marți, 31 mai 2022

Apariție editorială inedită

 



GHICITORI ILUSTRATE CU RĂSPUNSURI COLORATE

sau

Atunci când copiii primesc bună învățătură, toate merg strună...

(semnal editorial)

 

Motto:

„Din ea iei învățătură

Și cea mai multă cultură.

Sunt unii care o vor

Băgată-n calculator.

Că-i prea grea ortografia,

Stilistica și grafia

Și-i prea puțină hârtia”.

 

Ce frumos este când te întâlnești cu lucruri minunate, lucruri inedite, lucruri dragi sufletului, nu-i așa? Am avut bucuria să primesc, de la niște prieteni dragi un volum deosebit. Nu sunt poeme și totuși este poezie. Nu este proză. Este... literatură pentru copii... dar și pentru adulți. Este o altfel de poezie... marcată prin originalitate. Mă simt un răsfățat. Și, distinsa și buna prietenă, Victoria Furcoiu de la Covasna știe cel mai bine acest lucru. Și Domnia Sa scrie literatură pentru copii, într-un fel aparte, original, cu sufletul.

Azi, vreau să vorbesc despre autoarea volumului primit ca dar – „Ghicitori ilustrate cu răspunsuri colorate”, de la doamna Maria Babiciu (soția scriitorului col. rz.

Gavril Babiciu), apărut la Editura Marist, Baia Mare, 2022, ISBN 978-606-8801-43-8, 118 p., dedicat „nepoților mei, Gabriel Cristian, Luca Silviu, Justin și Felix Marius”, (p. 3), comorile neprețuite ale bunicilor. M-a uimit echipa formată pentru elaborarea acestui volum. Coperta și desenele aparțin nepotului Luca Silviu – student, anul II, la Facultatea de Arte Decorative și Design, din cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca. Un lucru remarcabil. De apreciat și de felicitat. Un mare bravo!

Volumul cuprinde, așa cum ne mărturisește autoarea: „ghicitori versificate adresate copiilor între 5 și 14 ani. Umorul critic facilitează descoperirea răspunsului care este sugerat și prin imaginile din paginile alăturate. Acest joc stimulează atenția, perspicacitatea și imaginația copiilor, dar îi și ajută să descifreze înțelesul unor expresii și ortograme din context”, (p. 3).

Spontaneitatea și originalitatea scrierii își dau mâna și se îmbrățișează în acest volum. Poeziile inedite, adevărate comori, te atrag într-un joc al logicii și literaturii, deopotrivă. Trebuie să te concentrezi, să fii atent la poezie, să ai viziune și să judeci tâlcul pentru a afla răspunsul la aceste ghicitori.

Remarcabile prin felul autentic, poeziile/ghicitori, sunt opera, fie și în joacă, a bunicii-autoare, Maria Babiciu, care și-a dozat efortul pentru a se juca literar, și a iniția nepoții (și nu numai, clar!) în tainele și frumusețile tradiționalelor ghicitori. Faptul că ele nu sunt culese, ci sunt create, este un lucru excepțional – frământări de suflet, adevărate perle, foarte frumos concepute/elaborate/întocmite/scrise.

„Un țăruș urechiat,

Meșter bun la înțepat,

Intră des într-o blăniță

Și-o transformă în bundiță.

Are-o coadă, lungă, tare

Și îmbracă domnișoare,

În rochițe și taioare.

Dacă-l înfurii și zboară,

Lasă lumea-n pielea goală”, (p, 4), ghici ce-o fi? (LUCA)

            Ghicitorile, de fiecare dată, stârnesc curiozitatea, au influență asupra imaginației și o dezvoltă. Dacă ar fi să le analizăm, din punct de vedere al complexității, cea mai ușoară sau la îndemână analiză, ar putea fi asta: ele pot fi mai simple, mai grele, mai ușoare, mai complicate, dar indiferent de complexitate, ghicitorile își au propriul haz. Prezintă un interes aparte, mai ales în rândul copiilor. Dar nici adulții nu sunt marginalizați, nu-i așa?

Spunând o ghicitoare nu faci altceva decât să provoci o gândire rapidă, (a se gândi cu rapiditate, chiar dacă nu este o probă contra cronometru), mai ales  când ele sunt promovate în cadrul unor concursuri școlare sau chiar extrașcolare. Dar putem vorbi și despre o doză de mister – acel mister ce trebuie descoperit, pentru a afla adevăratul tâlc al ghicitorii. Pentru a descoperi răspunsul exact, trebuie să analizezi fiecare cuvânt din cadrul ghicitoarei, astfel încât, combinate, sau puse alăturat, cuvintele, să ducă la un rezultat pozitiv, și în definitiv, la un singur răspuns. Spontaneitatea în gândire și viziune sunt alte caracteristici dezvoltate. În general, jocurile acestea, jocurile de ghicit sau de ghicitori, sunt agreate și iubite de către toți.

            Prin volumul de față, „Ghicitori ilustrate cu răspunsuri colorate”, autoarea Maria Babiciu, dar și Luca Silviu (responsabil cu desenele), asta ne oferă – o lume frumoasă și misterioasă în același timp, o lume simplă și totuși complicată, fiind nevoie de dozarea efortului intelectual pentru dezlegarea și tâlcuirea cu exactitate a rostului acestor ghicitori. Magia vine din frumos dăruit. Lumea și spiritul poetic dăruit de autoarea Maria Babiciu este fantastic. Frumusețea lin curgătoare a fiecărui vers este o magie, un univers – magic și poetic în același timp. Văd, prin acest volum, un dar neprețuit, care-și are loc și rost extraordinar de bine intenționat.

„Galbene și gârbovite,

De prin țări calde venite.

Făinoase, delicioase,

Aduc sănătate-n oase

Și putere la sportivi,

Ca să fie mai activi.

Dac-un tenisman o mușcă,

Fuge mingea ca din pușcă”, (p. 8). Ghici? (ANANAB).

            Dacă ar fi să enumăr câteva din calitățile dezvoltate de aceste ghicitori, m-aș opri, punctual, la – observație (tehnica sau spiritul de a observa și de a analiza în detaliu fiecare cuvânt, care te poate duce cât mai aproape de probitatea răspunsului). Apoi, nu cred că greșesc, dacă spun că ele, ghicitorile, stimulează/dezvoltă inteligența, mai ales dacă „joaca de-a ghicitul” este preferată, iar atunci când se formează, repet, în joacă, echipe, distracția maximă este descoperirea răspunsurilor, hazul lor și atractivitatea jocului.

Diversitatea viziunilor și a răspunsurilor este de apreciat – așa poți să îți dai seama de puterea sau capacitatea de observare și analiză rapidă a celor din echipă. Deopotrivă, în astfel de jocuri/concursuri putem vorbi și despre o cooperare sau colaborare între membri echipei, ceea ce este, iarăși, un lucru minunat.

„Din ea iei învățătură

Și cea mai multă cultură.

Sunt unii care o vor,

Băgată-n calculator,

Că-i prea grea ortografia,

Stilistica și grafia

Și-i prea puțină hârtia”, (p. 18), (AETRAC).

Adevărate provocări, ghicitorile (sau cimilituri) creează curiozitate, emoție, bucurie, veselie, interes, zâmbet... un motiv de joacă atractiv. Ca formă sau întindere, ghicitorile pot fi (în general) scurte sau mai lungi. Iată, autoarea Maria Babiciu, este adepta celei de-a doua clasificare – ghicitori mai lungi, dar nu plicticoase, ci cu mai multe detalii, ceea ce este un beneficiu. Atunci când primești mai multe detalii pentru descoperirea răspunsului, ai fi tentat să crezi că e un avantaj, dar poate fi și o formă de a te duce pe o pistă falsă.

Autoarea noastră, își imaginează, un joc „de-a ghicitul” cu nepoții, așa cum și-ar dori toți bunicii. Joaca este atractivă și distractivă în același timp. Dar, prin acest volum proaspăt apărut, ni se oferă șansa de a-l folosi inclusiv în interes didactic – în școli sau în grădinițe, unde jocurile pentru dezvoltarea inteligenței au rol esențial.

„Lunguieț, și chiar pătrat,

Stă la gât înfășurat,

Că ne apărăm cu el

Și de vânt,

Dasr și de ger.

E bine iarna cu el,

Te ferește de răceli”, (p. 44), (LURALUF).

            Ghicitorile au o logică anume, dată de niște indici pe care trebuie să-i descoperi analizând cuvintele din construcția ei. Dar, haideți să vedem, cu exactitate ce spune DEX-ul despre ghicitori/ghicitoare - „este o formulă (de obicei creație populară în versuri) prin care se enunță, sub formă metaforică unele trăsături specifice unei ființe, ale unui lucru, unui fenomen, cerându-se identificarea acestora prin asocieri logice”. Deci, ni se dau indicii, noi trebuie să descoperim enigma/misterul. Este o distracție și o joacă psihică în același timp, ce prezintă interes și atractivitate, motivul principal fiind dezvoltarea imaginației.

            M-a bucurat mult acest volum, un motiv de-a felicita apariția editorială. De fiecare dată mă simt un copil, alături de literatura copiilor. Repet, ideea, de creație literară pentru copii este foarte pretențioasă, și nu știu dacă ar putea fi stăpânită de către oricine.

Autoare Maria Babiciu, ne dovește că stăpânește acest segment și dorește, mai în joacă, mai în serios, să ne apropiem de copiii noștri și prin acest fel, nu doar mașinuțele sau calculatoarele sunt o soluție, deși își au și ele locul și rostul lor. Haideți să-i fim alături și, preț de câteva minute, în joacă, acasă sau la grădiniță, să ne jucăm de-a „ghicitul și ghicitoarea”. Ar fi un lucru excepțional pentru generațiile pe care, cu dragoste, le creștem și-i educăm. Să investim și în astfel de jocuri. Să nu credem că vremea lor a trecut sau că sunt demodate, dimpotrivă, priviți cât bine pot aduce copiilor.

Și încă un amănunt, repet, volumul este și o carte de colorat, prin includerea unui desen caracteristic fiecărei ghicitoare. Desenele sunt concepția nepotului doamnei Maria Babiciu, Luca Silviu Babiciu rămas încă un copil, dar foarte talentat. Felicitări și dumitale Luca Silviu... mândru de volum. Mândru de desenele cuprinse. Pot spune că viitorul sună bine... promite! 

Încă un aspect aș vrea să îl punctez în acest context și anume faptul că literatura copiilor – în special jocurile copilăriei, au fost mereu în atenția studenților, masteranzilor și chiar a celor care își pregăteau teze de doctorat... a fost, este și va fi. Jocurile copilăriei și universul magic sau întinderea magică a acestora este un subiect fantastic, iar acest volum nu este decât o mică parte din acest univers. O mică parte... dar extrem de sensibilă și importantă, mai ales, gândindu-ne la modul în care ne creștem, ne educăm ori ne învățăm copiii – viitorul nostru. Autoarea Maria Babiciu ne dăruiește acest univers și ne dăruiește magia copilăriei – prin acest valoros volum de ghicitori. Copilăria și copilăritul își au universalitatea lor. Nimic și nimeni nu are dreptul să schimbe cu ceva minunata lume a copilăriei – avem un singur drept... să apărăm și să protejăm visele copiilor, să-i susținem și să-i încurajăm, să le dăm aripi sau să-i învățăm să zboare, să-i lăsăm să viseze și dacă putem să le fim părtași viselor. Câtă noblețe!

Familie cu 00nume predestinate a fi nobile. Dar, să nu uităm esențialul acestui cuvânt – nobil. Nu întotdeauna averea te face să fii nobil sau să te tragi dintr-un neam de nobili. Vreți să știți părerea mea personală? Consider că noblețea vine din adânc de suflet, din rugăciune, din spiritualitate, o găsim în cei care știu să dăruiască zâmbet, lacrimă de bucurie, o găsim acolo unde este binecuvântare. Maria – Maria Babiciu – nume sfânt, numele Născătoarei de Dumnezeu, Pururea Fecioară. Gavril – îngerul vestitor al Nașterii... pe Maria și Gavril – o familie modestă și frumoasă, îi găsim și azi drept exemplu de dăruire, de spiritualitate, de noblețe...

Așezate, într-o formă alfabetică, ghicitorile sunt adevărate comori. Nu voi face o analiză literară, dar merită apreciat efortul și folosirea rimei. Au ieșit excepțional. Poate despre aceste aspecte într-un alt comentariu. Acuma, sincer, m-am bucurat și citind paginile, m-am simțit un copil alintat și răsfățat. Mulțumesc pentru această clipă de (re)întoarcere în copilărie, doamnei Maria Babiciu, autoarea volumului „Ghicitori ilustrate cu răspunsuri colorate”, pe care îl susțin, îl apreciez și îl recomand din suflet pentru oameni cu suflet. De departe se observă finețea și noblețea sufletească a acestei familii, pentru care am un respect profund. Îmi sunteți exemple și vă mulțumesc pentru aceste clipe/daruri de suflet. Doresc să finalizez cu o ghicitoare, dar am să vă las pe dumneavoastră să-i dezlegați tâlcul:

„E rombic și pătrățos,

Cu o coadă de lățos,

Se avântă spre-nălțimi,

Dar se-mpiedică prin spini,

Că nu are rădăcini,

Ci un mosorel cu fir,

Dus de-o mână de copil”, (p. 116).

Dau un singur indiciu... răspunsul îl veți găsi la litera Z...

Felicitări, tuturor celor care au trudit la conceperea acestui volum minunat – ce poate fi socotit, oricând, un dar de preț pentru cei care știu prețui valoarea copilăriei, distracțiile și atracțiile acestei frumoase vârste. Bravo!

 

         Vasile Bele

Chiuzbaia, 30 mai 2022 


-       Președinte ASCIOR – Filiala Maramureș;

-       Membru în Asociația Scriitorilor din Maramureș;

-       Membru al Cenaclului literar „Nichita Stănescu”, aparținător Centrului cultural al M.A.I.;

-       Membru L.S.R. – Filiala Cluj-Napoca;

-       Membru Cenaclul literar „Petre Dulfu”, Satulung, MM;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu