vineri, 23 aprilie 2021

Un dar de Sfintele Paști ne oferă dr. Valeria Bilț!

 

 Mi-amintesc cu nostalgie că în primii ani ai copilăriei bunica Iuliana avea o cărticică cu coperți de piele, de culoare neagră, cu însemnele Bisericii ortodoxe, în care erau multe rugăciuni, inclusiv ”Tatăl nostru” și ”Crezul”, colinde și seară de seară, înainte de culcare ne puneam pe genunchi și ne rugam împreună din această carte. Pentru mine, ea, această cărțulie reprezenta un univers cu totul aparte, aveam grijă de ea și mă uitam la pozele cu sfinții de acolo, eu având 3 – 4 anișori. Cartea stătea sub pernă sau în credenț, la loc de cinste alături de Biblie. Acest sentiment l-am avut când am pus pentru prima dată mâna pe cartea ”Te caut, Doamne, și te simt”, autor prof. dr. Valeria Bilț din Târgu Lăpuș, editura ”eCreator” Baia Mare, colecția ”Ecumenica”. O carte de dimensiuni mici dar atât de valoroasă prin poeziile cuprinse între coperțile ei, prin mesajul profund transmis de autoare. Mai este ceva care te impresionează în această perioadă când trebuie să fim mai buni, smeriți, mai umani, toate fondurile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi folosite pentru realizarea picturii interioare la Biserica Ortodoxă ”Înălțarea Domnului” din orașul Tărgu Lăpuș.

Un Cuvânt înainte este semnat de către protopopul Lăpușului pr. dr. Florin Stan, care are cuvinte elogioase la adresa autoarei Valeri Bilț și consideră că: ”...aceste scurte și profunde poezii nu sunt altceva decât o pârgă de recunoștință pentru darurile cu care Bunul Dumnezeu a înzestrat-o pe autoare și o expresie a maturității culturale și religioase, motiv pentru care suntem bucuroși și mândri în același timp să fie parte a familiei și a comunității noastre, sperând că aceste câteva poezii creștine sunt doar începutul pentru alte creații și bijuterii literare cu tematică creștină viitoare”.

Cartea, în partea întâi, conține un număr de 10 poezii: ”Te caut, Doamne și te simt”, ”Boabă sunt sau strop al Viei Tale, Doamne...„, „Colindul meu, dosofteiesc”, ”Doamne, ferește de urma celui rău”, ”Intrarea în Ierusalim”, ”Azi, soarele nu se arată”, ”Joia mare”, ”Maica îndurerată”, ”Ție, Doamne!” și ”Mărturisire”. Partea a doua, cu titlul ”Poezia creștină românească. Câteva repere” face o scurtă radiografie a ce înseamnă poezia creștină românească începând cu corifeii Nicolaus Olahus, Petru Cercel, Varlaam, Dosoftei, Miron Costin, Timotei Cipariu, continuând cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Octavian Goga, George Coșbuc, Lucian Blaga, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Nichita Stănescu, Ștefan Augustin Doinaș, Traian Dorz, Vasile Militaru, Ioan Alexandru, Letiția Lațcu, Dan Bodea și lista rămâne deschisă.

Repet, este o carte - Dar de la Dumnezeu - de Sfintele Paști 2021, în vremuri pandemice, pe care trebuie să o pui lângă inimă, să o citești cu drag de Creator și semeni, să te rogi din ea pe genunchi. Pe ultima coperă, editorul și poetul Ioan Romeo Roșiianu concluzionează: ”Cu fiască și firească dragoste înmulțită pentru cuvântul îndumnezeit în esența sa, cu aplecare de bijutier asupra versurilor investite cu imagini de spectaculoasă prospețime scrie Valeria Bilț în ceea ce putem numi o confesiune în care-și pune sufletul pe tavă și-n care dă propriilor emoții și trăiri dimensiuni planetare. Face asta cu siguranța celui conștient de faptul că spiritul nu este o simplă imagine, el este unda ce-i petrece gândurile și meditațiile asupra adâncului eu cosmic, astfel apărând imagini ce-o absorb și îi dau puterea creației într-o lume altfel improprie visului și poeziei. Ea crează pentru eternitate într-un prezent ce nu-și identifică menirea și conturează cu tușe sigure o lume închinată frumosului și emoției, o pledoarie pentru o viață cu daruri naturale în măsură să îndepărteze cele materiale care subjugă fiindul și care-l deturnează prin risipirea zilnică”.

Felicitări autoarei Valeria Bilț, editorului Ioan Romeo Roșiianu! Hristos a Înviat!

                                                                                       Gelu DRAGOȘ





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu