Da! Spun! Îi mulțumesc doamnei prof. OLIMPIA MUREȘAN, pentru volumul dăruit, la întâlnirea de la Ulmeni. Este vorba despre volumul SCRIERI LITERARE, apărut la Editura Ispirescu, Satu Mare, 2019, ISBN 978-606-8909-13-4.
Bucuria este cu atât mai mare, cu cât la pag. 21-22, distinsa doamnă MUREȘAN, face referire și la mine, concret, în capitolul OAMENII CETĂȚII. Vă mulțumesc din suflet pentru apreciere și pentru că mă considerați un ,,om al cetății", alături de alți prieteni, colegi de litere, condeieri. Pentru cei care nu știu, sau știu prea puține lucruri despre autoare, voi reda (pag. 23), o frântură din cee ace înseamnă Olimpia MUREȘAN - ,,scriitoare din nordul transilvan, eseistă și critic literar – membru al L.S.R. – filiala Maramureș, și a A.S. Baia Mare”.
Amintesc, din respectul pentru fiecare, nume precum:
- prof. Gelu DRAGOȘ - ,,sociabil, altruist, apolitic, ecologist convins, iubitor de frumos, jurnalist de renume, deținătorul blocului <<MOARA LUI GELU >>, botezat după numele bunicului care avea o moară acasă la Lucăcești, care acum se află la Muzeul din Dumbrava Sibiului", (pag. 6).
- Aurelia VELEA - ,,ambițioasă din fire", cea care ,,în epigramele sale surprinde diferite aspecte ale societății față de care are o atitudine critică și cu un deosebit curaj literar și civic, critică defectele mai marilor zilei" (pag. 7).
- Maria Georgeta (ROBU) CEDICĂ - ,,scriitoare cu peste zece volume de poezii, recenzii, rememorări, memorialistică familială, culegeri de colinde, cântece patriotice, cântări religioase, pricesne", (pag. 8).
- regretatul domn prof. Dragomir IGNAT - cel care ,,a desfășurat de-a lungul a peste patru decenii activitate jurnalistică, scriind în presa locală și națională"(pag. 9), stau și dumnealor la loc de mare cinste.
- De aceeași prețuire supremă se bucură și Elena BORCUTI - cea care prin poezia sa, ,,ne transmite ideea reconsiderării și prețuirii luptei pentru țară și popor dusă de înaintașii noștri" (pag. 10).
- președinta cenaclului scriitorilor Baia Mare - Florica BUD - ,,a cărei privire e îndreptată spre cetățeanul de rând, spre omul cinstit, care așteaptă de la oamenii politici să-și îndrepte privirea și spre ei, nu numai spre propriul buzunar" (pag. 11).
- poeta Aurelia OANCĂ - care ,,manifestă interes atât pentru pastel cât și pentru poezia patriotică", (pag. 12).
- Prof. Ioan POTOP - poet, care prin versurile sale aduce o ,,particularitate specifică ce se adresează atât intelectualului cât și sensibilității cititorului", (pag. 13).
- Ioan ANDREICA - ,,profesor sătmărean ... poet, critic literar și istoric al religiilor", (pag. 14).
- poetul și monografistul Ioan METEȘ MORAR - CHELINȚANU - ,,scriitor patriot al nordului transilvan ... strălucește prin invocarea amintirilor din copilărie, prin exprimarea dragostei față de neam și țară", (pag. 15).
- scriitorul Iacob ONIGA - cel care ,,abordează o largă paletă tematică; de la iubirea naturii la iubirea țării și a poporului din care face parte", (pag. 16).
- Prozatorul Emilian OROS - ,,cu o mare putere de pătrundere și cunoaștere a sufletului uman și redarea stărilor acestuia în poeziile tradiționale", (pag. 17),.
- dascălul Mariana Cristina POPAN - ,,extrem de atentă la tot ce o înconjoară atât material cât și spiritual", (pag. 18).
- poetul Vasile MORAR - cel care ,,surprinde în scrierile sale cu ironie și umor, într-un stil inconfundabil și cu un real spirit critic atmosfera politică și tarele societății", (pag. 19).
- predecesorii lui Toma G. ROCNEANU - ,,scriitor maramureșean și un epigramist de seamă", (pag. 24).
- prof. Pamfil BILȚIU - ,,cel mai de seamă folclorist, din nordul transilvan", (pag. 25).
După această minunată și prețioasă prezentare a celor ce sunt ,,Oamenii cetății”, din punctul dumneaiei de vedere, urmează un foarte frumos eseu despre (și chiar așa intitulat) – APA – meditație, (pag. 26 – 31). ,,Mă doare sufletul când mă gândesc ce-mi faceți! … De ce nu vă gândiți că și eu fac parte din lumea vie, din acea lume care nu cuvântă – dar am o inteligență vie și-o prezență statornică în toate lucrurile și ființele planetei albastre”, își începe eseista articolul.
Piramida (pag. 32 – 36) sau Versuri. Exerciții de scriere. Ilustrate turistice, (pag. 37 – 39), sunt alte eseuri care sunt cuprinse în prețiosul volum. În Biologia credinței, (pag. 43 – 47), ne este prezentată definiția EPIGENETICII - ,,știința care studiază mecanismele moleculare prin care mediul controlează activitatea genelor”, (pag. 43), urmat de un eseu istoric – SĂRBĂTOAREA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI – 1 DECEMBRIE 2016, (pag. 47 – 51) și unMoment omagial. PETRE DULFU – 160 de ani de la nașterea sa, (pag. 51 – 59), un eveniment organizat de către Primăria orașului Ulmeni, prin primarul Lucian MORAR și Consiliul local al orașului Ulmeni, unde moderatorul și prezentatorul evenimentului a fost regretatul și distinsul om de cultură și televiziune – Octavian BUTUZA, ,,un om documentat ca nimeni altul asupra vieții și operei scriitorului omagiat”, (pag. 52).
Cu paginile următoare rămânem tot în sfera omagialului – Emil Gavriș – relatarea unui eveniment (pag. 59 – 65). EMIL GAVRIȘ – fiul al satului Chelința, ,,muzicolog renumit de talie națională și internațională (pag. 59) … și a reprezentat cu cinste zona natală – a Codrului și a Chioarului”, (pag. 61), pentru ca în finalul acestui eseu minunat elaborate și foarte frumos punctat fiecare amănunt, autoarea să specifice: ,,Sperăm să devină un obicei și o tradiție acest festival. Aducem omagiile noastre organizatorilor care au reușit să realizeze un spectacol minunat într-o zi de sărbătoare”, (pag. 65).
Președinta Asociației Scriitorilor – Florica BUD, se bucură de o recenzie superbă a volumului ,,SECOL DE VÂNZARE. PAMFLETE”, (pag. 65 – 70), și de încă una a volumului ,,ALERGÂND PRIN SINE”, apărut la Editura Printek, (pag. 125 – 131), tot așa precum se bucură și volumul ,,STATUI FĂRĂ VIITOR”, autor Costel NEACȘU, (pag. 70 – 74).
Mircea Dorin ISTRATE, este recenzat cu volumul ,,ISTORIA-NȚELEAPTĂ”, Milian OROS – cu romanul ,,JURNALUL”, Traian DUȘA – ȚĂRAN CU CRAVATĂ, dar și volumul de versuri al lui Ioan ANDREICA - ,,PELERIN PRINTRE SEMENI”, - ,,volumul de poezii care prezintă patru aspect mai importante ale vieții: creația artistică, timpul, amintirea și iubirea. Poetul rămâne în lumea ideilor, a idealului de iubire, de trăire sufletească alături de sufletul pereche”, (pag. 97).
Ioan POTOP – se bucură de o recenzie la volumul de versuri ,,PRIVIRI ÎN ÎMPREJURIMI ȘI SPRE ÎNALȚIMI”, apărut la Editura Enesis, Baia Mare, ce ,,cuprinde două categorii de atitudini artistice”, (pag. 99), iar scriitorului Tomas GROSS ROCNEANU, i se dedică – note de lectură, pentru volumul nr. 6 ,,MINERII ARDEALULUI”, (pag. 104 – 108).
PICURI DE ÎNȚEPCIUNE, selecție din volumul XII, de CUGETĂRI, vine și întregește cuprinsul acestor SCRIERI LITERARE, (pag. 157 – 165). ,,EU … DUMNEZEU ȘI … LACRIMI DE FEMEIE”, (pag. 157 – 159), ,,IISUS – LUMINA LUMII”, (pag. 159 – 160), sau ,,RUGĂCIUNEA COPILUL ȘI … DUMNEZEU!”, (pag. 160 – 162), din care voi reda un fragment, deși ar merita toată poezia:
,,Dragi primăveri și toamne,
Eu mă-nchin la Tine, Doamne!
Nu să-ți cer ceva anume,
Lumea-i plină de-așa nume.
Nici să fac din timp risipă,
Dac-ar fi să-mi dai o clipă,
Doar să-ți mulțumesc vroiam,
Pentru cee ace nu am.
Lumea spune-n mii de feluri,
Că la Tine acolo-n ceruri,
De-aș trimite un gând să vie,
Ar ajunge-ntr-o veșnicie”, (pag. 160 – 161).
Prietenului și colaboratorului drag, Gheorghe A. STROIA, vrâncean, i se prezintă o recenzie a volumului de versuri ,,CER ȘI PĂMÂNT”, (pag. 166 – 169), ,,… o călătorie imagistică din cer spre pământ”. Poezia lui Gheorghe A. STROIA, ,,aduce un suflu nou. Cuvintele din poeziile sale evocă într-un mod original, cu o putere de radiație deosebită, un timp anume – timpul trecut petrecut în sânul familiei iubitoare, dar și cel prezent, timpul credinței cu gândul la Dumnezeu și timpul posibilei noastre mântuiri”, (pag. 169).
Vă felicit din suflet, pentru întreaga dumneavoastră muncă, iar dacă ar fi după mine, aș egala aceste SCRIERI LITERARE, foarte frumos elaborate, cu un DICȚIONAR – al scrierilor și al scriitorilor, și chiar credeți-mă, prin acest demers, faceți un pas mare înspre în față, arătând lumii, că aici în acest ,,nord transilvan”, cum foarte frumos vă exprimați, există literatură de bună calitate, există interes pentru citit și scris. Cu prețuire și mulțumire în numele tuturor celor încondeiați în volum …
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu