luni, 21 februarie 2022

Cum se pot salva partidele mici?

 

Şansele unui partid care nu a reuşit să treacă pragul electoral la ultimele alegeri parlamentare din 2020 sunt din ce în ce mai mici să intre în parlament în anul 2024. Deşi în general populaţia este nemulţumită de prestaţia partidelor mari, alegătorii continuă să-şi lege speranţele de ele.

Marcel Ciolacu a intuit dorinţa oamenilor şi declară cu fermitate că şi după alegerile viitoare este posibil ca PSD să guverneze alături de PNL. Pentru că nu există altă variantă.

Preşedintele PSD are în vedere situaţia USR şi AUR, două partide care nu au o identitate doctrinară clară. N-au un program de guvernare bine conturat şi nici figuri politice care să inspire încredere.

Frământările din USR, amplificate de modul în care ministrul Ghinea a conceput P.N.N.R.-ul, cu mulţi bani alocaţi pentru consultanţă, aruncă asupra partidului o pată care nu se va şterge uşor. Demisia lui Dacian Cioloş încă este învăluită în mister. Un preşedinte de partid nu demisionează pentru că aşa are el chef. Cu siguranţă avea motive temeinice.

AUR încă nu are o direcţie clară. Dacă într-un partid apar certuri şi când se află în opoziţie când va ajunge la putere va izbucni un război în toată regula.

George Simion a încercat să facă o mişcare deşteaptă lipindu-se de PMP, partid care face parte din familia formaţiunilor creştin-democrate. Cristian Diaconescu a fost repede pus pe tuşă, iar Simion tras la răspundere de Claudiu Târziu, copreşedinte AUR. Ca USR având o conducere bicefală, AUR se poate rupe în două în orice moment.

Aşa-zisele partide mari nu sunt chiar atât de mari încât să oblige restul partidelor să se coalizeze împotriva lui. Aşa cum s-a întâmplat în timpul preşedintelui Traian Băsescu când PSD şi PNL s-au aliat şi au bătut la scor PDL.

La fel se întâmplă acum în Ungaria. Vreo cinci partide s-au coalizat împotriva FIDESZ şi partidul lui Viktor Orban s-ar putea să piardă alegerile parlamentare care vor avea loc în 3 aprilie.

După toate estimările la parlamentarele din 2024 nu va exista un câştigător, astfel încât PSD şi PNL se vor vedea obligate să guverneze în continuare împreună.

Cum alegerile prezidenţiale vor avea loc tot în anul 2024, competiţia va fi cruntă. Partidul care va da preşedintele are un avantaj în plus la desemnarea primului ministru. Există însă o „rotativă” între PSD şi PNL, o înţelegere prin care trei ani va deţine funcţia de premier un partid, trei ani celălalt.

Dacă înţelegerea rămâne valabilă, după 2024 primul ministru va fi de la PSD. Prin urmare soarta partidelor mici este pecetluită.

Cum se pot salva partidele mici? PMP, probabil fără Traian Băsescu, este posibil să se îndrepte spre PNL. Este singura şansă de a salva ce mai este de salvat.

Dacă îşi va depăşi orgoliul, Victor Ponta va îndrepta Pro România în mod natural spre PSD, iar ceea ce a mai rămas din ALDE se poate împărţi între PSD şi PNL.

Ce formaţiuni pot fi la limita pragului electoral la viitoarele alegeri? Dacă nu se vor lipi de PSD şi PNL, exact aceleaşi partide care au fost sub prag la alegerile din 2020, adică PMP, Pro România şi ALDE.

USR, dacă nu se schimbă ceva radical, va pluti în jurul pragului electoral. Evoluţia AUR este imprevizibilă. Dacă a ratat mişcarea cu PMP este posibil ca AUR să-şi pună ochii pe PN|CD, partid care face parte din familia partidului european. Va cădea PNŢCD atât de jos? Rămâne de văzut.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu