miercuri, 13 noiembrie 2019

Parcul etnografic – 90. Nouă decenii de la înființarea primului muzeu în aer liber din România

Joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13,00. Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sediul central, str. Memorandumului nr. 21, sala Reduta, Cluj Napoca.

Eveniment organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituții publice de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Muzeală Poarta de sub Feleac și Asociația De la lume adunate.

Parcul Etnografic din Cluj Napoca a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani.

Pentru a marca acest moment, specialiștii direcției marketing au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii noștri, un minunat covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care îi vom menționa în mod special pe Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989). Specialiștii și veteranii care vor fi alături de noi ne vor prezenta aspectele cele mai importante ale unei istorii memorabile.
Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveștii noastre.

În prezent, Parcul Etnografic găzduiește activități culturale diversificate și atractive, destinate tuturor categoriilor de public. Le mulțumim pentru aceasta numeroșilor noștri parteneri, reprezentanți de marcă ai comunității culturale clujene, care contribuie la creșterea interesului publicului față de acest spațiu al moștenirii noastre.
Viitorul este, însă, cu siguranță, cel mai important.

Consiliul Județean Cluj îl pregătește, împreună cu noi, de mai mulți ani, din momentul în care a fost inițiat, cu sprijinul experților de la Asociația Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia), primul master plan pentru dezvoltarea unui muzeu din România. Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, împreună cu Alice Florean, câștigătoarea concursului internațional de soluții pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, ne vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare.

În încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj ne va oferi un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susținut de interpreți îndrăgiți de publicul larg.


                                                                                               N.N.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu