vineri, 26 aprilie 2019

Prima zi de campanie coincide cu Sâmbăta Mare


Toată lumea politică are motive să întâmpine Sfintele Paşti cu sentimentul datoriei împlinite.
Nici că se putea porni mai bine în campania electorală! PSD şi-a trecut Codurile Penale cu o majoritate confortabilă. Opoziţia are un motiv în plus să acuze coaliţia PSD-ALDE că a modificat legile justiţiei pentru a scăpa penalii.
Preşedintele Iohannis a avut şi el parte de o fericită întâmplare: Comisia de la Veneţia l-a vizitat la Cotroceni având astfel ocazia că acuze guvernul că guvernează prin ordonanţe de urgenţă, iar Parlamentul legiferează legi cu dedicaţie, pentru a sabota lupta împotriva corupţiei. În timp ce vor înroşi ouăle de Paşti gândul politicienilor va zbura spre strategii şi tehnici de campanie care să le aducă voturi cât mai multe în coşul alegerilor. Dacă ar fi să ne luăm după sondaje, toate partidele din actualul parlament vor trece de pragul electoral, chiar cu câteva puncte peste 5%. UDMR având electoratul său stabil, în condiţiile unei prezenţe slabe la vot, dacă se mobilizează exemplar, are şansa să obţină trei mandate europene.
PMP, după înscrierea lui Traian Băsescu pe liste, s-a îndepărtat de punctul de foc al pragului electoral, urcând uşor spre 6-7%. Mai aspiră la un mandat şi partide ne-electorale, deci care nu au primit subvenţii pentru campania electorală, şi minuni se pot întâmpla. La mijlocul clasamentului se află ALDE şi Pro România. Marja lor se întinde, de la sondaj la sondaj, de la 7-8% până spre 12-14%.
Par să se fi detaşat trei formaţiuni. PSD îşi dispută primul loc cu PNL, dar şi locul doi este disputat de USR-PLUS şi PNL. Deci PNL este la prins la mijloc. Atacă poziţia PSD, dar şi poziţia lui este atacată de alianţa USR-PLUS.

Aşa cum spuneam, prima zi de campanie aduce elemente noi pentru fiecare tabără. PSD şi ALDE au promis că schimbă Codurile Penale şi le-a schimbat, iar restul partidelor au avertizat că puterea vrea să modifice codurile şi iată că opoziţia are satisfacţia de a constata că a avut dreptate.
Deci toată lumea ar trebui să fie mulţumită din acest punct de vedere. S-a pus capăt unei dispute care a ţinut prea mult. Asta din cauză că toţi aveau dreptate în parte. PSD-ALDE avea dreptate când afirma că s-au produs foarte multe abuzuri din partea procurorilor, iar restul partidelor aveau dreptate când acuzau majoritatea parlamentară că vrea să încetinească lupta anti-corupţie. Iar când toată lumea are dreptate, cu siguranţă dreptatea este undeva la mijloc. Au fost şi abuzuri, dar s-a încercat şi modificarea legilor pentru ceea ce generic se spune ” a-l scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie. „
Anul acesta Sfintele Paşti cad în plină campanie electorală.
Un lucru bun este că vor merge toţi politicienii la biserică, să fie în mijlocul poporului.
Dumnezeu e bun şi mare şi îi primeşte pe toţi cu braţele deschise, corupţi, infractori, evazionişti, carierişti, manipulatori şi ce mai sunt pe lumea asta dominată de politică şi afaceri.
În următoarele 30 de zile întreaga Uniune Europeană se află într-o competiţie fără precedent.  Sunt în joc cariere politice, sunt în joc poziţii-cheie în viitorul Parlament European, în Comisia Europeană. De cei care vor ieşi învingători depinde viitorul Europei, în fond, al lumii întregi.
Întrebarea este dacă oamenii care ne conduc, sau cum spune un autor de succes, „aceşti nebuni care ne guvernează”, se pot schimba în bine? Se poate întâmpla şi o astfel de minune. Să sperăm că va ţine mai mult de trei zile.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu