luni, 30 mai 2022

Să ne fie ruşine!

 


Un coleg de la Iaşi ne-a sunat cerând amănunte despre incidentul de la Zilele municipiului Satu Mare. Trebuie să recunoaştem că nu ştiam nimic despre un incident care să poată trezi interesul opiniei publice din România. Credeam că se referă la fostul accident cu pavajul care s-a prăbuşit sub o maşină ISU. Nu era vorba despre asta. Era vorba despre ceva care nouă, sătmărenilor, ni se pare deja ceva foarte obişnuit. Invitată la Zilele municipiului Satu Mare, Inna, binecunoscuta interpretă de muzică, crezând că Satu Mare este un oraş cu o populaţie majoritar maghiară, ca să intre în graţiile spectatorilor, să-i încălzească, a salutat publicul în limba maghiară.

Huiduielile care au urmat probabil nu au convins-o că Satu Mare este o localitate cu o populaţie majoritar românească. Inna, ca un veritabil agent electoral, a perseverat şi a ţinut să-i anunţe pe sătmăreni că Satu Mare este mai aproape de Budapesta decât de Bucureşti.

Gafa artistei poate fi scuzată. Se pare că avea un concert la Budapesta şi îşi pregătea terenul. Dar nu asta este problema. Cum se face că presa sătmăreană a trecut peste acest incident, fără să-l marcheze măcar ca pe o gafă?

În timp ce ”Ziarul de Iaşi” a dat o ştire care a şocat opinia publică din întreaga ţară, presa din Satu Mare a trecut peste un incident cu un puternic caracter simbolic într-o localitate cu populaţie mixtă.

Întrebarea este de ce presa din Satu Mare a trecut peste acest „incident diplomatic” care a inflamat opinia publică sătmăreană? O fi vreun reflex al presei din Ungaria lui Viktor Orban care ţine mass media din ţara vecină sub obroc? Deja de şase ani UDMR conduce atât consiliul judeţean cât şi municipiul reşedinţă de judeţ. Până de curând şi prefectura era condusă de un reprezentant al UDMR.

Cu sau fără intenţii naţionalist-şovine, ca orice partid şi UDMR se înţelege că îşi numeşte în poziţii-cheie oameni din propria formaţiune. Acest lucru creează populaţiei româneşti un disconfort de ordin naţional-naţionalist. Românii sătmăreni se simt abandonaţi de Bucureşti. Mici gesturi, de felul celui făcut fără intenţie desigur, de Inna, o vorbă aruncată în treacăt, gen românii se pot muta dacă nu le place în altă parte, creează premisele unor confruntări etnice cu repercusiuni imprevizibile în relaţiile româno-maghiare.

Apropierea Ungariei de Rusia, poziţia lui Viktor Orban faţă de războiul din Ucraina, prietenia lui cu Putin, nu trec neobservate în Transilvania.

Este o realitate peste care nu se poate trece. Sunt gesturi simbolice care nu pot fi ignorate. Chiar dacă guvernul Ciucă dă toate asigurările că întreaga Românie este sub scutul NATO, populaţia românească din Ardeal este ceva mai neliniştită decât românii din restul ţării. Sunt cazuri de români sătmăreni care îşi vând casele şi se mută în alte localităţi. Orientându-se după culoarea politică a conducerii judeţului, ei consideră Satu Mare un cap între Ungaria şi Ținutul Secuiesc.

Autorităţile centrale şi locale, guvernul şi preşedinţia, trebuie să asigure populaţia românescă din acest colţ de ţară că situaţia este sub control, că nu există niciun motiv de panică.

Faptul că mass media din Satu Mare a ignorat incidentul de pe scena zilelor oraşului Satu Mare, poate fi interpretat nu doar ca o simplă scăpare, ci şi ca o presiune asupra libertăţii presei, a libertăţii de expresie. Salutându-i pe colegii de la ”Ziarul din Iaşi”, în cor cu ziariştii sătmăreni, cerându-ne iertare cititorilor noştri, spun „Să ne fie ruşine!” Uitând că presa este garantul democraţiei, nu ne-am făcut făcut datoria de a informa corect populaţia. Deci, să ne fie ruşine!

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu