sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Ce este declarația 600. Cine trebuie să depună acest formular la Fisc și până când?!



Ce este declarația 600. Avocații, notarii, contabilii, ziariștii, persoanele fizice autorizate și cei care înregistrează venituri din chirii trebuie să depună până în data de 31 ianuarie 2018 formularul 600. Practic, sunt vizate toate profesiile liberale.Sunt colectate datele pentru veniturile obținute în anul 2017, astfel că această declarație nu este retroactivă.

România are peste 400.000 de persoane fizice autorizate, astfel că mai bine de 400.000 de români trebuie să facă drumul către oficiile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Iată ce spune Fiscul pe site-ul său despre acest formular.

    ”600 Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (OPANAF 4140/2017). Formular. Se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuție de asigurări sociale și/sau contribuție de asigurări sociale de sănătate.

    Declarația se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 30 de zile în cazul celor care încep o activitate în cursul anului”.

”Informațiile colectate sunt utilizate în procesul stabilirii și administrării contribuțiilor de asigurări sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice”, mai arată Fiscul.
”Aberația fiscală” și declarația 600

Libertatea a scris de curând despre reîntoarcerea ”aberației fiscale”. Problema o constituie faptul că ziariștii sau alte categorii de meserii liberale trebuie să depună acest formular dacă depășesc un anumit plafon.

Și, chiar dacă încasează salarii din altă parte, trebuie să plătească astfel de contribuții de sănătate și pe salariu, dar și pe pe veniturile din sursele respective.

Începând cu 1 ianuarie se aplică și trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la salariat. Controbuțiile de asigurări sociale (CAS) vor fi de 25%, iar cele de sănătate (CASS) de 10%.

Angajatorii mai plătesc doar o contribuție asigurătoare pentru muncă, de 2,25%.

În ceea ce privește persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară, de 1.900 de lei, acestea nu au obligaţia să plătească CAS și CASS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei.

D.I.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu