joi, 2 august 2018

Memoriile parodice ale lui Donald Trump


Printre evenimentele editoriale estivale se numara si cartea You Can’t Spell America Without ME: The Really Tremendous Inside Story of My Fantastic First Year As President Donald J. Trump (a So-Called Parody) / Nu poți să spui America fără mine: povestea extraordinară din interiorul primului meu an de fantezie ca președinte Donald J. Trump (o așa-numită parodie), carte aflata la o noua editie si semnata de actorul Alec Baldwin și scriitorul Kurt Andersen, autor al catorva carti de succes, colaborator constant al revistei “Vanity Fair” . Dar iata cum se prezinta autorii pe coperta IV: “Nu poți să spui că America fără mine este prezentată de cel mai important cercetător american al Trump-ului, Kurt Andersen, precum și cel mai important mediocru interpret al Trumpului american, Alec Baldwin”.
Se stie ca inca de la instalarea sa la Casa Alba, Donald Trump a fost continuu parodiat de Alec Baldwin, care i-a luat chipul lui Trump, vorbele, gesturile, imbracamintea si a brodat cu ele situatii similare cu cele pe care le traia si provoca presedintele. A avut si o emisiune televizata, in care clonarea parodica era permanenta. Sunt parodiate toate poncifurile trumpiene intrate in vocabularul obisnuit. Era firesc sa apara si o carte plina de ilustratii, de un umor copios, in care il vedem pe Baldwin-Tramp in ipostaze bufe. Asa, de pilda, este ipostaza sa razboinica, apare in costum de general, cu decoratii pe piept, mereu in pozitie de asalt, apoi o serie de fotografii il arata cum ia lectii de tras la tinta cu pistolul, evident, ochind statuile si tablourile istorice din Casa Alba, in alta il vedem cum escaladeaza un gard (probabil zidul pe care vrea sa-l inalte la granita cu Mexicul) sau cum joaca golf in incinta Casei Albe, unde a gaurit marmura si priveste cum se duce mingea spre acel loc etc. Toate imaginile au ca tinta ticuri trumpiene, iar limbajul, textul ca atare, este mereu la persoana intai, fiindca acest volum se numeste, de fapt, ME, asa cum este plasat acest cuvant sub propozitia din titlu si cu un corp de litera mai mare. Toate confesiunile sunt in special autobiografice, sunt folosite insa numele reale (!!!!), ale lui Trmp si copiilor sai, cum ar fi Ivanka.
Asa-zisa parodie este o comedie foarte realista, din care reiese cum cineva joaca tontoroiul pe spinarea poporului american, caruia i s-a promis o maretie cum nu a mai avut. Poate o si are, daca exista libertatea de a publica o astfel de carte, cum poate nu a mai cunoscut nici un presedinte american. Indiscutabil, cartea este o
Satira politică avand intentia sa spuna un adevăr mai profund: memoriile prezidențiale ale lui Donald Trump, înregistrate de doi oameni de știință ai Trumpului de renume mondial, și experți în măreție în general.
Asadar, Trump isi scrie memoriile si ele suna intr-un limbaj foarte bombastic, uneori agramat, sunt pline de emfaza, de mitomanie:
“Am cele mai bune cuvinte, cuvinte frumoase, cum toată lumea vorbea și vorbea de mult timp, de asemenea, cele mai bune propoziții și, cum le numiți, paragrafe. Cărțile mele anterioare au fost grozave și vândute extrem de, incredibil de bine, – chiar si cei de catre jurnalistii necinstiti, dezgustati, dar acei scriitori nu au inteles-o pe Trump, pentru ca au fost sincer ratat, oamenii spun ca daca vrei sa faci ce trebuie, trebuie sa o faci singur, chiar daca este un ‘memoir’. Deci, fiecare cuvânt al acestei cărți a fost scris de mine, folosind un sistem special de procesare a textului în timpul multor, multe nopți am fost forțat să rămân singur în Casa Albă – doar eu, doar eu, credeți-mă, nimeni nu a ajutat. Și totul este 100% adevărat, atât de adevărat – oamenii spun deja că este cea mai adevărată carte publicată vreodată.
Până când Donald Trump va publica ultimul cont de patru sau opt sau un an și jumătate în Casa Albă, cronica definitivă va fi: Nu poți spune America fără mine: Povestea extraordinară din interiorul primului meu fantastic an în calitate de președinte. Trump a fost ales pentru că a fost cel mai sincer candidat prezidențial din istorie, un om dornic să spună adevărul nevăzător despre defectele altora și să-și împlinească excelența sa uimitoare. Acum, el își îndreaptă candidatura revigorant de compulsivă, fără PC, la victoria electorală alunecoasă, precum și rolul său de comandant-șef și lider al lumii libere”.
Desigur, lasand parodia la o parte, este greu de spus daca adevarurile din aceasta carte, din text si subtext, nu sunt documente istorice, oricum, ele configureaza un portret viu sui-generis, care, in ultima instanta, nu-i fac un deseviciu lui Trump, dimpotriva, ii mareste simpatia, caci umorul umanizeaza, si ii decupeaza mai pregnant personalitatea, unicitatea. Categoric, Donald Trump este un presedinte atipic si nu-l intelege oricine, iar unele din faptele lui fac cu adevarat istorie.
Grid Modorcea,
Corespondenta de la New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu