marți, 23 aprilie 2019

RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA DIRECŢIEI JUDEŢENE PENTRU SPORT ŞI TINERET MARAMUREŞ ÎN ANUL 2018



DJST Maramureş îşi desfăşoară activitatea conform Legii nr. 69/2000, HG 884/2001, HG 141/2010, HG 776/2010, precum şi după alte reglementări în vigoare.
ÎN DOMENIUL SPORTULUI
I. Raport privind activitatea DJST Maramureş în anul 2018
A. Analiza realizării obiectivelor şi indicatorilor din programul „Promovarea sportului de performanţă“
Activităţile ce au fost organizate şi desfăşurate în judeţ au avut ca bază strategia de dezvoltare a activităţii sportive în perioada 2017 - 2018, programul de guvernare, strategia generală de dezvoltarea a activităţii sportive, strategia privind evoluţia sistemului sportiv românesc şi programul de dezvoltare socio-economic în judeţul Maramureş.
Principalele obiective care au stat la baza activităţii au fost :
·        Organizarea şi dezvoltarea structurilor sportive;
·        Promovarea sportului de performanţă şi realizarea indicatorilor în competiţiile naţionale şi internaţionale;
·        Promovarea toleranţei, fair-play-ului şi combaterea violenţei în sport;
·        Prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
Obiective şi indicatori din Programul „Promovarea Sportului de Performanţă“
·        Număr total de competiţii planificate - sportul de performanţă : 82
·        Realizate: 84
·        Număr total de competiţii planificate - sportul pentru toţi : 79
·        Realizate: 82
·        Număr total de competiţii realizate atât la sportul de performanţă cât şi la sportul pentru toţi: 166
·        Cheltuieli din subvenţie pentru activitatea sportivă: 60.615,00 lei
·        Cost mediu pe competiţie: 470,00 lei

Susţinerea activităţii de performanţă:
·        Cantonamente – 0
·        Semicantonamente – 0
·        Echipament sportiv – 0
·        Medicamente de efort şi cheltuieli cu alimentaţia de efort – 26.797,00 lei
·        Număr de sportivi care au beneficiat de alimentaţie de efort – 308
·        Rezultate în campionatele naţionale (vezi Anexa 1, 1a)
·        Sportivii prezenţi în TOP Sport Maramureş 2018 în urma rezultatelor obţinute în competiţiile oficiale internaţionale Campionat Mondial, Campionat European, Cupa Mondială, Cupa Europeană, Campionat Balcanic, etc. (vezi Anexa 1,2)
·        Alte rezultate obţinute cu participare internaţională (vezi anexa 3)

În calendarul judeţean al DJST Maramureş în anul 2018 pe cele 2 programe, Promovarea Sportului de Performanţă şi Promovarea Sportului pentru Toţi, au fost planificate 161 acţiuni sportive dar au fost realizate 166 de competiţii, fiind finanţate şi alte competiţii apărute pe parcursul anului, organizate în colaborare cu structurile sportive de performanţa din judeţ, un număr mai mic de acţiuni fata de anul competiţional 2017.
În anul competiţional 2018 au beneficiat de alimentaţie de efort 87 sportivi de la structurile sportive de performanţă, în valoare de 26.797,00 lei , sumă mult mai mică faţă de anul de anul competiţional 2017 când sportivii au beneficiat de alimentaţie în valoare 60.740,00 lei
În lunile ianuarie şi februarie 2018 s-a continuat înregistrarea rezultatelor din anul competitonal 2017 primite de la structurile sportive, acestea având nevoie de avizarea direcţiei în vederea depunerii formularelor cu rezultate la Primăria Municipiului Baia Mare .

Luna ianuarie a debutat cu întreceri specifice sezonului de iarnă. Competițiile de schi au debutat în 10 ianuarie cu Cupa Primul Fulg la care au participat pe pârtia de la Suior copii, juniori și cadeți de la cluburile din Baia Mare, competiție care s-a repetat în data de 20 ianuarie la Cavnic la întrecerea „Cupa Fulg de Nea”.
În 12-14 ianuarie la Sala Sporturilor Lascăr Până s-a desfășurat în organizarea Clubului Sportiv Minaur și Academiei de Handbal Minaur Baia Mare, competiția ”Baia Mare Winter Cup” la care au au participat atât echipe din România, cât și din străinătate, finala disputându-se între handbaliștii de la CS Minaur și cei de la România U21. Finala turneului, disputată între echipele românești participante, a fost echilibrată în prima parte, însă până la urmă Minaur s-a desprins, reușind să se impună și să câștige trofeul.
Cei mai buni tineri schiori din ţară au participat în zilele de 22-25 Ianuarie, la tradiționala Cupa CSS Baia Sprie. Competiţia a aliniat la start aproape 100 de sportivi de la 15 cluburi din ţară şi s-a desfăşurat pe pârtia de schi de la Şuior.
Federaţia Română de Taekwon-do ITF și Clubul Sportiv Știința-Dragonul Baia Mare a organizat, în colaborare cu Clubul Sportiv Minaur Baia Mare, Primăria Muncipiului Baia Mare și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Stagiul Național Tehnic de Taekwon-do ITF, pentru instructori, antrenori, arbitri și sportivi. Evenimentul s-a desfășurat, în perioada 26-28 ianuarie 2018, în Baia Mare, la Sala Sporturilor “Lascăr Pană” și a adunat peste 400 de antrenori sportivi și arbitrii.
În organizarea cluburilor Alpina, Fulg de Nea, Todiral, Clubul Sportiv Școlar Baia Sprie, au avut loc o serie de competiţii destinate celor mici astfel peste 100 de copii la fiecare competiție s-au întrecut în acțiuni de verificare a pregătirii sportive de peste iarnă. În aceeași notă, în Poiana Soarelui din stațiunea Izvoare sportivii de la cluburile CSS Baia Sprie, CS Spria Baia Sprie, CS Nord și CS Maratin s-au întrecut în competiții de schi fond și biatlon.
În organizarea Clubului Sportiv Spria Baia Sprie și a DJST Maramureș a avut loc în stațiunea Izvoare Cupa României la orientare pe schiuri, ocazie cu care s-a organizat și cea de a 48-a ediție a Trofeului Maramureș la Orientare de iarnă la care au participat peste 200 sportivi din peste 10 județe ale țării.
Tot în stațiune Izvoare de lângă Baia Mare, în perioada 22-25 februarie, CSŞ Baia Sprie, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Federaţia Română de Schi-Biatlon, Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş şi Primăria Baia Sprie, a organizat Campionatul Naţional Şcolar 2018 – Schi Fond la categoriile juniori, cadeţi şi copii. Au participat toate cluburile de specialitate din ţară, respectiv 127 de sportivi de la 8 cluburi.
Pe 1 februarie s-a desemnat câştigătoarea fazei județene a competiției de rugby-tag Olimpiada Gimnaziilor. După disputarea tuturor meciurilor, primul loc a fost ocupat de echipa Școlii ”Lucian Blaga” din Farcașa, aceasta urmând să reprezinte Maramureșul la faza zonală interjudețeană care va avea loc în Bihor.
Timp de patru zile, în sala de sport a Şcolii „Vasile Alecsandri” s-a desfăşurat etapa judeţeană la fotbal dotată cu Cupa Tymbark, ediţia 2017-2018, la categoriile Under 10 şi 12 (fete), respectiv Under 8, 10 şi 12 (băieţi). Şcoala 18 Baia Mare a cucerit titlul de campioană judeţeană la fete, Under 10 şi 12, Şcoala 3 „Dimitrie Cantemir” s-a impus la Under 8, Liceul Pedagogic Sighetu Marmaţiei a câştigat titlul judeţean la Under 10, iar la Under 12 şcoala care va reprezenta Maramureşul la faza zonală este „Dimitrie Cantemir”.
Echipa de volei masculin a avut o serie de patru jocuri disputate pe teren propriu din care a reușit să le câștige pe ultimele trei în compania echipelor Dinamo București, CSU Timișoare și U Cluj-Napoca reușind să termine sezonul regulat pe locul 8.
Jucătorii de tenis din Sighetu Marmației au participat de curând la o competiție organizată pentru sportivii din oraș. Este vorba despre Cupa de Iarnă, care a ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediție desfășurată după un regulament de organizare adaptat condițiilor datorate numărului mare de participanți pe o singură suprafață de joc.
Lună martie a debutat cu ultimele competiții dedicate sporturilor de iarnă. Astfel în 3-4 Martie pe pârtiile de la Cavnic și de la Șuior cei mai mici dintre schiori s-au întrecut în competițiile organizate de către cluburile TuSport Baia Mare și CSS Baia Sprie.
Tot la Cavnic în 2-4 martie, pasionaţii de viteză şi adrenalină pe două şi patru roţi şi-au dat întâlnire la “Raliul Zăpezii”, competiție ajunsă la a VIII-a ediție. La concurs s-au înscris 46 de concurenți într-o competiție dedicată piloţilor de maşini 4x4, de ATV-uri şi motocicliştilor. Competiția a fost organizată de către Asociaţia Club Sportiv Team Dakar România în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş şi Primăria Cavnic.
Cupa Mărțișor la handbal masculin dedicată juniorilor IV s-a desfășurat în data de 10 Martie și s-a dovedit un turneu de verificare valoros pentru etapa județeană la care au participat 4 echipe din Baia Mare.
În ceea ce privește sportul dedicat echipelor, CS Știința-Explorări Baia Mare volei masculin a început turneul play-off cu o victorie împotriva concitadinei CSS 2 CNE Baia Mare, în etapa inaugurală a turneului pentru locurile 7-12.
Echipa de Rugby CSM Știința Baia Mare s-a calificat în finala Cupei României după ce a învins-o, în data de 17 Martie pe teren propriu, pe Steaua București cu 16-7 (9-7), în cea de-a doua semifinală.
În perioada 12-17 martie, AJ SPT Maramureș organizează, în parteneriat cu DJST Maramureș, Sărbătoarea Primăverii, acțiune cu scop de promovare a Sportului pentru Toți la nivel județean. Peste 800 de participanți din Seini, Cavnic, Tăuții Măgherăus, Remetea Chioarului, Coruia și Baia Mare sunt angrenați în această săptămână în întreceri sportive în aer liber, cu scop recreativ. Se desfășoară competiții de cros, fotbal, baschet și handbal, jocuri și ștafete, probe de atletism, etc.
Acțiunea are ca scop formarea și educarea pentru mișcare și formarea deprinderilor de practicare a sportului pentru sănătate.
Asociația Județeană de Atletism Maramureș a organizat în data de 14 Martie în parteneriat cu DJST Maramureș, la Stadionul de Atletism din Baia Mare, Campionatul Național de Aruncări Lungi (etapa județeană pentru copii 1 și 2, juniori I, II și III la disc, suliță și aruncarea mingii de oină). Au participat sportivi legitimați de la LPS Baia Mare şi CSM Baia Mare. Competiţia a avut ca scop realizarea baremurilor de participare la campionatul naţional.
Federaţia Română de Taekwon-do I.T.F. și Clubul Sportiv Știința-Dragonul Baia Mare au organizat, în colaborare cu Primăria Muncipiului Baia Mare și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Campionatul Naţional de Taekwon-do I.T.F pentru juniori 3, 2, 1 şi seniori. La competiția desfășurată în perioada 2-4 martie, în sala sporturilor Lascar Până, au participat 417 sportivi, 48 arbitri şi 47 antrenori/instructori de la 19 cluburi.

A fost cea mai mare competiţie de nivel naţional organizată în Romania în cadrul Federaţiei Romane de Taekwon-do ITF de la înfiinţare până în prezent.
         organizarea de tabere de odihnă în centrele de agrement ale MTS: - nr. de copii și tineri primiți în Centrele de Agrement ale DJST Maramureș: 1402; nr. de copii și tineri trimişi în Centrele de Agrement ale Direcţiilor Judeţene pentru Sport şi Tineret din ţară 74:
         organizarea de tabere cu caracter social pentru elevi beneficiari ai burselor sociale, proveniți din familii cu venituri reduse și elevi care beneficiază de o măsură de protecție specială, instituită conform legii nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, program de care au beneficiat 93 de elevi;
         organizarea taberelor pentru copii şi tineri cu dizabilități, împreună cu asistenţii personali – vacanţa de vară 2018, beneficiare fiind 96 de persoane;
          asigurarea bazei materiale pentru derularea concursurilor naţionale şi a olimpiadelor şcolare – în perioada Școala Altfel şi pe perioada vacanţei de vară 2018;
          organizarea activităţiilor de turism (tabere, programe recreative şi de animaţie, excursii, drumeţii), precum şi a activităţilor de ordin administrativ, în Centrele de Agrement „Mara”şi „Stibina”;
         utilizarea Centrelor de Agrement în scopul desfăşurării de activităţi recreative, turistice, sportive pentru copii şi tineri;
         elaborarea documentaţiei necesare plecării grupurilor de elevi / tineri în locaţiile contractate pentru vacanţe;
         elaborarea documentaţiei necesare sosirii grupurilor de elevi / tineri în locaţiile proprii pentru vacanţe;
         promovarea în mass media a acţiunilor turistice derulate.
Toate acțiunile s-au desfășurat în conformitate cu Planul de acțiuni cuprins în programul de guvernare.

                                       Director executiv,
Eniko Krizsanovszki

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu