vineri, 3 august 2018

Vară plus caniculă egal concedii

E o atmosferă de coşmar în Maramureş. Temperaturile au luat-o razna. Umezeala din aer îţi aminteşte de Grecia şi de concediile estivale, de Creta, Rhodos, Halkidiki, Salonic ori Atena.

Baia Mare a câştigat temperaturile înalte din locaţiile greceşti (ori turceşti) fără a fi pe malul vreunei mări. De mers în concediu e o soluţie, dar şi o problemă greu de suportat pentru 90% din locuitorii oraşului.

E inflaţie, preţurile o iau razna, soluţiile bat pasul pe loc (micşorându-se!), că acesta-i paradoxul vremurilor de tranziţie. Un concediu la Ocna Şugatag, preţ de trei zile, e singura soluţie viabilă pentru mulţi maramureşeni. Şi vara aceasta putem să ne imaginăm cum grecii ori turcii, în patriile lor, trag obloanele pe la ora 12.00 şi dormitează în oaze, aşezaţi în şezlonguri, până la ora 17.00.

Viaţa lor e determinată de clima în care au învăţat să trăiască. Noi avem clima lor, n-avem obloanele lor la ferestre şi n-avem mare, briză, turişti, etc.

Aşa că trăim de azi pe mâine, cum putem şi cu Ocna Şugatag în visele de fiecare noapte când, din pricina temperaturilor din apartamente, ne chinuim, aşteptând somnul.

Se trăieşte prost într-o vară cumplită. Se trăieşte în apartamente greu de răcorit şi făcând de azi pe mâine concediile, au devenit vise pe cale să se transforme în coşmaruri.

Aşa că vara acestui an, în Maramureş, e egală cu canicula şi cu concediul petrecut la marginea pădurii, la o slănină prăjită şi un râu din apropiere. Cam asta e tot în vara anului 2018!

Autor: Marian ILEA
Sursa: Glasul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu