marți, 23 aprilie 2019

Ministrul Educatiei anunta ca nu vor mai exista clase cu mai mult de 25 de elevi


 Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, ca dupa aprobarea cifrei de scolarizare pentru anul viitor, doreste sa limiteze numarul de elevi dintr-o clasa la 25.

"Scolile din Romania se depopuleaza, este o realitate trista. Sunt copii din ce in ce mai putini in scolile din Romania. si atunci traim urmatorul fenomen: si datorita faptului ca scoala romanesca este polarizata, adica sunt scoli cu performante foarte bune, pot intra in orice competitie fara sa ne temem ca vom pierde, si scoli cu performante slabe, parintii fac o presiune extraordinara pe scolile bune. Ceea ce este foarte normal pentru ca orice parinte si-ar da copilul la o scoala buna.

Si-atunci suntem in situatia in care in scolile in care se depopuleaza sa avem putini elevi si sa avem foarte multi elevi, 30-35 de elevi in clasa, in scolile foarte bune. Incercam sa gasim solutii in asa fel incat sa nu mai ajungem aici. si-am inceput de acum pentru ca in curand, vom avea probabil saptamana aceasta cifra de scolarizare pentru anul urmator aprobata, sper sa nu mai trecem dincolo de 25 de elevi in clasa. Este o masura care este posibila in sistemul romanesc de invatamant si dupa parerea mea este absolut necesara", a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV.

Dupa cum prevede Legea educatiei nationale, nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, la capitolul III, art. 63, in cazul invatamantului gimnazial si liceal, numarul de elevi care alcatuiesc o clasa nu poate fi mai mare de 30.

Totusi, atat pentru gimnaziu cat si pentru liceu, efectivul maxim de 30 de elevi are tendinta de a deveni, pe fondul restructurarii retelei scolare romanesti, o medie constanta in foarte multe unitati de invatamant din mediul urban. Consiliile de administratie ale scolilor cautate de catre parinti nu au, sub presiunea finantarii per elev, interesul de a reduce acest numar.

Ministrul Educatiei a mai amintit ca tot din toamna anului viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins si va include ultimii doi ani de gradinita si ultimii doi ani de liceu.

"Invatamantului obligatoriu i se adauga ultimii doi ani de gradinita si ultimii doi ani de liceu. Adica ultimii doi ani de gradinita inseamna grupa mijlocie si grupa mare, intra in invatamantul obligatoriu pentru ca fac parte din ceea ce se cheama ultima parte a educatiei timpurii si care este extrem de importanta. si ultimele doua clase de liceu, clasa a XI-a si clasa a XII-a, pentru fiecare dintre aceste grupe introduse in invatamantul obligatoriu, mai degraba statul vine sa-si asume sustinere financiara suplimentara pentru ca, de exemplu, manualele pentru ultimele doua clase de liceu, nefiind obligatorii, nu erau acordate gratuit", a mai anuntat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a precizat ca si aceasta lege este in vigoare si va fi o aplicata gradual, incepand din anul 2020, adica din toamna anului urmator.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu