marți, 12 octombrie 2021

Cornel Nistorescu: „Primul ministru a folosit funcția și bugetul public pentru satisfacerea unui interes politic propriu”


Nu seamănă de nici un fel, dar sunt aproape identici la capitolul șmecherii. Deja locul lui Sebastian Kurz a fost ocupat de diplomatul Alexander Schallenberg, lucrurile au reintrat în normal. Kurz, adio! Austria are alt premier, ancheta privind folosirea fondurilor publice în niște afaceri de mistificare de sondaje și pentru pomădat imaginea junelui premier va continua. Cu dosar penal, fără, cu amendă sau cu o condamnare. În doar cîteva zile, țara a revenit la normalitate, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat, în vreme ce parchetul austriac își face treaba.

În țara noastră, premierul Florin Vasilică Cîțu și-a adunat primarii liberali, le-a promis fonduri din cele aflate la dispoziția sa cu o singură condiție. Să-l susțină la Congresul PNL în competiția cu Ludovic Orban. A cîștigat ușor și premierul victorios la Congresul PNL a distribuit promisiunea de 1 miliard de lei cu preponderență la primarii liberali care l-au susținut la congres. La pesediști a dat puțin, la USR, pentru că au votat moțiunea, mai nimic. Și cam la fel, pentru celelalte partide.

Legea 15/1999, republicată și actualizată, cunoscută drept Legea răspunderii ministeriale, precizează la art 8, 9 și 20:

”Art 8 (2) constituie, de asemenea, infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârșite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termen de 30 de zile de la solicitare, informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 110 alin. (1) din Constituție;

b) emiterea de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie sociala, convingeri, vârsta, sex sau orientare sexuala, apartenenta politica, avere sau origine socială, de natură să aducă atingere drepturilor omului. (3) Tentativa faptelor prevăzute la alin. (1) se pedepsește.

Articolul 9 (1) În cazul săvârșirii de către membrii Guvernului a unor infracțiuni în exercițiul funcției lor, altele decat cele prevăzute la art. 8, se aplică pedeapsa prevăzută de legea penala pentru acele infractiuni”.

Articolul 20. Urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor se efectuează de către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, iar judecarea acestora, de către Curtea Supremă de Justiţie, potrivit legii.

Simplu ca bună ziua. Primul ministru a folosit funcția și bugetul public pentru satisfacerea unui interes politic propriu. Parchetul de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție ar trebui să înceapă de îndată investigarea modului în care Florin Vasilică Cîțu a distribuit fondurile aflate la dispoziție pentru a recompensa serviciile politice făcute de diverși primari la alegerile de la Congresul PNL.

Pînă la o discuție despre șansele premierului Zero de a forma un guvern, Dacianul Cioloș, pînă la alcătuirea unei majorități, ne aflăm în fața unei cercetări penale de urgență privind modul în care premierul a dispus repartizarea banilor publici.

Este vorba de un premier cunoscut pentru detenție și alte fapte discutabile, păguboase pentru buget și pentru populație.

 Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu