marți, 23 aprilie 2019

Redescoperirea oratoriei de piaţă


 De unde nu exista niciun mare orator au apărut dintr-o dată o întreagă pleiadă de mari vorbitori, cu voci de tunet.
Deplângeam lipsa unui Crin Antonescu ce părea o pasăre rară în peisajul politic. Au fost ocazii după ocazii, mai cu seamă când erau dezbătute moţiunile de cenzură, dar nu s-a făcut remarcat niciun mare orator. Nici măcar un vorbitor ceva mai interesaant nu a reuşit să capteze cât de cât atenţia publicului.
Şi dintr-o dată au apărut oratori de piaţă. Dând cezarului ce este al cezarului şi politicienului ce este al politicianului, primii oratori iviţi în peisaj par să fie Ludovic Orban şi Rareş Bogdan.
Dar dacă mergem ceva mai în spate ne amintim că anul trecut când PSD a organizat o mare manifestaţie în Bucureşti rând pe rând liderii PSD şi-a încercat vocile. Nu au reuşit să impresioneze.
În primul rând unui orator îi trebuie voce. Dacă nu are plămâni jumătate din succes se pierde din start. Cine nu poate striga nu are nicio şansă să se facă auzit nici dacă există o tehnică de multiplicare a vocii.
Nu este cazul să facem aici o trecere în revistă a marilor oratori. Vasile Lucaciu electriza mulţimea. Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Tache Ionescu, erau mari oratori. De fapt un mare politician era de neconceput să nu fie şi un mare orator.
Cu timpul oratoria a fost uitată. În zilele noastre se părea că facebook-ul este suficient. Mesajul a fost redus la cuvântul scris.
Cuplul Orban-Bogdan îndeplinesc o parte din condiţia oratorului de mare forţă. Au voci puternice. Dă doamne să nu răguşească înainte de începerea campaniei propriu zise. Liviu Dragnea începe să aibă discurs. Se străduieşte să pară interesant. După lideri rând pe rând se vor lua şi liderii din lina a doua şi a treia. Rezultatele până la urmă se vor vedea.
Nu ştim ce voce avea de pildă Demostene, probabil cel mai mare orator al lumii antice, ştim însă că nu-i era teamă de huiduieli. Despre el se spune că şi-a aranjat dicţia punându-şi pietre în gură. Napolean avea talentul de a-şi îmbărbăta armata.
Până la urmă este vorba despre provocarea emoţiei. Nu ştiu dacă marii noştri politicieni emoţionează prin discursuri. Nu-l vedem pe Klaus Iohannis strigând ca Ludovic Orban. Nici pe Liviu Dragnea atât de aprins ca Rareş Bogdan.
Emoţiile în aceste vremuri sunt create prin acţiuni subversive. De exemplu la alegerile prezidenţiale din 2014 s-a lansat zvonul că românii din străinătate nu pot vota.
Provocatorii de emoţii rămân în anonimat. Oratorii ies în faţă. Chiar dacă publicul este restrâns, discursurile lor sunt multiplicate de televiziuni. Efectul nu este însă acelaşi, dar esenţa rămâne.
Mesajul, totuşi, contează. Aici este o mică problemă. Până acum cu toate strădaniile lor, politicienii nu au spus nimic nou. Nu am spune că propovăduiesc în pustiu, dar ceva ar trebui să se poate alege. Mai este timp pentru prezentarea unor idei coerente, dar nu prea mult.
Apare însă şi un alt fenomen. De data aceasta negativ. Este vorba despre violenţe. Deocamdată grupurile violente sunt dintr-o singură direcţie, anti-PSD. Liviu Dragnea este urmărit peste tot în ţară şi huiduit. Până la urmă violenţa naşte violenţă şi este posibil să adopte şi PSD aceeaşi strategie. Atunci, doamne fereşte. De la discursul paşnic la violenţă nu pare să fie decât un pas.
Într-adevăr, în tradiţia politică românească talentul marilor oratori deseori era acompaniat şi de oamenii cu bâte. Bătăile erau la ordinea zilei. Vom recupera şi această tradiţie?!

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu