joi, 28 ianuarie 2016

Întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice


Joi, 28 ianuarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc prima întâlnire din acest an Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Au participat: prefectul ing. Anton Rohian, subprefectul Alexandru Bondrea, reprezentanți ai asociațiilor vârstnicilor, ai Direcției de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate, Casei Județene de Pensii Maramureș, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Ședința a avut trei puncte pe ordinea de zi: Evaluarea activității Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice în anul 2015; Programul și temele ședințelor ordinare în anul 2016; Diverse.
Prefectul ing. Anton Rohian le-a cerut celor prezenți să nu mai facă raportări de dragul raportărilor, căci aceste întâlniri sunt menite să urmărească problemele stringente ale pensionarilor și să le găsească soluții concrete. Prefectul a propus câteva linii de acțiune, la care își pot aduce aportul seniorii care au construit județul așa cum este el astăzi.  Anton Rohian a vorbit despre stațiuni, dând ca exemplu Ocna Șugatag, unde băile ar trebui să funcționeze la un alt standard, cu excepția câtorva pensiuni private care oferă servicii de calitate. O propunere a ing. Anton Rohian este ca dintre foștii angajați ai Institutului de Cercetări să se găsească oameni cu inițiativă care să ajute la găsirea de apă termală în subsolul din jurul Băii Mari. Ștefan Lupșa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a arătat că deține informații că s-ar găsi apă termală sub dealul Dura. Aceasta ar putea fi pusă în valoare, pentru beneficiul județului și pentru ca pensionarii să nu mai fie nevoiți să meargă în Ungaria pentru a se bucura de băi calde.
Ștefan Lupșa s-a plâns de faptul că parlamentarii maramureșeni nu acordă destulă atenție pensionarilor. De asemenea, pensionarii sunt dezamăgiți de faptul că s-au găsit fonduri pentru mărirea pensiilor parlamentarilor, dar nu și pentru ajustarea pensiilor de 400-500 lei. Lupșa a opinat că pensiile sub o anumită sumă nu ar trebui impozitate și pensionarii nu ar trebui să plătească CAS. De asemenea, el a solicitat ca supermarketurile să doneze alimentele aproape de expirare unor persoane vârstnice aflate în nevoie. În legătură cu această ultimă solicitare, prefectul Anton Rohian a cerut o listă punctuală cu posibilii beneficiari, promițând că se va implica în rezolvarea acestei probleme, mijlocind o conlucrare cu supermarketurile. De asemenea, el a cerut o situație exactă a persoanelor vârsnice singure și fără posibilități materiale din județ. El a arătat chiar că asemenea persoane ar putea fi ajutate cu pachete cu haine. Discuțiile au relevat, de asemenea, faptul că un dialog purtat de prefect cu firmele care asigură transportul de persoane pe raza județului a dus la rezolvarea problemei transportului vârstnicilor în Maramureș.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu