miercuri, 25 mai 2022

Se sparge coaliţia de guvernare?


Pe ce se bazează Lucian Bode când afirmă că „PNL dă guvernări” şi nu este un „partid-balama”? Cui îi transmite secretarul general PNL acest avertisment?

Să le luăm pe rând. PNL ” dă guvernări” când reuşeşte să adune în jurul său mai multe partide mai mici. Dacă se întâmplă să fie de dreapta, cu atât mai bine.

În ceea ce priveşte „partidul-balama” nu poate fi vorba decât despre PSD. Balamaua, sau ţâţâna, nu poate fi decât mai mică decât uşa. Folosită ca metaforă, în cazul unui partid, rolul balamalei nu-l poate juca decât un partid mai mic în faţa unui partid mai mare.

Să spunem lucrurilor pe nume. Fără să ştim ce se întâmplă între PNL şi PSD dincolo de uşile închise, această răbufnire a ministrului Bode nu poate fi decât expresia unor nemulţumiri în lanţ ale liberalilor faţă de social-democraţi.

Pisica şi câinele pot sta în aceeaşi cuşcă atâta vreme cât amândoi sunt sătui. Când unul sau amândoi încep să flămânzească se retrezeşte sălbăticia din ei. În ultima vreme între principalii parteneri de guvernare au apărut fricţiuni pe diferite teme, unele mai mărunte, alte mari de tot. Impozitarea progresivă susţinută de PSD în plină criză poate fi doar un motiv pe care Marcel Ciolacu îl flutură în faţa PNL ca pe un steag roşu în faţa unui taur pe care vrei să-l înfurii.

Este un lucru clar că cele două partide nu vor putea guverna pe rând, unul având premier trei ani, altul ocupând funcţia de prim ministru următorii trei ani.

Cu toate că s-a vorbit de această rotire la guvernare, cu puţin timp în urmă PNL a anunţat că iniţiază discuţii cu partidele de dreapta pentru a pune de o alianţă în vederea alegerilor de peste doi ani.

Cum prezidenţialele se suprapun peste parlamentare, şansa candidatului de dreapta de a câştiga alegerile este mai mare decât şansa candidatului PSD.

Dacă PNL va da preşedintele şi în acelaşi timp va avea pregătită o alianţă de dreapta devine limpede ca lumina zilei că după alegerile din 2024 PSD va fi trimis în opoziţie.

O pregătire temeinică pentru alegerile din 2024 presupune ieşirea PSD de la guvernare din timp, pentru a pune PNL în dificultate.

Privite lucrurile din acest punct de vedere zvonul că social-democraţii se pregătesc să spargă coaliţia de guvernare devine credibil. Nu anunţi că te înarmezi când eşti în aceeaşi echipă cu cel pe care vrei să-l învingi la următoarele alegeri.

PNL are în acest moment o situaţie destul de precară. Pe de o parte Ludovic Orban a rupt o bucăţică din partid, pe de altă parte Florin Cîţu face echilibristică, odată criticând PSD, altă dată nefiind de acord cu deciziile luate de conducerea PNL. Dacă pleacă şi Cîţu o parte din „echipa câştigătoare” îl va urma, iar cei care i-au fost apropiaţi vor fi marginalizaţi de echipa Ciucă- Bode.

Acum PNL nu se află în situaţia de a-şi permite să se certe cu PSD. După supărarea lui Dacian Cioloş nu se prea poate reface coaliţia cu USR. La rândul lui nici UDMR, celălalt partid al coaliţiei de guvernare, nu se află în cea mai bună perioadă a sa.

AUR, încurajat de politica lui Viktor Orban, prea conciliant faţă de Putin şi Rusia, şi-a găsit în UDMR o nouă ţintă şi atacă maghiarii în stilul naţionalist al lui Vadim Tudor. Va urma o perioadă de lupte toţi împotriva tuturor? Din păcate, este posibil.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu