marți, 22 septembrie 2020

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 


Casa, iubirea și...poporul

 

1. „CINE N-ARE POPOR NU ARE NICI PE DUMNEZEU. SĂ SE ŞTIE AŞADAR CĂ TOŢI ACEIA CARE ÎNCETEAZĂ SĂ-ŞI ÎNŢELEAGĂ PROPRIUL POPOR ŞI PIERD LEGĂTURA CU EL, NEGREŞIT ÎŞI PIERD CREDINŢA STRĂMOŞEASCĂ ÎN DUMNEZEU, ŞI DEVIN SAU ATEI SAU NIŞTE INDIFERENŢI. ĂSTA E ADEVĂRUL. ESTE UN FAPT CONFIRMAT DE REALITATE".

Liviu Rebreanu (1885-1944),

prozator, dramaturg român, membru al Academiei Române. A fost primul fiu din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu. Dat fiind conjuctura politică a timpului, a fost obligat ca tot ceea ce a scris la început să fie în limba maghiară. Datorită concepţiilor politice este pentru o perioadă lungă la închisoarea de la Văcăreşti şi apoi la Gyula , (Ungaria). Cea mai cunoscută nuvelă a sa  este de bună seamă "IŢIC, ŞTRUL DEZERTOR".  Romanul "CIULANDRA", este unul psihologic și va apărea mai târziu. PĂDUREA SPÂNZURAŢILOR, un al treilea roman, a fost inspirat de un incident biografic, fratele său, locotenent în armata Austro-Ungară, fiind condamnat la moarte şi executat pentru o tentativă de evadare din armata Austro-Ungară şi a trece în tranşeele românilor în timpul primului Război Mondial. Pentru romanul ION  primeşte din partea Academiei Române prestigiosul Premiul Năsturel-Herescu. Face un turneu de conferinţe: Berlin, Ştutgard, Munchen, Leipzig, Dresda, Gorlitz, Breslau, Viena: "NU VREM NICI UN FEL DE POLITICĂ, CI NUMAI LITERATURĂ".

 

+ + +

 

2. „IUBIREA TRĂIEŞTE VEŞNIC, FĂRĂ ÎNCEPUT ŞI FĂRĂ SFÂRŞIT. PRIN IUBIRE CUNOŞTI PE DUMNEZEU, ŞI TE ÎNALŢI PÂNĂ LA CERURI".

 

Jerome Klapka  (1859-1927),

eseist, romancier şi umorist englez, cel mai bine cunoscut pentru romanul satiric "Trei într-o barcă".S-a năcut şi a crescut în sărăcie la Londra, într-o casă, care este astăzi un muzeu dedicat lui. În proza umoristică, a manifestat înţelegere pentru slăbiciunile omeneşti şi capacitatea de a descoperi partea comică a neplăcerilor domestice. Spunea deseori: "DUMNEZEU ESTE ÎN NOI. NOI SUNTEM DUMNEZEU"

 

+ + +

 

3. „DUMNEZEU NU PORUNCEŞTE CELOR PE CARE I-A CREAT, CI PUR ŞI SIMPLU LE SPUNE: ÎN FELUL ACESTA VEŢI ŞTI CĂ VENIŢI ACASĂ".

Anatole France (1844-1924),

scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921, pentru "recunoaşerea strălucitelor realizări literare, caracterizate prin nobleţea stilului, o adâncă simpatie faţă de oameni, graţie şi un autentic temperament galic". Călătoreşte foarte mult în: Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia. Este membru al Academiei Franceze. Afirma despre sine: "Mulţumesc destinului că m-a făcut să mă nasc sărac. Sărăcia mi-a fost o prietenă binefăcătoare; m-a învăţat adevăratul preţ al bunurilor utile vieţii, pe care altfel nu l-aş  fi cunoscut; scutindu-mă de apăsarea luxului, m-a consacrat artei şi frumuseţii".

 

P.S. MIRCEA GĂLĂȚEAN (Starețul ARSENIE)„Mirajul Existenței. Jurnal Conceptual”- Cluj Napoca 2016. Licențiat în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca din cadrul U.B.B. Sub numele de călugăr ARSENIE, s-a născut în 23 iulie 1969 în Cluj Napoca, actualmente fiind starețul mănăstirii Înălțarea Domnului” din localitatea Muntele Rece județul Cluj: „ADEVĂRUL este unul singur, nealterat, concret și imuabil. Dar omul este în schimb acela care se plimbă mereu între adevăr și iluziile lui. Păcatul se află aici nu atât din ignoranță, cât în minciuna deciziei luată fără frică de Dumnezeu. A te pune conștient sau ignorant îmopotriva adevărului, înseamnă inevitabil a te pune împotriva lui Dumnezeu. Omul prin rațiunea lui, poate considera multe concepții ca fiind valide și chiar relaționale adevărului determinat oarecum de oportunitățile vieții, dar asta nu înseamnă și corectitudinea opiniei. De aici cunoașterea adevărului mai întâi și pe urmă exprimarea viziunilor în tiparele acestuia”.

Părintele Ilie

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu