luni, 25 ianuarie 2016

Maramureșenii au încins Hora Unirii în holul Palatului Administrativ



Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare au organizat duminică, 24 Ianuarie, în holul Palatului Administrativ, o festivitate menită să marcheze aniversarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 Ianuarie 1859). La eveniment au participat: prefectul județului Maramureș, Anton Rohian; senatori și deputați de Maramureș; primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș; comandanții și șefii unităților și instituțiilor aparținând Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Garnizoana Baia Mare; reprezentanții Asociației “22 Decembrie” Baia Mare; reprezentanții Asociațiilor Cadrelor Militare în rezervă și retragere “Al. I. Cuza”, a Cadrelor Militare în rezervă și retragere din Ministerul Afacerilor Interne, a Veteranilor de Război, “Cultul Eroilor - Regina Maria” - Filiala Maramureș.
Despre semnificația istorică a Unirii celor două Principate Române a vorbit Diana Mureșan, consilier principal în cadrul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Maramureș. Aceasta a declarat: “Principalul purtător de cuvânt al națiunii române în acest complicat proces a fost domnitorul Cuza însuși, cel care s-a arătat în fața reprezentanților străini cu o «frunte ridicată» - cum remarca Bolintineanu, și care a știut să îmbine demnitatea cu fermitatea, dar și cu o mare inteligență politică, cu tact și dibăcie. (…) Cuza este una din cele mai de seamă personalități ale istoriei românești. Inteligent, voluntar, abil, hotărât să meargă până la capăt, Cuza a lăsat să-i fie umbrite calitățile de o viață private dezordonată și de o camarilă de joasă calitate”.
În continuare, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, dirijat de Andrei Dragoș, a interpretat cântece patriotice, iar actorul Claudiu Pintican a susținut un moment poetic adecvat semnificației zilei. Prefectul ing. Anton Rohian a rostit o alocuțiune în care a îndemnat la unitate și bună înțelegere între cetățeni, arătând că este momentul să lăsăm deoparte ura și ranchiuna și  să încercăm să clădim împreună viitorul acestui județ și al țării. După un scurt recital susținut de Fanfara Municipală, manifestarea s-a încheiat cu o Horă a Unirii în care s-au prins toți cei prezenți.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu