joi, 23 mai 2024

Orfeu la Nord Literar

                                                                        de Gheorghe Pârja

Prima revistă de cultură din istoria Maramureșului, Nord Literar, a primit botezul publicului în urmă cu 21 de ani. Încercări au mai fost, dar nu au avut viață prea lungă. Intervalele dintre apariții se dovediseră mari, lipsind publicațiile respective de bătaia fixă a ceasornicului. Putem spune așadar că abia cu Nord(ul) Literar a intrat această parte istorică de țară în cadența spirituală a reperelor revuistice autentice. Revista a atras imediat atenția autorilor consacrați, unii dintre ei devenind colaboratori consecvenți și contribuind substanțial la valoarea ei.

Echipa întemeietoare – Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat, Augustin Cozmuța, V.R. Ghenceanu, Ion M. Mihai – a avut, încă de la primul număr, intuiția unei structuri și a unor conținuturi publicistice care să convingă cititorii. Îmi amintesc că am scris atunci un editorial. Sub semnul bucuriei că Maramureșul a fost binecuvântat și cu acest dar literar. Apoi, cu fiecare număr, cu fiecare an, revista a captat energii intelectuale sporite, și-a lărgit sfera de preocupări și paleta de genuri jurnalistice, primind după o vreme conturul valoric al unei publicații de prestigiu. Astfel, a fost așezată sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Încă de la început, redacția a practicat o strategie concentrică. A avut adică în vedere valorile literare ale Maramureșului, însă într-o îngemănare firească cu cele naționale și, nu în ultimul rând, cu privirea atentă spre autori din alte țări. Traducerile din literatura universală au însoțit aproape fiecare număr. În ceea ce privește poezia românească actuală, ea a fost și este găzduită la rubrica „Orfeu”, care a devenit ochiul magic al revistei. Inspirat numele rubricii: Orfeu – simbol al muzicianului, al poetului și al profetului, cântăreț desăvârșit, a devenit arhetipul Artistului.

Misterul orfic se află în rezonanță cu valoarea creației lirice. Este ceea ce a ghidat colectivul de redacție în toți anii de când viețuiește publicația. Să delimiteze valoarea autentică de impostură, să o ferească de presiunea veleitarilor, care se văd în oglindă numai pe ei înșiși. Doar reflexie, nu și reflecție. Poveste veche, de altfel, ce bântuia prin literatura noastră încă de pe vremea lui Eminescu… Pe lângă aparițiile din cadrul rubricii „Orfeu”, Nord Literar și-a propus să publice creații în versuri semnate de autori reprezentativi atât din județ, cât și din țară, precum și să încurajeze tinerii care se apropie de poezie, mânați de fireștile căutări ale începutului.

Când s-a conturat, în proiectul redacțional, ideea unei antologii, s-a procedat la o „recapitulare” a poeților care au cinstit pagina patronată de Orfeu. S-a ținut seama de evoluția autorilor respectivi, prin prisma experiențelor însușite, de felul în care și-au conturat – cu fiecare nou volum – profilul personal. Lucrând la selecția textelor, mi-am amintit de o idee a lui Laurențiu Ulici, aceea de a grupa și poeții pe generații, pe promoții. Așa, și-au dat întâlnire poeți cu registre stilistice diferite, dar pătrunși de acea inteligență inspirată, care dă valoare poemului. Fiecare autor și-a asumat un drum numai al său, definindu-și cu sevele întemeietoare proprii identitatea lirică. Mulți dintre poeții prezenți la „Orfeu” și-au găsit adăpost și în comentariile lui Laurențiu Ulici, cu rădăcini paterne în Maramureș.

Antologia include cincizeci de poeți, ecoul unor generații sau al unor promoții care au dat tonul valorii prin timp. Fără numele lor, poezia ultimei jumătăți de veac ar fi mai săracă. Am dorit să mutăm în Maramureș, grație acestui spațiu magic, o reședință a poemului care nu se predă. Pe lângă poeții care trăiesc în țară, Orfeu și-a deschis pagina confraților basarabeni (Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu), poetului Ilie T. Zegrea, din Cernăuți, lui Adam Puslojić, din Valea Timocului, unor poeți din P.A. Voivodina (Vasile Barbu, Nicu Ciobanu), din Macedonia (Vanghea Mihanj Steryu), precum și din alte spații culturale (Adrian Grauenfels – Israel). Ne-am unit prin Limba Română. Sumarul antologiei s-a întocmit în vara acestui an de către Colegiul de redacție al revistei: Dana Buzura-Gagniuc – manager, Gheorghe Pârja – redactor-șef, Delia Muntean și Raluca Hășmășan – redactori.

Da, „Orfeu”, ochiul magic al Nord(ului) Literar, antologie apărută cu prilejul Zilelor revistei, desfășurate în aceste zile la Baia Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu