marți, 18 iunie 2024

Nord Literar – 252

Noul număr al revistei de cultură „Nord Literar”, proaspăt ieșit de la tipar, rămâne o alternativă de lectură de calitate pentru iubitorii de literatură și nu numai.
Ioan Es. Pop este laureatul din acest an al Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”, prilej cu care Irina Petraș realizează un portret al poetului care ne privește „dintr-un înlăuntru care sugerează captivitatea”.
Ion Papuc îi conturează un portret jurnalistei Viorica Pârja, pornind de la cel mai recent volum al său, „Spectacolul inteligenței umane”, iar Horia Bădescu lui Constantin Cubleșan la împlinirea vârstei de 85 de ani, „omul acesta de o bunătate funciară, scriitorul acesta demn de profesiunea lui”.
Gheorghe Glodeanu aduce pe tapet temele principale - alchimia și călătoria inițiatică - ale volumului „Alchimistul” al lui Paulo Coelho, care l-a plasat pe autor în Guinness Book, fiind cea mai tradusă carte a unui autor în viață.
Prin originalitatea stilului, volumul „Cronici cronice și acute” al lui Nicolae Weisz poate fi integrat „jurnalismului de tip Gonzo”, din perspectiva criticului literar Daniela Sitar-Tăut.
La rubrica „Avalon”, Ovidiu Pecican se oprește asupra volumului „Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII” al universitarului budapestan Nagy Levente, în care sunt analizate primele semne ale modernității noastre, pornind de la începuturile utilizării limbii valahe în biserici.
Rubrica „Orfeu” îl are ca invitat pe poetul Vasile Barbu (Uzdin, Serbia), precum și pe parodistul Lucian Perța.
„Nord Literar – 21, între jurnal și reportaj sentimental” este materialul în care Dana Buzura-Gagniuc face o radiografie cu accente personale a evenimentului dedicat aniversării revistei, derulat timp de două zile, din care n-au lipsit lansările de carte, Muzeul Autografelor, târgul de carte, dezbaterea, seri de muzică și poezie.
„Caut să judec drept și să rostesc cu rost” – își expune Delia Muntean crezul în interviul acordat Marinei Kalkan, redactor al revistei „Lumina” din Pancevo, Serbia.
Șase recenzii sunt în acest număr al revistei: Teodor Damian la volumul lui Iuliu-Marius Moraru, „Părintele Savarion și alte năzdrăvănii literare”, Ioan Hădărig despre „Jocul Cuvintelor, Carte de citit și colorat” a Elenei Cristea, Constantin Cubleșan la volumul de poezii „Neodihna gândului” al poetului maramureșean Gheorghe Pop, Raluca Hășmășan despre „Urcăneștii” lui Pavel Dan. Gheorghe Pârja se oprește asupra a două volume aparținând unor autori maramureșeni pe care Revista de Cultură „Nord Literar” i-a premiat în acesta an: „Autori canadieni” al Anei Olos și „Odiseea filosofică a cunoașterii și alte texte” al lui Florian Roatiș.
Ioan Dorel Todea interpretează critic romanul Monei Șimon, „Locul unde mai trăia ziua”.
Pagina de proză aparține Daianei Felecan, cu un fragment emoționant având-o în prim-plan pe mama sa.
La pagina de poezie, îi regăsim pe Sandu Frunză, Ciprian Coc și Gelu Dragoș jr., iar în pagina dedicată artelor, Dalina Bădescu creionează un portret al artistului plastic Mircea Bochiș, atât din perspectiva creației, cât și a atitudinii acestuia în contextul artei contemporane.
În pagina de traduceri, Adrian Grauenfels (Israel) ne propune câteva fragmente din creația lui Umberto Eco.
Poemul lunii aparține poetei Elena Cărăușan, iar ilustrarea revistei este realizată cu stampe, fotografii și cărți poștale ilustrate din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Autor: Dana GAGNIUC BUZURA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu