joi, 24 septembrie 2020

Câteva concluzii preliminare după o campanie relativ calmă

 


Pentru ziare, vineri, 25 septembrie, este ultima zi de campanie electorală. Pentru posturile de televiziune ultima zi a fostjoi. Cu toate acestea, candidaţii nu vor putea sta liniştiţi. Nu-i opreşte nimeni să se plimbe prin teritoriu. Evident fără să împartă materiale de propagandă.

Pe ultima sută de metri ajută şi simpla prezenţă, un salut în stânga, altul în dreapta. Pe ascuns, se pot strânge şi câteva mâini de alegători. Însă aceştia trebuie să ştie că imediat ce dau mâna politicienii se dau cu spirt. Ca să nu se infecteze sau să ducă virusul mai departe. Este o măsură de prevedere, care nu strică nici alegătorilor, nici celor ce aşteaptă să fie aleşi.

Deşi mai sunt câteva zile până la scrutinul de duminică se pot trage câteva concluzii preliminare. În primul rând, campania nu a fost atât de dură pe cât se anunţa. Nu au apărut nici mari dezvăluiri despre candidaţii implicaţi în alegeri. Acuzaţiile aduse candidatului PNL-USR-PLUS pentru primăria generală a Capitalei a fost mai mult un foc de paie. Nicuşor Dan a scăpat relativ uşor de acuzaţii.

Nici Gabriela Firea nu s-a lăsat prinsă în capcanele întinse de contracandidaţi.

  În ţară, scandalurile au fost izolate şi nesemnificative la nivel naţional. Ecranele televizoarelor nu au explodat în timpul dezbaterilor electorale. Încercări de compromitere, mai ales a primarilor în funcţii, au fost. Ele au trecut, în general, neobservate.

Electoratul, preocupat de alte probleme, printre care teama de infectare cu Covid 19, ocupă primul loc, nu s-a arătat interesat de scandaluri.

Mai degrabă se poate spune că în această campanie s-a acordat mai multă atenţie programelor, proiectelor propuse, decât marilor dezvăluri.

Este un pas înainte. Să vedem dacă se va menţine acelaşi nivel de civilizaţie şi în campania pentru parlament.

Alegerile parlamentare au altă miză. Primarii, preşedinţii de consilii, dar şi alegătorii au ajuns la concluzia că merită investit efort pentru a intra în graţiile partidelor despre care se presupune că are cele mai mari şanse de a ajunge la guvernare după alegerile de peste două luni.

PNL, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, a mizat  că va obţine mai multe voturi anunţând că va guverna în următorii ani. Luni vom afla cu ce rezultate s-au ales.

Deşi candidează pe liste separate şi este în adversitate faţă de PNL, partidul lui Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că va intra la guvernare şi deci merită votaţi candidaţii săi.

În aceeaşi direcţie a mers şi UDMR. Aproape că nu există niciun dubiu că după parlamentare va intra la guvernare. Evident, pentru că primarii şi preşedinţii de consilii UDMR vor avea mai multe avantaje decât dezavantaje. Prin această tactică şi-a atras şi românii.

USR-PLUS a avut o oarecare dificultate în a spune sus şi tare că va intra la guvernare după alegerile parlamentare. Poziţionându-se împotriva PNL, şi-a făcut socoteală că pot obţine rezultate mai mari. Cele două partide, care în fapt pare să fie unul singur, are ambiţia de a egala sau chiar depăşi PNL. Din această cauză ezită să abordeze guvernarea viitoare. Practic, face opoziţie, sau, să zicem, semi-opoziţie.

Marea întrebare, marea dezbatere a acestor alegeri se învârte în jurul PSD. Ce va face acest partid? Conform scorului obţinut va mai fi cel mai mare partid după aceste alegeri? Cu ce se va alege în urma campaniei prin care a cerut insistent majorarea pensiilor cu 40%?

Alături de ALDE, a şi votat în parlament majorarea promisă. Această majorare, cu mult peste posibilităţile economiei, este o piatră de moară legată de picioarele viitorului guvern.

Este posibil să nu influenţeze în mod determinant votul de duminică? Este posibil ca pensionarii să spună „mulţumesc PSD, dar votăm alt partid”?  Este posibil orice.

Electoratul este marele necunoscut al tuturor alegerilor. O întâmplare aparent nevinovată, un eveniment apărut peste noapte, poate crea o emoţie care să schimbe direcţia aşteptată a votului. 

Luni, după numărarea voturilor, vom afla cum gândeşte cu adevărat electoratul.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informatia zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu