vineri, 29 decembrie 2023

Mii de oameni prezenți la ediția din acest an a evenimentului Crăciun în Maramureș

 

Cu sufletele pline de bucurie, dar și cu o ușoară nostalgie care însoțește în mod firesc orice final, marcăm încheierea unei spectaculoase ediții a magicului „Crăciun în Maramureș”.

Miercuri, 27 decembrie, mii de maramureșeni și oameni cu drag de aceste locuri binecuvântate s-au reunit pentru a sărbători împreună Nașterea Domnului, după rânduielile străbune. Prin implicarea Organizației de Management al Destinației Județene Maramureș și a Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu  Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, cea de-a XV-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș” și-a câștigat un loc binemeritat în inimile tuturor celor care au dat curs invitației de a face o călătorie în trecut, în spiritul autentic al vremurilor de odinioară.

Debutul evenimentului a fost marcat prin organizarea unei parade a colindătorilor, deschisă de căruțe trase de cai. Îmbrăcați în straie populare, aceștia au colindat pe străzile din Baia Mare cu o bucurie îmbietoare, care i-a molipsit pe spectatori și i-a ghidat către Muzeul Satului, tradiționalul spațiu de desfășurare a manifestărilor. Parada colindătorilor a fost urmată de deschiderea oficială a evenimentului, prilej cu care, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și-a manifestat aprecierea față de eforturile tuturor celor care îmbracă cu devotament haina de purtători ai tradiției. „În Maramureș, Crăciunul este despre tradiții, obiceiuri, colindători care vestesc Nașterea Mântuitorului, dar mai ales despre a fi alături de cei dragi. Anul acesta, am hotărât ca data evenimentului ”Crăciun în Maramureș” să fie pe 27 decembrie, tocmai pentru a petrece a treia zi de Crăciun în comunitate, alături de maramureșeni, dar și de turiștii care ne calcă pragul în această perioadă a sărbătorilor de iarnă”, a transmis președintele administrației județene, Ionel Bogdan.

Ca de fiecare dată, „Satul de pe Deal” și-a întâmpinat oaspeții gătit de sărbătoare și i-a purtat pe cărări nebănuite, direct spre nucleul tradițiilor de iarnă din peisajul cultural maramureșean. În gospodăriile din Muzeul Satului, unitățile administrativ-teritoriale Gârdani, Mireșu Mare, Coaș, Giulești, Groșii Țibleșului și Lăpuș au onorat moștenirea culturală specifică celor patru zone etnografice ale județului prin redarea fidelă a frumoaselor datini și obiceiuri din preajma sărbătorilor de iarnă. Așa cum spune tradiția, s-au întins bucate alese, în Maramureș, pe mese, ca la un ospăț demn de cea mai frumoasă sărbătoare din an. În semn de mulțumire că au trecut pragul gazdelor evenimentului, participanții au avut ocazia să deguste bunătățile pregătite cu multă dăruire de cele mai iscusite gospodine. De asemenea, aceștia s-au bucurat să întâlnească în drumul lor moși cu droange și urători din toate colțurile județului, veniți să alunge spiritele rele și să răspândească bucuria asociată marelui praznic al Nașterii Domnului.

Tabloul feeric a fost completat de colindele care au răsunat pân’ la-nserat pe ulițele satului, dar și pe scena amenajată în cadrul evenimentului. Vestitorii bucuriei din cadrul acestei ediții au fost: Ansamblul „Tezaur Codrenesc” din Fărcașa, coordonator Adrian Sabău, Ansamblul „Florile Cosăului” din Budești, coord. Gheorghe Iosip, Ansamblul „Florile Chioarului” din Săcălășeni, coord. Iustin Trif, elevii Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, colindătorii Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș” Târgu Lăpuș, coord. Viorica Costenar, Corul Bisericii din Dumbrăvița condus de preotul Bogdan Ciocotișan, Corul din Coaș, Ansamblul Țibleșul, Corul din Lucăcești, Ansamblul „Doina Lăpușului” condus de Nicolae Pop, Corul Artos condus de preotul Brisc Daniel, cete de colindători din Gârdani, Poienile de sub Munte, Băsești și Palatul Copiilor Șomcuta Mare, coord. Ionel Coteț. Acestora li s-au alăturat îndrăgiții artiști Paula Hriscu, Virginia Irimuș, Frații Chindriș și Anda Horoba, ale căror recitaluri au sporit emoția momentului și ne-au reamintit sensul sacru al sărbătorii.

Cu gândul la cei care, pe lângă bucuria unor clipe minunate, au dorit să ia cu ei acasă și un produs cu specific local care să le amintească de acest frumos eveniment și de gustul autentic al bucatelor maramureșene, în cadrul acestei ediții a fost organizat și un Târg de Crăciun. Astfel, participanții au avut ocazia de a veni în contact cu roadele muncii unor producători locali extrem de apreciați, iar mulți dintre ei și-au făcut provizii pentru continuarea sărbătorilor de iarnă.

Acest eveniment extraordinar  ne-a reamintit tuturor cât de frumos se simte bucuria, atunci când o împărtășim cu semenii noștri. Căci așa cum ne-am obișnuit deja, „Crăciun în Maramureș” este despre oameni, despre comunitate și despre bucuria de a ne regăsi împreună, într-un cadru cald și primitor, care are capacitatea de a ne purta în timpuri de altădată.

Cu încântarea unui eveniment reușit și cu gândul (deja) la următoarea ediție, vă dorim să rămâneți voioși și sănătoși și să ne revedem cu bine și la anul care vine!

Biroul de presă al Consiliului județean Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu