miercuri, 27 decembrie 2023

Crăciun parizian cu Matei Vișniec

 

                                                                                    de Gheorghe Pârja

Nu, nu am fost la Paris de Crăciun, ci a venit atmosfera sărbătorii de pe malurile Senei prin intermediul unui text scris de dramaturgul Matei Vișniec, bucovineanul naturalizat în Capitala Franței. Prin întâmplări fericite, m-am cunoscut cu Matei încă de la debutul lui în poezie. Volumul „La noapte va ninge” a fost premiat la Desești, la recomandarea criticului Laurențiu Ulici. Apoi ne-am întâlnit de mai multe ori la festivaluri literare. Ultima noapte, înainte de plecarea lui din țară, am petrecut-o împreună într-o casă de la marginea Bucureștiului, dimpreună cu Ion Zubașcu.

În ultimele trei decenii, relațiile noastre au fost, și sunt, extrem de relaxate. Mă bucur de izbânzile lui literare. În vara acestui an a fost declarat rege al Festivalului de la Avignon, fiind socotit una dintre cele mai importante manifestări dramatice. Iar Matei, unul dintre cei mai importanți autori dramatici contemporani. Asociat cu Eugen Ionescu, ori Albert Camus. Un text pe tema Crăciunului parizian, semnat de Matei, are firești virtuți de încredere. Mai ales că recent am scris despre desacralizarea Occidentului. Constituția Europei Unite nu se referă la religii. De aceea, Crăciunul, în viziunea ei, nu are ca semnificație Nașterea Mântuitorului.

Matei scrie că pentru francezi cel mai mare cadou, de Crăciun, ar fi fost câștigarea Campionatului mondial de fotbal. Dar n-a fost să fie. O victorie a Franței în fața Argentinei le-ar fi ridicat moralul francezilor. O altă grijă în preajma Crăciunului, una majoră, a fost inflația. Mai mult de jumătate din populația Franței și-a propus să cheltuiască mai puțin anul acesta pentru masa de Crăciun. Războiul din Ucraina influențează serios moralul urmașilor lui Balzac. Matei ne amintește că presa franceză publică sistematic cifre legate de starea națiunii, preluate de la Institutul Național de Statistică. Unele date îi pun în stare de alarmă pe francezi. Mai ales când se referă la procentul cu care a crescut prețul legumelor. Cu aproape 39%.

În Franța sunt dese dezbateri despre întreruperile de curent electric. Din multe motive. Matei scria că anul acesta Crăciunul parizian va fi mai puțin vesel și festiv decât în alți ani. Perioada de pandemie a dus la un fel de apatie în societatea franceză, în sfera privată, dar și în cea publică, afectând chiar democrația. Sălile de cinema nu mai sunt pline, patronii de baruri de noapte spun că li s-a rărit clientela. O întreagă populație dă semne de oboseală și se arată mai puțin interesată de activități sportive. Se constată la francezi o anumită uzură psihologică, determinată și de crizele economice, de mișcări sociale, greve, atentate și nu în ultimul rând de problemele legate de imigrație.

Matei confirmă din interiorul Franței ce scriam și eu în textul recent. Și anul acesta fervoarea religioasă este practic inexistentă în Franța. Vacanța de Crăciun a fost bine primită de francezi, dar nici o vibrație spirituală nu s-a simțit în aer. În biserici ori în alte lăcașuri de cult: „Dimensiunea creștină, precum și necesitatea de a reflecta din când în când la viață, în sensul ei și la timp, dat fiind că această sărbătoare este un moment nodal și pentru atei, sunt total strivite de ritualurile mercantile și de nefasta alergare după cadouri inutile.” Toate acestea, și multe altele, spun totul despre cât de mult a decăzut omul francez din punct de vedere religios.

De aceea trebuie să ne bucurăm de ce avem în sufletul nostru creștin. Ateii, din punctul meu de vedere, sunt liberi în cugetarea lor. Dar să nu ne privească altfel. Un profesor de filosofie ne transmite un mesaj constatativ: un turist care aterizează de Crăciun în Amsterdam ar fi uimit să descopere cât de rezervați sunt olandezii în fața sărbătorilor. Am avut șansa să petrec un Crăciun pe Coasta de Est a Americii. Am fost la biserică, am văzut o schemă de Viflaim. Eu rămân în umbra bisericii din satul în care m-am născut. Dar fiecare cu biserica lui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu