duminică, 2 octombrie 2022

Primarii renunţă la majorările salariale?

 

                                                                                                 de Dumitru Păcuraru

Cineva îşi punea întrebarea cum se simt primarii văzând că din toată ţara numai lor li s-au majorat salariile în plină criză. Unul dintre ei, cel ales cu cele mai multe voturi, a şi declarat că nu primeşte majorarea. Este vorba despre Nicuşor Dan. Probabil vor mai ieşi la rampă şi alţi edili, fie pentru că îi mustră conştiinţa, fie din motive electorale.

Să ne imaginăm că primarii ar dori să renunţe in corpore la majorarea adoptată de deputaţi.

Toate ziarele ar titra mare, pe prima pagină: Primarii renunţă la majorările salariale! Un fake news nesimţit. Şi dacă şi-ar dori sincer acest lucru primarii nu pot lua această hotărâre. Pentru că salariile întregului personal din primării se raportează la salariul lui.

În timpul regimului libertin al lui Liviu Dragnea, fiecare primar şi-a putut stabili nivelul salariului, în funcţie de venituri. Ca principiu putea fi acceptabil. În practică, salariile ar trebui stabilite printr-o lege unitară. Asta lipseşte. N-am putea spune că nu în mod deliberat. În haos se pot face tot felul de şmecherii. Şi s-au făcut cu nemiluita. Astfel s-a ajuns la anomalii. Un director de la nu ştiu ce agenţie are un salariu şi de zece ori mai mare decât şeful statului. Directorii din regiile de stat au venituri de nababi. Statul a scăpat hăţurile.

De fapt, cine este acum Statul? Un grup eterogen, aproape invizibil, de funcţionari din sistemul public. Primarii, cei mai mulţi, sunt simple marionete, care semnează ce li se dă la semnat. Cei mai abili, mai experimentaţi, le pasează responsabilitatea semnăturii unui viceprimar, unui vicepreşedinte de consiliu judeţean, parte din aceştia nişte ageamii în materie de administraţie, de legislaţie. Numai astfel s-a ajuns ca DNA să trimită în judecată 15 000 de persoane. O armată mai mare decât putea aduna Ştefan cel Mare în lupta cu turcii care pretindeau un tribut. Adică un fel de TVA. Acum statul are metode mai abile decât zeciuiala feudală ajungând să scoată 48% dintr-un salariu. La care se adaugă alte taxe şi impozite plătite de cei care produc plus valoare.

Din aceste taxe şi impozite scoase din economia reală deputaţii au majorat salariile primarilor. Fără îndoială ar fi fost mult mai urgentă o majorare a pensiilor mici. Nu şi ale pensiilor peste o anumită limită, ale aşa-ziselor pensii speciale, nesimţite.

Faptul că în varianta Senatului era inclusă şi majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor cu 25% arată clar că parlamentarii actuali sunt lipsiţi nu doar de simţul echilibrului social, ci şi de bunul simţ. De altfel, politica nesimţită este una din trăsăturile dominante ale zilelor noastre. Nimic nu se compară, nici măcar pielea de zimbru, cu obrazul gros al unor politicieni. Poate că nu sunt majoritari, însă ei ies în faţă. S-a ajuns la un grad de imoralitate politică încât cine strigă mai tare are dreptate. Acum mulţi ani unul dintre tinerii politicieni promiţători, Dinu Patriciu, spunea că etica nu are ce căuta în politică. Mai târziu acelaşi tânăr promiţător avea să demonstreze că etica nu avea ce căuta nici în afaceri. Personal, a suportat consecinţele, dar câţi politicieni actuali care gândesc la fel nu suportă azi nicio consecinţă de ordin juridic.

Cercul vicios în care se mişcă întreaga clasă politică se tot îngustează. Deciziile majore se iau de un grup tot mai restrâns. Fără să pară deloc autoritari, în realitate Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, împreună cu o mână de oameni de încredere, pur şi simplu dictează măsurile ce urmează a se lua.

În acelaşi timp, ceea ce face Centrul la nivel naţional, fac primarii şi preşedinţii de consilii judeţene la nivel local. Democraţia reprezentativă este o poveste frumoasă de adormit populaţia. Situaţia internaţională, crizele multiple, favorizează genul de guvernare pseudo-democratică ridicată la rangul de politică de stat, atât la nivel naţional cât şi local.

Dacă doamne fereşte, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor renunţa la majorarea salariilor urmând exemplul lui Nicuşor Dan, tot ce am scris mai sus nu va avea nicio legătură cu realitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu