luni, 27 mai 2013

EDUCAŢIE


         Pentru NATALIA,

Stimați invitați, doamnelor și domnilor profesori – cei care trudiți an de an pentru instruirea și calificarea profesională a noastră - dragi  prieteni, dragi colegi – cei care vă pregătiți, așa cum este firesc, să ne predați cheia ... ne predați o ȘTAFETĂ, pentru că noi suntem cei care vă urmăm în viață.
Azi avem parte de o zi extrem de importantă din viața noastră. Așa după cum se poate observa, în viața universitară, este sărbătoare și trebuie tratată ca atare – cu seriozitate și bucurie.
Este momentul în care pentru o parte din noi, studenți ai acestei instituții de prestigiu, se încheie o perioadă din viață, și desigur, va începe o alta – poate mai grea, poate mai ușoară, poate mai frumoasă, poate mai dificilă. Putem doar anticipa ori estima ce va fi în viitor, putem să gândim pozitiv, să intuim viitorul care ne aparține, iar de aici până la împlinire nu depinde decât de fiecare în parte.
Spuneam puțin mai sus, că pentru o parte din colegii noștri – pentru că încă mai suntem pentru câteva momente, colegi – se încheie un drum – drumul vieții de student. După ani și zile de pregătire, după emoțiile examenelor prin care fiecare am trecut și ați trecut, iată finalizarea muncii dumneavoastră.
Au fost clipe de fericire, au fost momente de bucurie. Ne-ați fost puternice exemple de luptători, ne-ați fost exemple de demnitate. Îmi aduc aminte de primii pași făcuți, de primele gânduri pe care le aveam în momentul în care, noi cei care azi preluăm această CHEIE, veneam la început de an universitar, pentru a începe o altă viață, un nou stadiu de pregătire, după terminarea liceului. Desigur că, fiecare în parte, resimțea astea cu emoție. Dumneavoastră, cei de față, dragi colegi, deja erați obișnuiți cu viața studențească, cu seminariile sau cursurile universitare. Vă priveam cu bucurie, și fără discuție, cu emoție. În trecerea timpului, ne-am împrietenit, și-am împărțit, pentru câțiva ani aceeași soartă – de student.
De obicei, într-un astfel de moment, se deapănă amintiri, se fac promisiuni, se lasă amintiri. Peste ani și ani, toate acestea vor fi amintire ... o amintire extraordinar de frumoasă. Dar viața sau valul vieții merge tot înainte.
Tradițional vorbind, ,,simbolismul cheii este evident corelat cu rolul ei dublu de a deschide și de a închide. Ea – cheia, adică – are totodată un rol de inițiere, ceea ce indică exact atribuirea cheilor împărăției Sfântului Petru. Puterea cheilor este aceea de a permite legarea și dezlegarea, deschiderea sau închiderea cerului, putere în mod efectiv dată Sfântului Petru de Cristos”, și sunt ferm convinsă, că vă aduceți aminte acest exemplu biblic. 
Perfect adevărat, gândindu-ne că din acest moment, noi cei care vă suntem urmași, ca generație universitară, avem bucuria și fericirea de-a PRELUA acest simbol, extrem de important. Îl preluăm cu emoție, cu fericire, spre grijă, cu promisiunea că la rândul nostru, exact peste un an, va trebui să-l predăm altora, așa cum deja s-a împământenit tradiția.  Îl vom avea în grijă, și îl vom cinsti, dar acum vă mulțumim pentru toate aceste clipe unice din viața universitară.
PRELUAREA în grijă, sau PREDAREA acestui simbol nu este una ca oricare. Se face așa cum se poate observa într-un moment festiv, încărcat de însemnătate. Se fac urări, se fac promisiuni.
Vă dorim ca din acest moment drumul vieții dumneavoastră să fie drept, să fie așa cum îl doriți, fiecare în parte, fără greutăți ori necazuri, cu multe împliniri profesionale. Ne dorim întâlnirea peste ani și ani cu dumneavoastră, pentru a ne împărtăși din experiențele trăite și trecute, mai ales în acest context pe care-l trăim. Să aveți parte de bucurii, iar gândurile bune să vă însoțească mereu. Noi, prin jurământ, ne legăm să cinstim acest simbol - și vă mulțumim pentru onoarea care ne-o faceți.
Viața dumneavoastră mereu să fie deschisă, pentru că tot vorbeam de simbolistica sau simbolul cheii - spre bine și frumos, spre o lume bună.
Vă mulțumim pentru prietenia acordată și cred în dăinuirea acesteia în timp. Probabil, în timp, ne vom întâlni, de ce nu?, pentru a fi iarăși colegi, dar de această dată, colegi de muncă. Până acolo nu este decât un pas. Dar haideți să ne gândim la viitor, dar să vorbim despre prezent - un prezent al bucuriei, al emoțiilor, al satisfacțiilor, al împlinirilor.
Închei acestea doar cu gândul la Dumnezeu, și-atunci rostesc doar atât: DOAMNE, AJUTĂ!

Generația care vă urmează, colegii dumneavoastră ... ziua a 27-a din luna mai, anul lui Dumnezeu 2013


VASILE BELE
BAIA MARE
VICTOR BABES 31/51
TEL:0745-08.39.47

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu