marți, 22 februarie 2022

De Dragobete: "Mulți ani doresc / Celui ce-l iubesc" – Expoziție de păretare cu mesaje la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

 

Joi, 24 februarie 2022, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de  Istorie și Artă Zalău, vă invită la vernisajul expoziției de ”păretare”, ”De Dragobete Mulți ani doresc/Celui ce-l iubesc”, care va avea loc începând cu ora 14:00.

”Păretarele” sunt broderii care conțin mesaje de iubire, religioase sau motivaționale, însoțite de imagini care ilustrează scene de familie. Cusute în culorile consacrate de-a lungul timpului, albastru și roșu, aceste ”păretare” împodobesc și azi pereții caselor din mediul rural.

Vernisăm această expoziție în Ziua de Dragobete, datorită faptului că această sărbătoare are loc într-o perioadă a anului în care femeile aveau mai mult timp să țeasă, să coasă și să brodeze pentru a înfrumuseța casa și așa s-au născut ”păretarele”.

Pentru a promova această minunată tradiție, cele două muzee au scos din lada de zestre aproximativ 70 de păretare și vă invită să vă bucurați  de acest spectacol de măiestrie, imaginație și îndemânare, în clădirea pavilionară a Muzeului Județean de Etnografie și Artă populară Maramureș, până la începutul lunii mai.

 

                              Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu