marți, 31 mai 2022

Conferința națională LUMEA CA`N CODRU - prima zi

 

În zilele de 28 și 29 mai, 2022 s-au desfășurat lucrările Conferinței naționale LUMEA CA`N CODRU,
în orașul Ardud, jud. Satu Mare.

Organizatori: Universitatea Tehnică din Cluj‐Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare,
Facultatea de Litere, Domeniul Studii Culturale, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria orașului Ardud, Casa de Cultură "Dr. Augustin Mircea" Ardud.

Parteneri: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația ROST, Fundația Etnofolclorică „Cununița” Satu Mare.

Conferința și-a propus și credem că a și reușit o abordare modernă, inter și transdisciplinară, a unor teme care să permită redescoperirea Zonei Codrului,valorificând materiale și culegeri de teren și de arhivă, în scopul actualizării unor valori tradiționale materiale și spirituale, capabile să dezvăluie relația noastră cu reperele identitare. Conferința a reunit specialiști în domeniile etnologie, antropologie, muzeologie, teologie, filosofie, istorie, geografie arheologie, studenți, masteranzi și doctoranzi, din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Conferința a avut o secțiune specială POVEȘTI DIN CODRU, unde au participat performeri culturali, meșteri din localitățile: Soconzel, Bicaz, Cehal, Craidorolț, Băsești, Chilia.
În cea de-a doua zi, s-au desfășurat o serie de excursii tematice în Craidorolț, Baba Novac și Soconzel, unde au avut loc întâlniri cu membrii comunităților.
Proiectul își propune să ducă mai departe proiectul unor profesori precum Ion Cuceu, Dumitru Pop, Ioan Chiș Șter, Viorel Rogoz, Traian Rus și alții de a se realiza: un corpus de texte aparținând Zonei Codrului, în mai multe tomuri; o bibliografie completă a zonei, incluzând toate studiile, monografiile publicate de-a lungul timpului; o revenire în teren, pe urmele înaintașilor pentru a vedea ce se mai păstrează etc.
De asemenea, ne propunem încurajarea deschiderii unor case eco-muzeu în diferite localități din cele trei județe, pentru conservarea memoriei culturale in situ. Se vor organiza întâlniri periodice, care vor permite dialogul specialiștilor cu meșteri, colecționari, performeri culturali etc. , în încercarea de recuperare a elementelor cu specific codrenesc.
În toate acestea urmează a se implica specialiști din: Facultăți cu profil umanist, Muzee, Centre de conservarea și promovarea culturii tradiționale, Asociații culturale; dar și membrii comunităților.
Mulțumiri speciale domnului profesor universitar dr. Ion Cuceu, care a susținut în deschiderea conferinței prelegerea "Zona Codrului și locul său în etnografia românească" și care ne-a indicat câteva din prioritățile unui astfel de proiect de mare complexitate, oferindu-ne sprijinul domniei sale în activitățile viitoare.
Mulțumiri speciale și gazdelor noastre, domnul primar Ovidiu Marius Duma și doamnei directoare a Casei de Cultură dr. Augustin Mircea din Ardud, Simina Pop, domnului Dod Daniel, pentru modul în care s-au implicat în buna desfășurare a lucrărilor conferinței.

Autor: dr. Delia SUIOGAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu