luni, 25 ianuarie 2016

BILANŢ – În anul 2015, pragul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare a fost trecut la fiecare minut de un cititor

A fost ora bilanţului pentru Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, cea mai mare instituţie de cultură din Maramureş şi una dintre cele mai mari la nivel naţional. Reprezentanţii bibliotecii spun că a fost un an bun cu realizări notabile, printre ele unele de nivel naţional.
“În anul trecut, din interiorul instituţiei noastre, printr-un grup de iniţiativă, a fost înfiinţat Centrul de cercetare şi documentare al Academiei Române, pornind de la activităţile anterioare şi de la realizarea anterioară care este acest spaţiu cultural, Fondul documentar al Academiei Române pe care l-am inaugurat şi botezat înainte de aceasta în prezenţa conducerii Academiei Române. Este o structură asociativă, agreată de prezidiul şi de Biroul prezidiului Academiei Române şi afiliată Academiei Române – Filiala Cluj Napoca, cu obiect de activitate axat pe cercetarea ştiinţifică în regim multi şi interdisciplinar. La un moment ulterior când vom oferi o lucrare ştiinţifică a bibliotecii o să facem şi această dechidere spre câmpul de activitate lucrativ al acestei noi structuri care îmbogăţeşte prin perlare, prin acest fenomen de evidenţiere clepsidra prin care suntem cunoscuţi”, a precizat Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
În cifre absolute, la fiecare minut pragul bibliotecii a fost trecut de câte un utilizator, iar media de lectură, cea mai importantă din ţară este de aproape 40 de procente.
”Totalul utilizatorilor înscrişi în bazele de date este cel mai spectaculos, 67.641, nu doar din populaţia oraşului pentru că avem şi cititori din afara municipiului Baia Mare. Oricum, media noastră de lectură este cea mai importantă din România şi oscilează spre 40% de câţiva ani. Se înscrie cam pe aceeaşi curbă uşor crescătoare după ce curba a fost vizibil crescătoare în urmă cu 15, 10 ani. Biblioteca a fost frecventată de circa 400.000 de utilizatori în această perioadă, în anul trecut şi documentele împrumutate au fost de peste 325.000 de unităţi de bibliotecă”, a mai spus Ardelean.
Şi în acest an reprezentanţii bibliotecii au proiecte notabile pentru viaţa culturală dar şi academică la nivel local dar mai ales naţional.
“Vă spunem că suntem mulţumiţi cu privire la toate activităţile organizate, la toate proiectele abordate, unele în continuare, altele deschise ca iniţiative noi”, a concluzionat directorul bibliotecii.


                                                                                      Ana Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu