joi, 13 septembrie 2018

Semnificaţii istorice pentru 13 septembrie


 1913 - A încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).
1838 - S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog, membru de onoare străin al Academiei Române; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea " Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani " (m. 2 ianuarie 1907)
1872 - A încetat din viaţă filosoful Ludwig Feuerbach: "Esenţa creştinismului" (n. 28 iulie 1804).
1875 - Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la "Junimea", unde acesta citeşte povestea "Soacra cu trei nurori".
1901 - Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti a fost inaugurat Monumentul Pompierilor de la 1848, în prezenţa prim-ministrului Dimitrie Sturdza.
1992 - La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului "Hotel de Lux" al regizorului Dan Piţa i-a fost decernat "Leul de argint".
1995 - A încetat din viaţă Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italiei: Statuia Papei Pius al XII-lea, din Basilica Sf. Petru şi monumentalul bronz, reprezentând un cal, amplasat în faţa sediului televiziunii naţionale RAI (n. 1900).
1996 - Partidul România Mare a fuzionat cu Partidul Tânăra Democraţie, condus de Florea Preda.
1997 - Au loc primele alegeri municipale organizate după încheierea războiului din Bosnia, în virtutea principiilor de pace ale cărui baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995.
1998 - Participanţii la Forumul Secuiesc pentru Reînnoirea UDMR desfăşurat la Cernat, judeţul Covasna, au cerut acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din România, autonomia Ţinutului Secuiesc, înfiinţarea universităţii maghiare la Cluj şi retrocedarea integrală a bunurilor comunităţii şi bisericilor maghiare.
1999 - Partidele de opoziţie au protestat faţă de decizia Guvernului de a nu acorda Bisericii Ortodoxe Române (BOR) statutul de biserică naţională şi se pronunţă în favoarea modificării proiectului legii cultelor pentru acordarea acestui statut.
2001 - Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect în atentatele comise, la 11 septembrie, la Washington şi New York.
2002 - Preşedintele Croaţiei, Stjepan Mesic, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti.
2003 - Miniştrii Afacerilor Externe din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU şi secretarul general al organizaţiei, Kofi Annan, au început, la Geneva, o reuniune referitoare la viitorul Irakului.
2007 - A încetat din viaţă fosta atletă de performanţă Adriana Terlea,maestru emerit al sportului şi fostă componentă a lotului naţional de atletism.
2008- Trupele ruse s-au retras din portul georgian Poti, conform unui termen-limită stabilit pentru data de 15 septembrie pentru prima etapă a retragerii negociate de Franţa; Rusia a trimis trupe în Georgia în luna august, ca represalii la încercarea acestei ţări de a prelua controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu