„Zilele cad în genunchi și mor / morții privesc triști în urma lor/ s-a stins forma ultimului semn/ pe colina crucilor de lemn.”
„Natură moartă cu flaut” (Vasile Morar)
Și uite că s-a stins și lumina ultimului vers, pe care poetul Vasile Morar nu a mai apucat să îl scrie. De fapt nu este vorba de un singur vers ci de șuvoaiele de versuri pe care poetul nu a mai avut timp să le încredințeze colilor albe. Desigur, Vasile și-a făcut cu prisosință menirea de poet. Nu a risipit nimic din harul divin înnăscut. Vasile Morar a venit pe lume în data de 2 noiembrie 1949 în satul Chelința, acum făcând parte din Oraș Ulmeni, Maramureș. A fost diriginte la Poșta din Ulmeni. A colaborat la revistele literare din țară, la ziarele băimărene, chiar a înființat și condus o revistă în Baia Mare. A publicat primul volum abia în 1998, deși poezia lui a fost primită foarte bine de critica de întâmpinare, încă din 1988. Primul care i-a dat gir poetic a fost criticul Nicolae Manolescu în România Literară. Au urmat: Constantin Sorescu, Tudor Cristea, Ioan Rotaru, Alex Ștefănescu. A debutat târziu, dar o dată pornit, nu l-a mai putut opri nimeni, nici măcar Someșul. Este multă tristețe în poezia sa, poezia nefiresc de mohorâtă a unui om vesel, clocotind de viață, umor, voioșie, ironie și talent oratoric. Din mulțimea titlurilor sale de cărți i se potrivește cel mai bine: „Biblioteca din Chelința”, chiar a scris o bibliotecă, demnă de a intra în „Cartea Recordurilor”. Regretăm plecarea unui scriitor carismatic, a unui om pitoresc, a unui tată și bunic greu de înlocuit și uitat.
„De unde sunt, aud tot ce se întâmplă / cum hohotește ploaia și când tună /.../ Dar nu-mi mai aud inima bătând./. („Din mormânt se aude totul.”, Vasile Morar). Poeziile acestea, mult prea întunecate, fac parte din primele sale volume, când trecerea în neființă nu ar fi trebuit să îl preocupe. Dar, este și acest lucru un semn de tinerețe, se știe că moartea îi preocupă mai ales pe tinerii poeți. Poeziile au o anumită vechime, doar vestea plecării poetului este proaspătă, o cruzime a prezentului, prezent-trecut pentru el. Drum lin printre stele, Vasile Morar!
Dumnezeul să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Florica Bud Baia Mare ,17.10.2023
P. S. Slujba de înmormântare va avea loc în capela din Chelința, joi 19 octombrie, orele 12.30.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu