sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Virusul pentru care nu există tratament se răspândeşte în lume !

Virusul Zika, transmis prin muşcătura a doi ţânţari, se răspândeşte de la o zi la alta pe mai multe continente.
Autorităţile din El Salvador le-a recomandat femeilor să îşi amâne o eventuală sarcină până în 2018, pentru a preveni naşterea unor copii cu malformaţii ca urmare a transmiterii virusului Zika de la mamă la făt.
Autorităţile din El Salvador au decis să facă această recomandare după ce în decursul anului 2015 şi în primele săptămâni ale acestui an au fost înregistrare 5.397 de cazuri de infectare cu acest virus. Oficial, 96 de femei însărcinate au fost diagnisticate în această perioadă ca fiind infectate cu acest virus, însă niciuna nu ar fi adus pe lume un copil cu microcefalie, un cap anormal de mic, pe care această boală le poate cauza.
În Columbia, care este a doua ţară cu cea mai mare răspândire a virusului Zika după Brazilia, Guvernul a sfătuit femeile să îşi amâne momentul apraiţiei unei eventuale sarcini cu doar şase-opt luni de zile. În Columbia există peste 13.500 de cazuri de infecţie cu acest virus, iar în Brazilia, autorităţile au anunţat că din octombrie şi până în prezent s-au născut 3.893 de copii cu microcefalie.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunţat joi că cercetătorii din ţară lucrează cu mai multe laboratoare din străinătate în încercarea de a realiza un vaccin împotriva acestui virus pentru care nu există tratament.
Virusul Zika se transmite prin muşcătura ţânţarilor Aedes aegypti şi a ţânţarilor tigru (Aedes albopictus). Insectele muşcă o persoană bolnavă, preiau virusul şi îl transmit ulterior la persoane sanatoase. În prezent, singura soluţie este prevenirea, oamenii din zonele afectate neputând face altceva decât să se protejeze de ciupiturile de ţânţari.
La adulţi, Zika provoacă o boală uşoară, cu febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi conjunctivită, simptome care, de obicei, durează circa o săptămână.
De la femeile însărcinate, virusul se poate transmite la făt, care va dezvolta, însă, microcefalie care le afectează dezvoltarea fizică şi intelectuală, dar care poate provoca şi moarte.
Dar la femeile gravide, virusul se poate raspandi la fat si cauza microcefalie - o conditie care implica contractie creierului care limitează grav dezvoltarea intelectuală şi fizică a copilului - sau de deces.
Experţii în sănătate nu înţeleg cum virusul, care a fost detectat pentru prima dată în Uganda, în 1947, şi a fost necunoscut în America până anul trecut, se răspândeşte atât de rapid în Brazilia şi la ţările vecine.
Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii a avertizat femeile gravide să evite să călătorească în 14 ţări şi teritorii din Caraibe şi America Latină din cauza virusului.
Avertizarea este valabilă pentru: Brazila, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexic, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela şi Puerto Rico. Surse: Aljazeera, AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu