joi, 13 iunie 2013

La mulţi ani, Dorel Topan!

Luni, in chiar ziua in care a implinit varsta de 50 de ani, pictorul Dorel Topan a dorit sa le faca baimarenilor un cadou, expunandu-si lucrarile deja cunoscute publicului bucurestean (administrate de European Art Gallery) la Galeria de Arta a Uniunii Artistilor Plastici, Filiala Baia Mare (Bd. Bucuresti nr. 6).
Pentru cunoscatori, “prospetimea picturala” si “realismul sensibilitatilor contemporane”, remarcate de criticul dr. Tiberiu Alexa, nu sunt o surpriza. Baimarenii iubitori de arta s-au obisnuit deja cu subiectele abordate de Dorel Topan, precum dozele de bere, pungile de cumparaturi inscriptionate cu branduri la moda sau papusile din plus, care toate contureaza o societate consumerista in care traim si care ne influenteaza zi de zi. “Traim intr-o lume a ambalajului. Este societatea contemporana, obiectul din societatea de consum, de ce n-ar fi si el obiectul unei naturi statice?
 Haideti sa ne gandim la olandezi sau la flamanzi, ei foloseau exact obiectele care erau la moda si descriau societatea lor. Societatea noastra este descrisa de aceste obiecte. Ca le redau intr-o cheie pozitiva sau mai degraba ironica, asta este. Nu putem sa facem abstractie de ele si cred ca trebuie sa completam recuzita pe care o folosim in pictura cu imagistica contemporana”, a explicat pictorul.  In ceea ce priveste lucrarile care au ca subiect jucarii, ele “pot fi interpretate in mai multe chei. O pictura nu trebuie sa explice pana la capat, dar ne putem gandi la depersonalizarea individului, la reintoarcerea la nostalgia copilariei, sunt foarte multe canale care se deschid inspre descifrarea operei de arta, pentru ca opera de arta contemporana trebuie sa fie o opera deschisa, adica sa lase si consumatorul sa se implice emotional si intelectual, sa-l pui putin pe ganduri”, a opinat Dorel Topan.
Dorel Topan a avut, recent, o expozitie impreuna cu colegul sau de la Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic Baia Mare”, pictorul Ioan Anghel Negrean, dar o expozitie personala in Baia Mare nu a mai avut din 2008. L-am provocat sa exprime cateva ganduri legate de aniversarea acestei varste rotunde: “Acum 10 sau 15 ani nu-mi imaginam ca viata si cariera o sa-mi ofere atat de multe lucruri, cate am primit pana in momentul de fata. Au fost foarte bine primite lucrarile si de catre public, si de catre critica, si de catre casele de licitatii,  un lucru foarte clar, care confirma o anumita valoare. Artistul la un moment dat trebuie sa isi castige o anumita cota, iar cand vinzi la casele de licitatii, deja incepi sa existi pe piata internationala de arta. Ce mi-as putea dori la 50 de ani? Ce mi-am dorit si la 45, adica recunoastere. Cineva spunea odata ca este foarte greu sa castigi simpatia publicului, este mult mai dificil sa castigi critica de partea ta, lucru pe care l-am castigat, dar cel mai greu este de castigat simpatia colegilor. Daca o sa fie colegi destui in sala, eu voi fi multumit!”
Absolvent al specializarii Arte Plastice - Pictura din cadrul Universitatii de Nord, ca sef de promotie (2008), Dorel Topan este doctor in arte plastice, cunoscand, dupa momentul licentei, o ascensiune rapida.


                                                                                    Anca Goja

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu