vineri, 29 ianuarie 2016

Vasile Muste- 60 !

Ziua de 30 ianuarie a fiecărui an are pentru poetul Vasile Muste o dublă semnificație. In acea zi, in 1956, a văzut lumina zilei in localitatea Coruieni, Maramures. Apoi, tot pe 30 ianuarie se sărbatoresc in calendarul crestin ierarhii Vasile, Grigore si Ioan. Coincidenta fericita pentru un scriitor maramuresean de valoare. Modest, introvertit ca toti literații constienți de veridicitatea superioara a operelor lor.
Mai mulți ani director al Casei municipale de Cultura, în prezent șef de secție la Centrul Cultural din Sighetu Marmatiei , s-a afirmat în mod special prin calitatea de organizator al Festivalului International de Poezie din localitate. A fost corespondent al Studiourilor de RADIO CLUJ şi GALAXIA; redactor al revistei literare LITERA NORDULUI, al cotidanului CLIPA, al revistei NORD MAGAZIN, redactor şef al publicaţiilor TISA, ETC şi ŢARA MARAMUREŞULUI. Este redactor şef al Revistei Marmaţia literară.
A debut literar în anul 1975, emisiunea “Unda pentru minte inimă şi literatură” la Radio Cluj . A fost distins cu numeroase premii naţionale la festivalurile de la : Sebeş-Alba; Bistriţa; Tîrgovişte; Satu-Mare; Mediaş; Botoşani; Constanţa; Brăila; Teleorman; Bucureşti; Slatina; Oraviţa; Sighetu Marmaţiei. A reprezentat România la FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE de la Olomouc, Cehia, 2003, (Poezia fără frontiere). A publicat grupaje de poezie în: România literară, Steaua, Tribuna, Astra, Ateneu, Orizont, Archeus, Hyperion, Cronica, Nord Literar, Art Panorama, Contemporanul, Amurg sentimental, Arcadia, Convorbiri Literare, Transilvania, Litera Nordului, Familia, Liternet, Poezia, Mişcarea Literară, Marmaţia literară, Iluminări, Floare de latiniutate (Serbia), Balada (Germania), Literatur Und Kritik (Austria), Albanezul, etc. Poeziile sale au fost publicate în mai multe antologii în țară și în străinătate. Grupaje din poezia sa au fost traduse în engleză, germană,ucraineană, maghiară, cehă, italiană, slovacă albaneza şi franceză.
Vasile Muste poet, eseist, jurnalist, editor, este membru în Uniunea Scriitorilor din România. Năcut la CORUIENI, Vasile Muste s-a stabilit la Sighetu Marmației, unde așa cum spune cu modestie “am venit și eu să trăiesc” !
“Oras mutat la ingeri altfel cum
primarie judecatorie puscarie intr-o singura
zidire si ceva incolo pe deal
rabdator cimitirul
oras mutat la ingeri altfel cum
de ani peste Tisa
trece luna
mereu fara zestre
oras mutat la ingeri altfel cum
zilier la ordinea inversa adusii
sa moara aici am venit si eu
sa traiesc”
LA MULȚI ANI VASILE MUSTE !

                              Purtător de cuvânt Centrul Cultural Sighetu Marmatiei

                                                                    Ioan Dorel Todea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu