joi, 3 septembrie 2020

Lecții de învățat. Stilul de viață


de Viorica Pârja

Medicina și cercetarea medicală rămân un domeniu prioritar dacă ne gândim că stilul de viață modern generează sau agravează boli sau afecțiuni care în urmă cu 100 de ani erau destul de rare. Dacă la începutul secolului al XIX-lea principalele probleme de sănătate erau reprezentate de bolile infecțioase, astăzi acestora adăugăm și afecțiuni ale societății de consum.
Cancerul se află pe locul doi în lume în rândul cauzelor deceselor. Studiile arată că această boală, de cele mai multe ori incurabilă, este cauzată, cel mai des, de stilul de viață nesănătos sau de anumite modificări ale structurii genetice. Dar tot studiile arată că peste 85% din cazurile de cancer pot fi prevenite.
Tot de la stilul de viață vin și diabetul și bolile cardiovasculare. Oboseala (fizică, dar mai ales psihică) favorizează instalarea, iar stresul le întreține. De aceea se apelează tot mai mult la lozinca Odihnește-te și fă mișcare! Nu sunt sfaturi gratuite.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cronice netrans­misibile (bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul și bolile pulmonare cronice) înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Sub acest spectru amenințător, cu impact socio-economic major, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o agendă de combatere a celor mai frecvente boli cronice netransmisibile.
Printr-un stil de viață sănătos, bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite, iar impactul lor poate fi redus în mod semnificativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu