luni, 31 decembrie 2018

Anuţa Iuga ne-a colindat şi răscolit sufletele!

                              
 În a treia zi de Crăciun, după masa de prânz, am urmărit împreună cu familia postul local de televiziune Maramureş TV, cel care vine în casele noastre cu emisiuni bine realizate, emisiuni pe placul şi sufletul nostru.
De data aceasta am urmărit (în reluare) un program de colinde cu artişti maramureşeni cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi. De departe m-a încântat (ca de fiecare dată, recunosc) solista Anuţa Iuga, care a realizat câteva videoclipuri reuşite care-L slăvesc pe Pruncul Iisus, clipuri în care i-am recunoscut şi pe Lucian Madiar, Vlad Cliţan şi Leonard Negrean.

De ce Anuţa Iuga şi nu altcineva?!

Pentru că Anuţa are o voce unică, plăcută, calmă, şi o trăire adâncă în interpretarea colindelor, pentru că îşi alege aceste nestemate de la ea de acasă, din vatra satului, pentru că versurile colindelor ei sunt adevărate aforisme prin care ne cheamă la meditaţie, la credinţa adevărată, ne face să privim cu atenţie lucrurile cu adevărat importante din perioada Crăciunului şi viaţa unui om. Pentru că poartă cu mândrie portul popular de pe valea Izei, cea cântată şi de fraţii Petreuş, pentru că este plăcută ochiului şi atât de simplă într-o lume atât de vanitoasă!

Dar cine este Anuţa Iuga?

S-a născut în ianuarie 1995, pe Valea Izei, la Săliştea de Sus. De-a lungul timpului, de mică, a participat la numeroase concursuri şi festivaluri („Muguri de Tezaur”, „Horea în grumaz”) şi a obţinut premiul I, la Festivalul „Floare mândră de pe Iza” (de la Şieu) şi la Festivalul „Alină-te, dor, alină” (Cicârlău). A câştigat Marele premiu la concursul „Moştenitorii” în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, difuzat la Televiziunea Română. A obţinut punctaj maxim, în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice etapa naţională/internaţională, obţinând locul al treilea în fiecare an de liceu. În 2012, în cadrul emisiunii „Odată-n viaţă”, a cântat cu orchestra „Lăutarii din Chişinău”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros. A terminat Liceul de Arte din Baia Mare, Secţia canto popular, avându-l ca profesor pe Vasile Cupşe, şi Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare, la clasa profesoarei Clara Săcăleanu. Este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Secţia pedagogie muzicală. A realizat primul album în colaborare cu viitorul soţ, Lucian Madiar, intitulat „Dragostea ni-i dăruită”, imprimat cu orchestra „Lăutarii din Ardeal”, lansat la prietena Sanda Roman de la „Romaniţa”, lansare care a avut un succes imens. Perfecţionişti, Anuța şi Lucian nu se grăbesc în ceea ce fac, şi fac muzică de calitate, care, sunt sigur, va rămâne în lada de zestre a folclorului maramureşean, şi, de ce nu, naţional!
                                                                                                  GDL

„Dovezile” le vedeţi accesând:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu