vineri, 8 noiembrie 2019

Încă trei zile de campanie


Foarte puţin vizibili din cauza mişcărilor tectonice de pe scena politică în timpul campaniei electorale, candidaţii la preşedinţie îşi consumă ultimele zile de glorie trecătoare.
Pe bună dreptate ei îl pot acuza pe preşedintele Iohannis că a acaparat atenţia opiniei publice forţând căderea guvernului PSD exact când începea campania electorală. Conjunctura nu le-a fost favorabilă candidaţilor partidelor mici şi independenţilor.
Nu s-a simţit confortabil nici candidatul PSD, prezentându-se pe întregul parcurs al campaniei ca premier demis.
În presa scrisă prezidenţiabilii se pot prezenta inclusiv sâmbătă, iar la posturile de televiziune campania se termină vineri la ora 24. Ce ar mai putea face în acest răstimp foarte scurt? Rezultatele nu pot fi influenţate în mod decisiv pe ultima sută de metri.
Mai degrabă opţiunile alegătorilor se pot schimba în ziua votului prin crearea unei emoţii puternice. De exemplu o mare înghesuială la secţiile de votare din străinătate. Înghesuiala atrăgea alegătorii şi crea vâlvă în ţară.
Faţă de euroalegerile din luna mai s-au dublat secţiile în care românii din străinătate îşi pot exercita dreptul la vot.
S-a introdus şi votul prin corespondenţă, dar s-au înscris foarte puţini, doar câteva zeci de mii faţă de cele patru-cinci milioane de rezidenţi.
Ultimele pariuri se fac pe posibilii candidaţi intraţi în turul doi. Klaus Iohannis iese din calcul. Din cei 14 candidaţi se detaşează, în sondaje, dar mai ales în percepţia publică, Viorica Dăncilă, Dan Barna şi Mircea Diaconu.
Candidatul PSD are prima şansă, partidul abia plecat de la guvernare având structuri teritoriale puternice, un mare număr de primari, consilieri judeţeni şi locali, dar şi un bazin electoral bine determinat. PSD mizează pe faptul că a mărit salariile şi pensiile. Lucru pe care l-a şi făcut, sacrificând investiţiile.
Intrarea în turul doi a candidatului PSD îi oferă lui Klaus Iohannis ocazia de a obţine un scor foarte mare la turul final. Ceea ce ar provoca o mare nemulţumire la adresa fostului premier. Indiferent de rezultate, după alegeri PSD îşi va schimba liderul. Viorica Dăncilă practic şi-a încheiat cariera politică de vârf.
Cea mai dificilă campanie dintre cele două tururi s-ar desfăşura dacă în finală intră candidatul USR-PLUS. Prestaţia lui Dan Barna nu a fost pe măsura aşteptărilor. S-a simţit lipsa structurilor teritoriale, dar şi a unei strategii perfecţionate până la cele mai mici amănunte. Discurs slab, slogan banal, program ca şi inexistent, bazin electoral neconcludent.
Cu toate acestea se estimează o mobilizare puternică în ziua votului, ca în timpul demonstraţiilor de stradă. Tinerii s-ar putea înghesui la vot simţind că Dan Barna este reprezentantul generaţiei lor? Foarte posibil. Diferenţa dintre Viorica Dăncilă şi Dan Barna s-ar părea că este de câteva procente. O răsturnare de situaţie, într-o parte sau alta, este posibilă. Furia electoratului PSD, nemulţumirea generală a tinerilor faţă de clasa politică pot oferi surprize foarte mari.
Mircea Diaconu este între două bărci. ALDE, primul susţinător, a intrat la guvernare, iar al doilea susţinător, Pro România, este în pragul scindării. Acum se poate spune că Diaconu este cu adevărat independent. Un rezultat bun obţinut se va împărţi între cele două partide, iar eventualul eşec va fi motiv de ceartă. Pentru Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu se cam termină drumul comun.
Alte cupluri de succes apar din spuma campaniei electorale.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu