vineri, 8 noiembrie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ

                                                     07.11.2019                                                  
               
  
                       Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă :
                          „ BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii ”
             Expune : Tudorel ILIE , Baia Mare , judeţul Maramureş.

Dedicată : - Zilei Naţionale a Patrimoniului Mondial UNESCO din
                    România, 16 noiembrie 2019.

   Expoziţia personală de artă fotografică „ BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii ” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate marea valoare a creaţiei artistului român Constantin Brâncuşi, un adevărat reper artistic al culturii naţionale româneşti şi al culturii mondiale.  
  Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură.
   Expoziţia se desfaşoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO din Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere a dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
  Vernisajul-eveniment de lansare a expoziţiei va avea loc marţi 12 noiembrie 2019 orele 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureş. Această lansare expoziţională simbolică este dedicată Zilei Naţionale a Patrimoniului Mondial UNESCO din România - 2019.
  Ziua în care ii omagiem pe acei creatori, unii rămaşi anonimi, care şi-au adus contribuţia la ce este azi patrimoniul mondial UNESCO din România în cultura umanităţii, propune ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care marele artist Constantin BRÂNCUŞI îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale.
   Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui BRÂNCUŞI , mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti create de BRÂNCUŞI care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.
   Expoziţia personală de artă fotografică „ BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii ” prezintă într-un număr de 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Târgu-Jiu. Ansamblul a fost realizat în perioada 1937-1938 şi reprezinta o culme artistică a creaţiei lui Constantin BRÂNCUŞI, care a produs o revoluţie în arta monumentală mondială. Este o mare capodoperă din cadrul patrimoniului cultural tangibil al României şi al lumii, prin conceptul său inovativ având la bază esenţializarea formelor dar inspirat din tradiţiile populare olteneşti.
   Toate aceste fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-un studiu dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă. Este o dovada că BRÂNCUŞI folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist BRÂNCUŞI în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.
  Toţi românii au datoria să cunoască şi să aprecieze la adevarata valoare această inestimabilă avuţie naţională,europeană şi mondială care este creaţia artistică rămasă de la Constantin BRÂNCUŞI  în patrimoniul cultural al României, o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii care merită pe deplin să fie înscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO !
   Aprobarea de către forurile internaţionale UNESCO a acestei candidaturi va onora bogaţia culturală de care dispune poporul român şi poate  fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.
   Prezenţa Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Târgu-Jiu în patrimoniul mondial UNESCO va fi o confirmare în plus că operele lui
Constantin BRÂNCUŞI sunt o expresie a geniului românesc oferită culturii umanităţii.


                                                                               Expozant : Tudorel ILIE
CONTACT:
Tudorel ILIE, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, E-mail: itdor@yahoo.com

07.11.2019

           PREZENTARE - Activitate artistică  Tudorel ILIE – Baia Mare

      Tudorel ILIE este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
     Artistul a fost prezent în 124 expoziţii de artă fotografică, din care 64 de expoziţii personale şi 60 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din strainătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 i s-a acordat „ Premiul de Excelenţă ” de către revista „Gazeta de Maramureş ”. În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea culturii şi tradiţiilor de către Consiliul Judeţean Maramureş.  
   A participat la mai multe concursuri de fotografie şi a primit premiul I la concursul naţional de artă fotografică „ Ipostaze Etnografice”-2019.
   A desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO din Bucureşti.
    Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Romania Photography Exhibition in Zhuhai 2018 China”, „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, „Biblioteca Septen- trionalis”, revista internaţională de turism „ BeTUI ” şi „ DertourLife ”, „Zi-de- Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum şi în numeroase cărţi.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu