marți, 12 noiembrie 2019

Rezultate previzibile, și totuși surprinzătoare

Cea mai anostă campanie prezidențială din ultimii 30 de ani se termină cu rezultate care pot fi interpretate în moduri diferite, în funcție de ce și-au propus și ce au obținut fiecare candidat, fiecare partid.  Depinde din ce parte privești rezultatele, previzibile, și totuși, pe alocuri, surprinzătoare.
Klaus Iohannis. S-a plasat pe primul loc, la o distanță respectabilă de al doilea clasat. A obținut 37,49%, dar în timpul campaniei electorale se avansa ideea că va câștiga președinția din primul tur obținând peste 50% din voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale. În liste sunt înscriși peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot. Așadar, trebuia să obțină peste 9 milioane de voturi. Nu a obținut nici măcar 50% din numărul de voturi al alegătorilor care s-au prezentat la urne. În schimb a obținut peste 50% din voturile românilor din străinătate.
Viorica Dăncilă. Obiectivul candidatului PSD a fost să intre în turul doi. Obiectivul a fost atins. Dăncilă intră în turul doi obținând cel mai slab scor al unui candidat social democrat din toate timpurile. PSD este la cota cea mai joasă. Partidul funcționează la cota de avarie din moment ce nu s-a mai simțit vuietul mașinii de vot care era PSD. Cu 22,69% Viorica Dăncilă a reparat cu două procente dezastrul de la euroalegeri. Dar pentru un partid care în primul tur a fost mereu pe primul loc tot dezastru rămâne.
Dan Barna. Nu a fost o desemnare fericită. A pornit ca favorit pentru turul doi și a sfârșit prin a se clasa la 10 procente în spatele candidatului Viorica Dăncilă. Cu 14,73% USR-PLUS coboară de pe valul pe care a fost urcat de un electorat care credea că aceste formațiuni reprezintă viitorul. A fost depășit de Klaus Iohannis și la voturile Diasporei, obținând, totuși, 27%.
Mircea Diaconu. Independent până la capăt, Mircea Diaconu s-a ținut departe de ALDE și Pro România și după terminarea alegerilor. După ce sondajele l-au plasat la peste 18%, obținând  doar 8,96%, cele două partide care l-au susținut nu prea au ce împărți. Dacă rezultatul se împarte la două, nici partidul lui Tăriceanu, nici partidul lui Ponta nu ating pragul electoral și nu intră în Parlament. Semnalul ar fi că dacă ALDE și Pro România vor să intre în Parlament trebuie să meargă în alianță. Dar deja un reprezentant al ALDE a anunțat că alianța a expirat. Ca independent, scorul obținut de Diaconu este mai mult decât onorabil.
Alexandru Paleologu. A prestat bine. Aruncându-se când la Klaus Iohannis, când la Dan Barna, când la Viorica Dăncilă, candidatul PMP a menținut scorul obținut de partidul lui Traian Băsescu la euroalegeri. Cu 5,70% PMP are  singuranța că poate intra în parlament la alegerile de anul viitor. Realist, Traian Băsescu nici nu și-a propus mai mult.
Kelemen Hunor.  În ciuda prezenței mari la vot a românilor, mai ales a celor din străinătate,  dar și a slabei prezențe la urne în județele cu populație maghiară Covasna și Satu Mare, candidatul UDMR a obținut 3,95%, procent apropiat de cel de la alegerile trecute. Candidaților și partidelor care au rezultate de peste 3% li se decontează cheltuielile. Deci UDMR a reușit să facă economie.
  Rezultatele obținute la prezidențiale constituie o bază de pornire pentru alegerile locale. Prin urmare, partidele vor face o analiză atentă pe marginea rezultatelor obținute de fiecare candidat.
La nivelul județului Satu Mare, candidatul UDMR a obținut 30.513 voturi, iar candidatul PNL 41.734 voturi. Cele două partide devin automat principalii competitori, principalii adversari. Candidatul PSD, cu 17.975 voturi se clasează pe locul trei, iar USR-PLUS, cu 10.558 pe locul patru. Diaconu a pus în traista comună ALDE și Pro România 7.140 voturi, iar Paleologu a câștigat pentru PMP 3.680 voturi.
Restul candidaților prezidențiali,  cum era de așteptat, au luat procente nesemnificative.
Turul doi, dată fiind configurația actuală politică, nu poate oferi nicio surpriză. Așa cum se petrece din anul 2004, dreapta va câștiga și alegerile prezidențiale din 2019.
În mod natural alegătorii USR-PLUS și PMP îl vor vota pe Klaus Iohannis. Este posibil ca alegătorii lui Mircea Diaconu să–și împartă voturile între cei doi candidați. Poate chiar și o parte din votanții UDMR să prefere candidatul PSD. Rezultatul final, indiferent de toate jocurile politice ce se vor face, nu poate fi schimbat. Klaus Iohannis va câștiga al doilea mandat la un scor cum nu s-a mai întâlnit din timpul lui Ion Iliescu, din 1990 și 1992.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa:  Informaţia zilei de Satu Mare

Un comentariu: