vineri, 31 ianuarie 2014

Nicolae Sabău: Marioara Murărescu m-a sprijinit moral la primul festival sătesc din România, Alină-te, dor alină din Cicîrlău!

Folclorul românesc este mai sărac. Realizatoarea Marioara Murărescu a plecat dintre noi discret. Ea era în schimb vulcanică, în sensul bun...
Marioara Murărescu, prezentatoarea celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric", a murit. Informaţia tristă a fost confirmată, vineri, 31 ianuarie, de către fiul său.
      Aceasta avea 66 de ani şi a fost internată la un spital din Cluj-Napoca încă din vara anului trecut, după care a fost transferată la Spitalul Elias din Capitală. În ultima perioadă circulau informaţii ca Marioara Murărescu se simte mai bine. Din păcate pentru familia ei şi a noastră, nu a fost aşa.
    La aflarea veştii ca Marioara Murărescu a murit, artiştii din România s-au arătat întristaţi. Una dintre primele reacţii în acest sens venind din partea lui Benone Sinulescu (la Romania TV), Sofia Vicoveanca (la TVRM) şi o alta din partea lui Nicolae Sabău (la Necenzurat).
         Benone Sinulescu:
        "Pur si simplu sunt uluit, nu-mi vine a crede, nu neapărat pentru ce emisiuni a făcut cu mine sau pentru alţii. Ea a fost mama dracilor, ea a ştiut sa facă selecţii autentice, nu a dat frâu liber kitschului şi cântecului fabricat în cursul unei singure nopţi. E o pierdere uriaşă, să dea Dumnezeu să-i fie ţărâna uşoară", a spus Benone Sinulescu la România TV.
        La acelaşi post TV, inegalabila cântăreaţă moldoveancă, Sofia Vicoveanca a afirmat:
        "Foarte mulţi interpreţi şi-au dorit să fie distribuiţi în emisiunile Marioarei, era un om foarte exigent, nu intrai oricum îmbrăcat la emisiunea ei".
         Nicolae Sabău, marcat de pierderea unei prietene a declarat:
 „Este o mare pierdere pentru folclorul românesc care se va vedea în timp. Eu nu pot decât să-i mulţumesc pentru sprijinul moral acordat Festivalului „Alină-te, dor, alină!” când, alături de poetul Ion Alexandru şi colega ei din Republica Moldova, Nina Bolbocean şi Preasfinţitul Justinian au poposit la Cicârlău să sprijine un festival pentru muzica populară şi cântăreţii ei autentici. Se întâmpla pe 26 octombrie 1991 şi carele TVR poposeau în frumoasa comună maramureşeană. Apoi îmi amintesc cum mi-a propus să cânt „Balada eroilor de la Moisei” la locul unde s-a întâmplat o mare nenorocire pentru români. Marioara Murărescu era o prietenă a Maramureşului. Ea i-a iubit şi pe Fraţii Petreuş,  şi pe Titiana Mihali, şi pe Viorel Costin, şi pe Angela Buciu, şi pe Dumitru  Fărcaş, şi pe Gheorghe Turda, şi pe fraţii violonişti Negrea, şi pe Dumitru Dobrican sau energica directoare a Ansamblului Transilvania, Iuliana Dăncuş, cu toţi mari artişti şi datorită Domniei sale!
      Dumnezeu s-o odihnească în pace!
 

                                                                               Gelu Dragoş


                                                                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu