joi, 26 mai 2022

Reconstrucţia Ucrainei

 


 Distrugerile provocate de armata rusă în Ucraina depăşesc capacitatea ucrainenilor de a-şi reconstrui singuri ţara.

Congresul SUA a alocat 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Uniunea Europeană a virat deja 600 de milioane de euro pentru un program de asistenţă financiară şi mai pregăteşte pachete de ajutor financiar. Grupul ţărilor dezvoltate, G-7 se vor mobiliza şi vor susţine bugetul Ucrainei cu 19,8 miliarde de dolari.

Practic fiecare ţară va ajuta Ucraina cu cât îşi va putea permite. După terminarea războiului ţara lui Zelensky va deveni un uriaş şantier. Toate guvernele care s-au ridicat împotriva regimului dictatorial a lui Vladimir Putin, împotriva Federaţiei Ruse, vor participa la reconstucţia oraşelor distruse.

Armata rusă a deschis practic un şantier unde vor lucra zeci de mii, poate sute de mii de muncittori. Fiind aproape, va fi o uriaşă oportunitate şi pentru firmele româneşti să găsească front de lucru.

Sumele vehiculate pentru reconstrucţia Ucrainei depăşesc cu mult PNRR-ul nostru care este de aproximativ 30 de miliarde de euro. O parte din această sumă o reprezintă creditelele. După cât de bine a gestionat criza, preşedintele Zelensky ar putea fi la fel de priceput şi la refacerea ţării, mai ales că primeşte ajutoare nerambursabile. Aşa cum a cucerit lumea prin dimplomaţie, liderul de la Kiev poate cuceri lumea prin modul în care va şti reconstrui infrastrucura, oraşele şi satele distruse de ruşi în mod barbar.

Când armele vor tăcea, va începe bătălia pentru resurse, nu doar în teatrul de război, ci în toată lumea. În contextul crizei alimentare care se întrevede la orizont, fiind una dintre marile producătoare de produse agricole, Ucraina devine foarte atractivă pentru ţările dezvoltate. România deja i-a venit în ajutor oferind portul de la Marea Neagră pentru produsele ucrainene, mai ales pentru cereale. Dezavantajele din timpul războiului pot fi compensate de România prin avantajele pe care le are prin vecinătatea cu Ucraina.

După modul în care guvernul Ciucă a abordat criza ucraineană, după fermitatea cu care s-a aliniat politicilor NATO, a strategiei Statelor Unite, România a câştigat un imens prestigiu în faţa comunităţii internaţionale şi se bucură de o apreciere unanimă din partea guvernelor din ţările democratice.

Decizia preşedintelui Iohannis de a-l desemna prim ministru pe generalul Nicolae Ciucă a fost inspirată. De asemenea, în contextul crizei mondiale, alianţa PNL-PSD demonstrează că este binevenită.

Actuala formulă de guvernare PNL-PSD-UDMR este singura coaliţie de guvernare din ultimul sfert de secol în care partidele nu se ceartă ca la uşa cortului, după o expresie consacrată.

Liderii celor trei partide, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor sunt oameni aşezaţi, neconflictuali. Toţi trei conştienţi că au pe umeri o imensă responsabilitate, până acum au avut o poziţie comună pe problemele de politică externă.

Pe plan intern, aşa cum este normal, partidele şi liderii lor au poziţii contrare, dar nu merg atât de departe încât să provoace o criză guvernamentală.

Una dintre temele ce promit să fie fierbinţi este impozitarea progresivă. PSD susţine că în practică nu mai funcţioanează „cota unică”. Marcel Ciolacu este de părerea că pensiile speciale şi salariile mari nu pot fi diminuate decât prin introducerea impozitării în funcţie de nivelul salariului şi pensiei.

Cei ce au salarii mari este normal să plătească un procent mai mare. Aşa se întâmplă în toate ţările cu sisteme economice aşezate. Cote unice se practică în Ucraina (18%), Belarus ( 13%), Republica Moldova ( 12%), Georgia ( 20%), Armenia ( 23%), Bulgaria ( 10%). Până şi Federaţia Rusă a renunţat în anul 2021 la cota unică. Este cazul ca România să se desprindă de aceste ţări şi prin sistemul de impozitare practicat în Europa.

Privind modul de impozitare din majoritatea ţărilor, inclusv din SUA, nu se poate să nu-i dăm dreptate preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. De ce se opune PNL? Poate din oportunism.

Dacă România va participa la reconstrucţia Ucrainei, dacă se aliniază politicilor UE şi Statelor Unite, guvernul PNL-PSD-UDMR cu siguranţă trebuie să facă modificări structurale, profunde, în toate domeniile economico-financiare şi constituţionale.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu