să vină în Târgovişte şi să semneze cu tatăl său un acord cu Dinamo.
  • Dinamo - Steagul Roşu 0-1, a debutat pe prima scenă sub comanda lui Traian Ionescu. Din acea zi şi până în 18 iunie 1983, la Dinamo - U Craiova 0-1, ultimul meci al lui "Mister", s-au strâns 454 de meciuri în Divizia A pentru roş-albi, cifră fără egal în istoria "câinilor".
  • FC Argeş - Dinamo 1-1, a marcat primul gol în Divizia A, competiţie în care a înscris de 53 de ori, o cifră impresionantă pentru un jucător cu profil defensiv. "Victima preferată" a fost băcăuanul Aristică Ghiţă, "un tip simpatic", aşa cum îl descrie Dinu în cartea sa - 4 goluri încasate.
  • Austria-România 1-1, debut în tricoul primei reprezentative. A urmat campania pentru CM 1970, unde a fost titular în toate cele 6 jocuri, apoi turneul final din Mexic, unde nu a lipsit de pe teren în niciunul dintre cele 3 meciuri.
  • Peru-România 1-1, primul joc în care a purtat banderola. În total, a fost căpitanul României în 38 de partide, printre ele numărându-se şi România-Finlanda 9-0 din 14 octombrie 1973, cea mai clară victorie din istoria primei reprezentative.
  • După Mondialul mexican, Dinamo şi Steaua se întâlneau pe fostul "23 August" în finala Cupei. Florea Voinea a deschis scorul în minutul 7, iar Dinu a izbutit să egaleze, însă printr-un henţ. Steliştii l-au înconjurat pe arbitrul Gheorghe Limona, cerându-i socoteală. În acel moment, "Procurorul" a recunoscut că a marcat cu mâna, iar "centralul" a anulat reuşita!
  • Steagul Roşu-Dinamo 0-0, singurul meci dintre cele 454 jucate în tricoul lui Dinamo pe care l-a început din postura de rezervă, în restul de 453 fiind de fiecare dată titular. Atunci, Nicolae "Nicuşor" Dumitru l-a trimis în teren în minutul 83 în locul lui Doru Popescu. De asemenea, tot o partidă ca rezervă a bifat şi sub tricolor, pe 26 octombrie 1977, Spania - România 2-0.
  • Dinamo - Crusaders 11-0, cea mai clară victorie reuşită de o echipă românească în cupele europene, precum şi cel mai clar succes internaţional bifat de o formaţie în CCE/UCL a fost izbutit cu Dinu în postură de căpitan, dar şi de marcator.
  • O nouă dublă jucată de dinamovişti contra lui Inter Milano în cupele europene, de astă-dată cu el pe teren, în postura de căpitan. "Zgâlţâit la ligamentele unui genunchi, dres câteva zile în ghips", bucureştenii au reuşit singura calificare din istoria fotbalului românesc în faţa puternicului team italian. GSP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu