joi, 6 aprilie 2017

Semnificaţii istorice pentru ziua de 7 aprilie

1931 - S-a născut actorul Amza Pellea, într-o familie cu cinci copii, tatăl său numindu-se tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei "Munca Noastră" din Băileşti. A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova, şi Şcoala tehnică de electrotehnică din Craiova. A fost un reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc. Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti. A fost profesor la IATC.
1348 - Este fondată, de către de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Carolină din Praga.
1749 - Domnitorul Constantin Mavrocordat a hotărât abolirea iobăgiei în Moldova.
1795 - A apărut "Aritmetica", prima carte românească de matematică.
1795 - Franţa adoptă metrul ca unitate de măsură.
1940 - La Bucureşti, a avut loc deschiderea oficială a "Institutului Cultural German".
1949 - S-a născut Alexandru-Radu Timofte, fost director al Serviciului Român de Informaţii (m. 19 octombrie 2009)
1990 - La Bucureşti au avut loc lucrările conferinţei Frontului Salvării Naţionale, care a stabilit platforma pentru alegeri.
1993 - Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) a devenit cel de-al 18-lea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
1994 - Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Gavra, a sesizat Comisia parlamentară anti-corupţie în legătură cu obţinerea ilegală de apartamente de către 34 din foşti şi actuali parlamentari.
1998 - Javier Solana, secretarul general al NATO, a inaugurat la Bruxelles, un nou sediu, care urma să adăpostească reprezentanţele celor 21 de ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, dintre care face parte şi România.
1998 - Viorel Cataramă şi-a prezentat demisia din funcţia de vicepreşedinte PNL printr-o scrisoare adresată preşedintelui partidului, Mircea Ionescu-Quintus.
1998 - Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei
2003 - Trupele americane ocupă Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein se prăbuşeşte două zile mai târziu.
2005 - Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a depus jurământul în calitate de şef al statului (n. 25 mai 1941); a fost preşedintele Moldovei până pe 11 septembrie 2009
2009 - Mii de persoane protestează la Chişinău pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma căruia Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obşinut 49,96% din voturi
2009 - Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra din Bucureşti, este reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu