luni, 13 ianuarie 2025

Patriotism și gramatică

                                                    de Gheorghe Pârja

Aparent cele două concepte nu ar avea legături comune. Ele însă cred că se condiționează reciproc, iar celui care le stăpânește îi configurează un profil care poate duce valorile pe drumul cel bun. Patriotismul, în ultima vreme, este folosit cu insistență ca vector politic, iar dimensiunea care ține neamul împreună s-a diluat. Cine îi cunoaște rostul în istoria noastră nu va cădea în capcana ipocriziei. Cu care acest sentiment salvator pentru țară nu are nicio legătură. Sentimentul de țară nu poate fi negociat. Unii abuzează de această valoare a duratei neamului nostru. Că el, patriotismul, nu se cultivă sobru în școală este o rană a timpului nostru. Cică nu se mai poartă, de parcă ar fi o haină.

Curentele ideologice care îl pun la margine sunt multe și agresive. Cu scopuri precise. Cine mai ține la statul național are nevoie de acest sentiment firesc. Purtat în suflet și nu strigat în stradă pentru scopuri politice. Așa cred eu. Mă puteți judeca cum socotiți. O viață întreagă, de jurnalist și scriitor, am purtat acest ecuson interior. În care cred, de aceea el se bucură de cuvintele mele. Cu un prilej, academicianul Dan Berindei îmi spunea că în ultima vreme s-a constatat o dăunătoare stare de regres, un abandon al simțămintelor naționale. Care au contribuit la alcătuirea acestei țări. Dar cum istoria, ca materie de predare la școală, s-a cam împuținat nu-i de mirare că avem multe semne de întrebare.

Eu cred că patriotismul merge mână în mână cu gramatica. Ce este altceva, decât un act de identitate supremă să-ți vorbești bine și frumos limba în care te-ai născut? O limbă corectă și o gândire logică sunt averea unui om. Sunt egale cu împlinirea personalității. Cu toate reformele învățământului, ocolirea studiului gramaticii în școală este un mare pericol pentru vorbirea corectă. Din fericire stau de vorbă cu tineri care fac cinste Limbii Române. Dar am multe pilde, din partea unor lideri care stau rău cu exprimarea. Nici cititul de pe hârtii nu îi salvează. Uită timpurile verbului, au ezitări în exprimare. Ce să mai vorbim de interpretarea unor valori naționale. Le-aș da peste mână, dacă aș fi aproape, celor care sunt lângă foc.

M-am cutremurat când, nu departe în vreme, un personaj vorbăreț din eșalonul politic a vorbit urât despre balada Miorița. Nu l-a întrebat nimeni, dar el a simțit nevoia să o reducă la o jalnică stână unde latră câinii. Să asociezi o dimensiune esențială din psihologia poporului român, cu un simplu spațiu oieresc, când vine vorba despre celebra baladă, mi se pare o îngustime de gândire. Credeți-l măcar pe Mircea Eliade! Care a fost profund marcat de creștinismul cosmic al baladei, socotind-o un mod de supraviețuire într-o istorie dramatică. Eu îl cred, de aceea m-am pus să scriu acest text. Stați puțin și răspundeți-vă la o întrebare: ce miracol a ținut Limba Română laolaltă? În timp ce teritoriile în care se vorbea erau înrobite și sfâșiate.

Mă întorc la gramatică, la logică și la geometrie. Specialiștii în educație reclamă și lipsa geometriei clasice din programa școlară. Lipsa gramaticii și a geometriei elementare – îmi spunea un distins profesor – este una dintre cauzele agramatismului și a lipsei logicii în gândire. Toate acestea sunt comentarii auzite de la cei care se ocupă cu răspundere de starea învățământului. Cei mai pricepuți pot veni cu completări. Spre binele tuturor. Cât ai sta de vorbă cu inteligența artificială rămân fundamentale tainele gramaticii, miracolul geometriei și rigoarea logicii. Și acum îmi aduc aminte de silogismul aristotelic învățat la Liceul Pedagogic din Sighetul Marmației. Prietenul meu din vecini îmi spunea adesea că geometria la școală este ca șahul. Mai greu deschidem căi spre ceea ce numim patriotism. Cuvânt confiscat serios de politică, unde nu are vibrație interioară. Este adevărat că de când cu plimbarea ideilor prin lume au apărut mulți deformatori. Chiar ina­mici ai acestui sentiment.

Eu cred că până avem de apărat o țară, cu valorile ei, acest sentiment ne este de mare ajutor. Deocamdată, avem nevoie de această putere din noi. Cum avem nevoie de gramatică, geometrie și logică. Aștept completări și comentarii. Că așa-i în democrație!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu