joi, 30 ianuarie 2014

Şapte efecte secundare ale furiei

Furia poate avea efecte secundare medicale, fiziologice, psihice sau emoţionale. Nu numai că prea multă furie poate dăuna sănătăţii, dar poate distruge şi viaţa socială a unei persoane şi relaţiile interpersonale ale acesteia.
Iată care sunt efectele secundare ale furiei:
1. Furia poate provoca stres şi nefericire
Oamenii furioşi pot avea o tendinţă mai mare să fie stresaţi şi nefericiţi, în comparaţie cu alte persoane. Ei pot deveni iritaţi cu uşurinţă şi furia lor poate fi declanşată din orice. Stresul ca urmarea a unei crize de furie poate provoca efort mental şi emoţional.
2. Furia este o cauză cunoscută pentru tensiune arterială ridicată
Furia şi stresul sunt cunoscute că provoacă hipertensiune arterială sau fluctuantă poate afecta factori precum metabolismul, nivelul de sodiu şi factorii ereditari. Atunci când o persoană se înfurie, el/ea poate avea în mod natural reacţii precum încleştarea pumnilor sau transpiraţie. Aceştia sunt indicatori comuni care arată că tensiunea arterială poate fi în creştere.
3. Furia poate duce la izolare socială
Pe lângă efectele medicale, una dintre cele mai importante efecte secundare ale furiei poate fi izolarea socială. Nimănui nu-i place să fie în jurul oamenilor furioşi, capricioşi şi temperamentali. Odată ce ai început să ai o reputaţie de om furios, şansele ca oamenii să distanţeze de tine pot creşte.
4. Furia te poate predispune la inflamaţii şi dureri musculare
În ştiinţa medicală, eliberarea unui hormon numit cortizol în timpul stării de furie este cunoscut că provoacă muşchii să se flexeze şi să primească o doză de energie în câteva secunde. În timp ce persoana foarte furioasă se poate simţi puternică datorită acestei energii, eliberarea repetitivă de cortizol poate avea efecte negative, cum ar fi să predispună organismul la dureri musculare pe termen lung.
5. Furia poate agrava bolile de inimă
Te confrunţi cu o creştere a palpitaţiilor şi a bătăilor de inimă atunci când te simţi furios? Potrivit experţilor, o criză de furie poate determina ca rata bătăilor inimii să se ridice la 180 de bătăi pe minut. În astfel de situaţii, inima începe să ceară mai mult oxigen şi respiraţiile devin mai scurte şi mai rapide. Acestea pot fi efecte secundare devastatoare ale furiei pentru o persoană cu o inimă slabă.
6. Furia poate duce la dependenţă şi vicii
Studii realizate în trecut au arătat că oamenii care sunt mereu furioşi, iritaţi şi frustraţi pot cădea în obiceiuri de dependenţă faţă de consumul de droguri, fumat, consum excesiv de alcool, sex sau mâncat excesiv. Oamenii furioşi au nevoie să caut refugiu în ceva sau cineva pentru a-şi „aerisi” sentimentele. Atunci când nu găsesc acest tip de sprijin, ei se pot deda la vicii, pentru a obţine un sentiment fals de confort.
7. Furia poate slăbi imunitatea organismului
Este posibil să fi auzi vorba care spune că o minte sănătoasă înseamnă o inimă sănătoasă. Starea e bine a unei persoane este de obicei legată de starea de fericire a acesteia. Starea mentală a unei persoane are un impact mare asupra imunităţii şi furia este cunoscută pentru faptul că slăbeşte starea de spirit.


                                                                               dr. IULIAN COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu