luni, 28 septembrie 2020

EPIGRAME VESELE ȘI TRISTE – LELIANA MIHAELA RĂDULESCU

 


 ,,POTIUS SERO QUAM NUN QUAM!", (lat. E BINE ȘI MAI TÂRZIU DECÂT NICIODATĂ!)... azi, este despre LELIANA MIHAELA RĂDULESCU

(apariție editorială)

,,Ce-am înțeles la Săcele:

- Faci haz, mai scapi de necaz!

Dar să nu te pui cu Bele,

Că-ți zice... ca de la obraz!"

(autor Leliana Mihaela RĂDULESCU)

La ce mă gândesc? Mă gândesc să ,,evadez", din Maramureș. Dar, unde să fug? Cine mă primește? Mai bine stau acasă! Dar nu pot sta... că am de lucru. Apropo... are cineva poftă de lucru? Să vină încoace... că o punem de o clacă. Spre seară, facem și un ,,danț la șură! Cu ceteră! Cu strigături... !". Bine a fi! Dar, oare, de ce am impresia că singur 'oi lucra, singur 'oi merge și-oi veni, da' la băut n-oi fi singur. Treacă și de data asta, că la noi tot așa-i mereu.

Să nu fiu singur, îmi iau o carte, să citesc, măcar așa nu pot zice că-s numai eu. Eeeee... pe cine credeți că am nimerit? Unde fug? Departe! La Craiova, acasă la LELIANA MIHAELA RĂDULESCU... Heiii... bat la ușă! Vine Maramureșul! O femeie minunată, simplă, corectă. De la prima vorbă (clar, prin telefon!) mi-am dat seama că pot să spun despre ea - OMNIBUS AMICIS QUOD MIHI EST, CUPIE ESSE ITEM!", adică ,,tuturor prietenilor mei le doresc să aibă ceea ce am și eu...".

Ne-am împrietenit spontan, ,,din prima", cum aș zice, urmând și întâlnirea ,,face to face", bunăminte, față în față. Ce să vă spun... nu dau din casă. O cunoști dintr-o mie! O fire prietenoasă, sensibilă, înțelegătoare și săritoare... Ne-am văzut, deși ne știam nu de multă vreme, la Săcele (Brașov), cu ocazia taberei literare organizată de Florentina DANU și a Campionatului European de Poezie (președinte Trandafir SÂMPETRU). Și acum regret că s-a terminat așa de repede, în ideea în care ți-ai dori multă vreme să stai alături de oameni dragi, prietenoși, nu urâcioși (n.a. mai sunt și din ăștia care vor din tot sufletul lor să umilească, să arunce cu noroi, să încurce ițele. Se știe, Leliana, nu-i așa?!). Vai, mama lor!

Revin la LELIANA MIHAELA RĂDULESCU și la volum de EPIGRAME VESELE ȘI TRISTE, (primit dar la evenimentul supra amintit), apărut la Editura Liric Graph, Făurei, 2018, ISBN 978-606-8835-29-7, pag. 90, Colecția Grai românesc, unde, pe coperta IV, (spate), autorea ni se prezintă în felul următor: ÎNCEPUT (autor Leliana Mihaela RĂDULESCU):

,,Vrând să aduc o rază de lumină,

În lumea asta și-așa mult prea tristă,

Cu foaia-n față, luând un pix în mână,

M-am hotărât să fiu epigramn'istă!", și tot ea ni se prezintă în pag. 5: ,,După câteva volume de poezii, ca membru activ al Cenaclului Epigramiștilor Olteni, condus de domnul ambasador Petre Gigea Gorun, m-am hotărât să mă aventurez și pe tărâmul epigramei, încă nesigur și periculos pentru mine. Dar atracția pentru ironie, sarcasm și încondeierea moravurilor și neregulilor ce conduc societatea și viața noastră, a învins". ,,Adevăr, adevărat!" mai am curajul să scriu. ,,Trăiască umorul! Să învingă zâmbetul!". De ce? Pornesc de la simplitatea definiției epigramei: ,,o formă fixă de poezie, cu un conținut satiric, umoristic, aforistic sau poetic, ce ține de ascuțime și de arta ingeniozității, având o structură binară ce-i conferă simetrie și opoziție între argument și contraargument".

Volumul, are o tematică diversă, și tocmai de aceea are ,,priză" la publicul cititor sau devorator de umor, vorba poetei: ,,Am abordat o paletă colorată de tematici și trăsături de caracter, în ideea de a trezi pe unii la realitate, de a atenționa pe alții să se ferească, dar mai ales, de a aduce un zâmbet în viața noastră, tot mai greu încercată de necazuri și nedreptăți", pag. 5.

O tematică de actualitate este politica, sau POLITICHIA, unde avem epigrame despre ALEGERI (că tot suntem în plină campanie electorală!), DEMOCRAȚIE sau PROMISIUNI cea pe care o ofer exemplu:

,,Ministrul vorbește frumos,

Ba chiar ne promite minuni,

Dar nouă nu ni-i de folos,

Fiindcă spune numai... minciuni!", pag.13. Apoi, pune GAZ PE FOC, cu ORDONANȚA 13, avertizându-ne că INTERESUL POARTĂ FESUL, cu epigrama ALESUL,

,,Ca alegători, desigur, noi ne-așteptăm ca, alesu',

Pe noi să ne reprezinte și s-avem un trai mai bun;

Dar el propriul interes și-l servește, cum vă spun:

Doar se știe de când lumea: Interesu' poartă fesu'!, pag. 16. Putem vorbi despre tipuri de rimă împerecheată:

Vezi epigrama: OBRAZUL SUBȚIRE...

,,Noua soață cheltuie permanent,

Curând, firma lui dădu faliment:

El, disperat, se zbate și oftează;

Intre timp, ea la SPA se relaxează!”, (pag. 33), sau avem rima îmbrățișată (îngemănată):

PENTRU UNII FACULTATEA:

,,Nu-i o așa mare scofală,

M-au întrebat, bunăoară:

Ce, te crezi superioară,

C-ai patru ani în plus de școală?".

Am râs și m-am distrat! Am băut și o horincă! Deee... e ,,uichendu' meu" și-l petrec cum vreau:

Uite că n-am evadat,

Dar nici nu am încercat,

De-ar fi aici Lelia,

Doamne, ce ne-am mai distra!... încerc și eu, dar nu știu ce mi-a ieșit. O fi epigramă? Nu cred! Catren știu sigur că e! Eu... epigramă aș fi vrut, dar voi exersa. Un lucru e clar... am zâmbit! Pentru că așa faci și când Leliana e în jurul tău. O prind epigramele... cel puțin mie îmi plac. Scopul final a fost atins... am râs. Mi-i dor de tine... mi-i dor de tot!

Te felicit pentru acest volum și chiar te sfătuiesc să nu te oprești, ci să lupți, cum îi ști, și să ajungi în Maramureșul nostru. Să vii cu tot cu poezii, dar și cu epigramele, însă te avertizez că și aici avem epigramiști buni, puternici. Ba este chiar și o revistă a epigramiștilor SPINUL, care, poate nu îți este străină... poate că ai auzit de ea. Personal voi lua legătura cu cei de aici, cu epigramiștii SPINUL-ului, și îți voi trimite măcar un exemplar. Te pup!

Frunză verde, garofiță,

Leliana, tu, zeiță,

Dragostea feciorilor

Și boala nevestelor.

(tot nu mi-a ieșit! Vorba latiniștilor NEMO SAPIENS NASCITUR - NIMENI NU SE NAȘTE ÎNVĂȚAT... ). Dar de pupat tot ne-om pupăci, și-apoi să zică lumea ce-o vrea. Îți mulțumesc că m-ai făcut să râd! Spor în toate...

Chiuzbaia, 19 septembrie 2020, (V.B.)

 

......................................................

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu