joi, 13 iunie 2013

Salut trecut!

        Data de 13 iunie 1990 marcheaza inceputul represiunii violente a ceea ce s-a numit „Fenomenul Piata Universitatii", inceputul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sangeroasa dintre toate
         Manifestatiile din Piata Universitatii sau „Golaniada”' sunt evenimentele de masa petrecute in Piata Universitatii din Bucuresti intre 22 aprilie si 15 iunie 1990. Initiate din pricina nemultumirii generale cu privire la evolutia vietii politice din România post-decembrista, protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine in capitala pentru a ii forta pe participanti sa renunte. Manifestatiile au fost supranumite „Golaniada”, titlu provenind din apelativul „golan”, folosit indeosebi de catre presedintele Ion Iliescu cu referire la protestatari.
1000 de persoane arestate, sute de raniti si sase morti, dintre care patru prin impuscare. Acesta este bilantul oficial al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Asociatiile victimelor mineriadelor sustin insa ca numarul mortilor a fost mult mai mare.


                                                                                   I.I.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu