marți, 22 septembrie 2020

Apariţie editorială "Poezii" de Toth Arpad

 

             
                 

EGO SUM QUI SUM - scriitorul ARPAD TOTH

Haide, prietene ,,Feisbuc" să îți răspund la veșnica ta întrebare... Azi, de exemplu, în puținul timp liber, mă gândesc să semnalez editorial, apariția volumului de POEZII, avându-l drept autor pe ARPAD TOTH - un poet modest, de o simplitate aparte, pe care am avut bucuria și onoarea să îl cunosc la Campionatul European de Poezie, (președinte Trandafir SÂMPETRU), SĂCELE, BRAȘOV, 2020. Deci, POEZII, Editura Libris, Brașov, 2020, ISBN 978-606-029-186-2, pag.178, un volum, (primit, așa cum am spus, la Săcele), foarte frumos organizat, cu poeme, catrene și proză scurtă - valoroase, interesante și atractive, chiar captivante.

În partea de început a acestuia, autorul își prezintă activitatea literară (BIOGRAFIE TOTH ARPAD, pag. 5 - 11) - una intensă, prolifică, bogată. Mă opresc asupra acestui aspect pentru că vreau să aflu cine este ARPAD TOTH? Cu o activitate literară deosebită, autorul ,,debutează literar cu o strofă din poezia CU PĂDUREA PAȘI ÎN DOI, la Revista Flacăra, Brașov, 1995", dar ,,adevăratul debut literar are loc în 2004, la Revista Pădurea și viața", din București, cu poezia PĂDURARUL", pag. 6.

Din poezia PĂDURARUL, (pag. 20 - 22), vă prezint câteva strofe splendide:

,,Sunt pădurar din tată-n fiu.

Un om destoinic vreau să fiu,

Căci natura mă iubește,

Pădurea mă-ntinerește.

 

Printre urși, printre mistreți,

Printre oameni certăreți,

Printre șatre de țigani,

Sunt pădurar de-atâți ani.

 

Printre oameni hrăpăreți,

Printre hoți și prin nămeți,

Pe la stâni printre dulăi,

Mă udă ploile pe văi.

 

Gestiunea-i în spinare,

De am lipsă... rău mă doare.

Printre bușteni și metri steri,

Trec anii... parcă au fost ieri.

 

Și mă trezesc în zori de zi,

La boncănit pentru a fi,

La cocoși de dimineață,

Doar așa o să fac față"...

și frumoasa prezentare, atât a meserie de pădurar, cât și a pădurarului, continuă, dar am să vă las pe dumneavoastră cei care aveți volumul să o parcurgeți în integralitate.

Arpad TOTH, debutează în volum, în 2008, la Editura Petru Maior, Reghin, cu POEZII, dar sub pseudonim ARTANGEL. Anul 2008 este un an rodnic pentru autor, căci volumului de debut i se adaugă, editorial, și volumul Il, POEZII, și VERSEK - același autor ARTANGEL și editură. Evident că își execută cu dragoste și cu pasiune nobila meserie, fapt care se poate vedea, inclusiv în plan literar, următoatele volume dovedind veridicitate. Mă refer la: ÎNTÂLNIRILE OMULUI CU URSU și ÎN DULCELE GRAI VÂNĂTORESC. ALTE ÎNTÂLNIRI ALE OMULUI CU URSUL, apărute la Editura Charta, Sfântu Gheorghe, 2011 și în 2012, volumul IUBIND PĂDUREA ȘI DIVINUL, Editura Eurocarpatica, același oraș, Sfântu Gheorghe.

Adunate, creațiile autorului, depășesc cifra 20, dar știm că nu numărul volumelor dă valoarea, cât ce este în interior, și iar aduc argument faptul că Arpad TOTH este tradus în limba maghiară (Maria Szabo), engleză (Dragoș Barbu), greacă și franceză (Rubina D. Andredakis), rusă (dr. Adolf P. Shvedchikov). O operă complexă. Iată-l tradus în câteva limbi străine, încât, știind că nu se va opri aici, mă întreb retoric - oare ce mai urmează? Oare ce surprize ne mai pregătește Arpad TOTH? Garantat, domnia sa, are pregătit și un răspuns!

Alăturat creațiilor individuale, stau aparițiile în nume colectiv - vestitele și la modă, antologii, aici, cu riscul de a fi acuzat de superficialitate, voi aminti colaborarea bogată, cu Editura eCreator și scriitorul Ioan Romeo ROȘIIANU, din Baia Mare. Antologii valoroase apărute de-a lungul anilor - București, Cluj-Napoca, Brăila, Ploiești (sunt doar câteva orașe importante) întregesc tabloul literar, conturează profilul de autor.

Adaug, acestor câteva apariții (e adevărat, spicuite din C.V.!), apariții și colaborări cu reviste literare, naționale și internaționale, importante (Brașov, Revistele CLAVIATURI și RITMURI BRAȘOVENE, sau THE WOLD POETS QUARTELY. MULTILINGUAL. P.R. China), pag. 10, încât, cu mândrie și bucurie, mulțumind lui Dumnezeu pentru că a învrednicit întâlnirea noastră, sub ,,steagul" unui campionat și festivitatea de premiere a câștigătorilor participanți, afirm, cu maximă sinceritate, că mă bucur că drumurile noastre s-au intersectat, și că orice întâlnire va fi un prilej de sărbătoare.

Te felicit drag prieten, și-ți doresc să ai parte de sănătate și bucurii, să-ți împlinești visele, totodată lansând invitația de a ajunge și prin Maramureș.

Revenind la prezentul volum de POEZII (2020), se observă ușor că este realizat cu gust și mult suflet. După fișa biografică, urmează poemele (pag. 13 - 49), care se continuă cu CATRENELE NATURII, pag. 50 - 58. Catrenul este, la modul cel mai simplu, o poezie din patru versuri, cu sens și înțeles deplin, folosit inclusiv în epigrame. ,,Catrenul este o structură de bază în poezia clasică, strofă alcătuită din patru versuri, putând avea rimă încrucișată, împerecheată sau rimă îngemănată (îmbrățisată)", asta am notat pentru cei care nu mă cred și au nevoie de o dovadă în plus, vorbelor.

Fiind de profesie pădurar, meserie dusă din generație în generație, din ,,tată în fiu", catrenele își au seva, de aici, din mjlocul pădurii, atât de dragă autorului. Folosind atât rima încrucișată cât și cea împerecheată, autorul dedică, spre exemplu, câte un catren pentru larice (LARICELE, ZADĂ, CRIN), pag. 50:

,,O coroană luminoasă,

Toamna cu frunziș decorativ,

De îl plantezi lângă casă,

Transpiră mult, foarte activ", (rimă încrucișată).

,,Șase mii de ani trăiește,

Are pneumatofori,

Șaizeci de ani lăstărește

Și are lujeri căzători". În schimb, în catrenul PĂPĂDIA, avem parte de o rimă împerecheată:

,,Floricică galbenă, aleasă,

Cât poți fi tu de frumoasă!

Frunza-ți poate fi salată,

Coada-ți elimină fierea toată", pag. 51.

Catrenelor, le urmează un capitol dedicat unor IUBIRI BINEFĂCĂTOARE, pag. 59 - 106, din care ,,fur", doar pentru dumneavoastră, câteva titluri: NU INTINAȚI A LUMII FERICIRE, pag. 65. Tot autorul, după ce ne cere, imperativ: DAȚI-MI UN GRĂUNTE DE UITARE, pag. 66, ascultând BONCĂNITUL CERBILOR, pag. 67, ne introduce în LIMBAJUL IUBIRII:

,,În limbajul iubirii,

Ascult vocea naturii

Și totul e atât de frumos!

 

Căci de prin alte sfere,

În clipe efemere,

Ne privesc ai noștri străbuni!

 

Trenul vieții nu așteaptă,

Ca dintr-o faptă nedreaptă,

Să modelezi ce timpul a ros!

 

Dumnezeu calea ne-arată,

Ne iubește, ne îndreaptă,

În al său grai dulce, duios!", pag. 70.

Urmează POEZII PENTRU COPII, pag. 107 - 152, din care nu poate lipsi VEVERIȚA (pag. 107, VULPEA (pag. 108), LUPUL (pag. 110), RÂSUL (pag. 112) și încă multe altele din fauna și flora (MESTEACĂNUL, FRAGUL sau GHIOCELUL) minunată a pădurilor.

CANIS LUPUS, (autor Arpad TOTH)

,,Iarna-n haite se adună,

Să vâneze-o hrană bună,

Când este zăpada mare,

Chiar și cerbi sau căprioare", pag. 111, un catren unde se folosește tipul de rimă împerecheată. Inclusiv un scurt eseu ,,DESPRE AUTOR", (traducere personală), întâlnim dar în limba engleză - ABOUT THE AUTHOR, pag. 153, urmat de o PROZĂ, pag. 155 - 159, și câteva dintre CONCLUZIILE AUTORULUI, pag. 159 - 162, cu care îmi voi face și finalul acestui eseu editorial, din care citez: ,,Bunul Dumnezeu mi-a dat de înțeles că și eu trebuie să iubesc cu aceeași intensitate orice lucru, orice ființă și să respect cu sfințenie în continuare toate legile divine, așa cum le-am respectat întotdeauna. Intre Divin și om nu există jumătăți de măsură sau negocieri în ceea ce privește acest aspect. El iubește cu aceeași intensitate întregul Univers. Menirea noastră pe acest Pământ este să trăim în concordanță cu ceea ce solicită de la noi ca ființe umane, doar iubire, compasiune, iertare, lucruri simple care îl definesc, privindu-și astfel, ca un martor detașat, întreaga ființă de pe Pământ, OMUL, se apropie din ce în ce mai mult de El, indiferent de religie, doar prin acțiunile sale pozitive", pag. 161- 162.

Felicit autorul, și recomand spre citire, această inedită apariție editorială, afirmând, vorba latinului QUOT SCRIPSI, TOT SENTENTIAE!, în traducere ATÂTEA PĂRERI, CÂTE CAPETE, iar autorul, poate afirma fără a exagera EGO SUM QUI SUM!, sau EU SUNT CEL CE SUNT!

Despre ARPAD TOTH, scriitorul Mircea DOREANU, membru U.S.R., afirmă: ,,

Chiuzbaia, 19 septembrie 2020 (Vasile Bele)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu